استفاده از مترونوم برای تمرین تنبک به این دلیل اهمیت زیادی دارد که به نوازندگان این ساز کمک میکند تا سرضرب هایی با فواصل زمانی یکسان داشته باشند. البته همه ی نوازندگان موسیقی باید فاصله ضرب ها که به آن کشش یا دیرند میگویند را به خوبی اجرا کنند. اما اهمیت این مسئله در یک ساز ضربی مثل تنبک به مراتب بیشتر است. در این مقاله قصد داریم که نکات مربوط به استفاده از مترونوم را به شما آموزش دهیم تا با کمک آن بتوانید تمرینات خود را به درستی انجام دهید. پس تا انتهای این مقاله به ما همراه باشید.
میزان و کسر میزان در موسیقی
میزان در یک قطعه ی موسیقی نشانه هایی هستند برای مشخص کردن دوره ها و تعداد ضرب در هر دوره استفاده میشوند. وزن هر میزان با دو عدد نشان داده میشود که به آن کسر میزان میگوییم. مثلا وقتی میگوییم کسر میزان یک قطعه شش هشتم است منظورمان این است که در داخل هر میزان شش نت چنگ یا معادل آن قرار میگیرد.
برای مثال اگر در میزان شش هشتم، ما سه نت سیاه داشتیم که معادل شش نت چنگ است، این نت ها با فاصله ی یکسانی از همدیگر نواخته میشوند. از طرفی اگر در همین کسر میزان یک نت سیاه و چهار نت چنگ داشته باشیم که بازهم معادل شش نت چنگ هستند، این بار فاصله ی زمانی دو نت چنگ باید برابر با یک نت سیاه باشد. در این حالت استفاده از مترونوم برای تمرین تنبک کمک زیادی به ما میکند.
چرا استفاده از مترونوم برای تمرین تنبک مهم است ؟
مترونوم یک ابزار ساده است اما بسیار مهم در تمرینات موسیقی است که فواصل زمانی یکسانی را برای نوازنده مشخص میکند. فواصل مشخص شده روی مترونوم میتواند به ازای فاصله ی نت های سفید، گرد، سیاه، چنگ و… تغییر کند.
هنرجویان ساز تنبک برای نواختن این ساز باید حتما از مترونوم استفاده کنند. پس اگر شما هم هنرجوی تنبک هستید این مسئله را فراموش نکنید که برای هر بار تمرین مترونوم خود را روشن کنید. شاید با خودتان بگویید که من میتوانم خودم این فواصل را تقسیم کنم و نیازی به مترونوم ندارم اما باید بدانید که حتی اگر ذهن قوی و دقیقی دارید بازهم ممکن است نتوانید سر ضرب ها را به طور مساوی تقسیم بندی کنید.
مترونوم ها در گذشته به صورت وسیله ای مکانیکی رواج داشتند اما امروزه اپلیکیشن مترونوم به وجود آمده و به راحتی در گوشی موبایل نصب میشود و استفاده از مترونوم را برای هنرجویان موسیقی بسیار راحت کرده اند. پس دیگر هیچ بهانه ای برای استفاده نکردن از این وسیله وجود ندارد مخصوصا الان که میدانیم استفاده از مترونوم برای تمرینات تنبگ چقدر اهمیت دارد.
نکات مهم برای هنرجویان تنبک
آموزش صحیح
یکی از مهم ترین نکاتی که همه ی هنرجویان تنبک باید به آن دقت کنند این است که در انتخاب یک استاد خوب و حرفهای دقت کنید و بعد از هر جلسه ی آموزشی برای تمرین کردن در طول هفته برنامه ریزی کنید. در یادگیری ساز تنبک هیچ چیز جای تمرین کردن را نمیگیرد پس بهتر است با مشورت استاد برنامه ریزی دقیقی برای تمرینات خود داشته باشید.
هدفگذاری
اگز هدف خود را از یادگیری تنبک مشخص کنید خیلی بهتر میتوانید برای رسیدن به آن برنامه ریزی کنید. مثلا اگر دوست دارید که تنبک نوازی را در حد خوب یاد بگیرید و با نوازندگان دیگر در جمع های کوچک همنوازی داشته باشید رسیدن به این مرحله چیزی حدود یک الی دو سال طول میکشد.
اما اگر دوست داریم تمام تکنیک های نوازندگی را یاد بگیرید و در برنامه های حرفه ای تر گروه نوازی شرکت کنید ممکن است رسیدن به این مرحله بین سه الی پنج سال زمان ببرد. پس اگر اهداف خود را مشخص کنید میتوانید بهترین مسیر برای نزدیک شدن به اهدافتان را انتخاب کنید.
برنامه ریزی
نکته مهم بعدی تمرین منظم و روزانه است. هنرجویانی که طبق یک برنامه ریزی صحیح، هر روز ساعتی را به تمرین اختصاص می دهند قطعا مدت زمان کمتری طول می کشد تا روی تنبک نوازی مسلط شوند. تمرین درست و منظم تاثیر بسیار زیادی در پیشرفت هنرجویان دارد.
و در پایان باید بگوییم که یادگیری هر سازی نیاز به تمرین و پشتکار فراوان دارد و هنرجویان باید صبور باشند و علاوه بر استفاده از مترونوم برای تمرین تنبک ، با تمرکز در کلاس های خود حاضر شوند و به کمک استاد برای پیشرفت و رسیدن به اهداف خود برنامه ریزی کنند.