مضراب زدن سه تار به شیوه صحیح بسیار اهمیت دارد و می تواند در نواختن کمک کننده باشد. با ایجاد عادت های مضراب زدن صحیح در سه تار، هنرجویان می توانند اجرایی زیبا داشته باشند. در شیوه صحیح مضراب زدن سه تار نکاتی وجود دارد که اگر به آن ها توجه کنید قطعا اجرای موفقی خواهید داشت.
نکته اول در مضراب زدن سه تار
از نکات اولیه مضراب زدن سه تار ، آرامش داشتن و جلوگیری از هر گونه انقباض در دست راست می باشد. در حین زدن مضراب نباید هیچ فشاری اعمال شود چرا که باعث سفتی دست راست خواهد شد. شیوه صحیح مضراب زدن سه تار استفاده از سنگینی و وزن انگشت اول یا انگشت سبابه می باشد. همه ی هنرجویان و نوازندگان باید بدانند که صدای قوی و حجیم در سه تار ارتباطی با محکم مضراب زدن ندارد بلکه مرتبط با نیروی وزن انگشت به وسیله ناخن بر روی سیم ها می باشد. در مضراب زدن هرچه دست جمع تر باشد و عمق بیشتری در دست ایجاد کنیم مضراب راحت تر نواخته می شود و هرچه عمق دست کم باشد در نتیجه مضراب ما به سیم ها گیر می کند و نمی توانیم حرکت کامل را انجام دهیم.
نکته دوم
در هنگام مضراب زدن، انگشت کوچک، انگشت حلقه و انگشت شست باید بر روی صفحه ثابت باشند و بعد دستتان به حالت جمع شده روی صفحه قرار بگیرد. به این صورت که انگشت میانی و انگشت سبابه به طور همزمان با هم بالا و پایین می روند. برای زدن مضراب به نیروی خاصی نیاز ندارید چرا که استفاده از نیروی زیاد باعث خستگی زود هنگام مفصل انگشت می شود و نوازنده خیلی سریع خسته می شود. مضراب را نرم و بدون فشار بنوازید. مضراب راست همیشه قوی تر از مضراب چپ اجرا می شود چرا که از بالا به پایین می آید. شدت مضراب چپ کمتر از مضراب راست است. مضراب چپ همان برگشت مضراب راست می باشد.
نکته سوم
عامل دیگری که در شیوه صحیح مضراب زدن سه تار خیلی مهم می باشد، شکل و فرم ناخن نوازنده می باشد چرا که بسیاری از نوازندگان و هنرجویان با این مشکل مواجه هستند که در هنگام نواختن سه تار ناخن انگشت اشاره به انگشت های کناری یا حتی به سیم ها برخورد می کنند. برای برطرف کردن این مشکل هنرجویان باید هرگز نگذارند ناخن ها بیشتر از 4 الی 5 میلیمتر بلند شوند و حتما باید به شیوه ی صحیح سوهان کشیده شود. نحوه صحیح سوهان کشیدن به این طریق است که نوک و دو طرف ناخن ها را باید صاف کنید تا از حالت گرد بودن خارج شود و بعد از سمت چپ ناخن به سمت راست شیب کمی به قسمت نوک ناخن بدهید. در این مدل گوشه چپ ناخن کمی بلندتر می شود و مضراب زدن را برایتان آسان می کند.
نکته چهارم
برخی از هنرجویان در هنگام نواختن، ناخنشان با سیم های سه تار برخورد می کند که باعث اذیت شدن آن ها می شود. این مشکل می تواند به دلیل شکل ناصحیح ناخن باشد و یا این که زاویه مچ دستشان اشکال دارد. هنرجویان باید مچ دستشان را به حالت افقی طوری تنظیم کنند که گوشه سمت چپ ناخن به سیم برخورد کرده و از آن عبور کند.
نکته پنجم
بسیاری از هنرجویان از همان ابتدا سراغ مضراب ریز می روند و در آن موفق نمی شوند چرا که زدن مضراب ریز به تمرین و تکرار زیادی نیاز دارد و از همان جلسات اول نباید سراغ مضراب ریز روند. باید از سرعت خیلی پایین شروع کنند و کم کم آن را بهبود ببخشند. مضراب ریز به حاصل مضراب های راست و چپ که به صورت سریع انجام می شود گفته می شود.
همه ی این نکات از مواردی هستند که در کلاس های آموزشی سه تار توسط اساتید آموزش داده می شوند. اگر قصد یادگیری ساز سه تار را دارید با اساتید برجسته وب نوازان می توانید آموزش خود را آغاز کنید و پیشرفت را در تمرینات خود ببینید.