انتخاب ساز برای شروع موسیقی یکی از دغدغه های افراد محسوب می شود. افرادی که تا به حال موسیقی کار نکرده اند معمولا در انتخاب ساز مناسب دچار تردید می شوند و به سادگی نمی توانند بین انواع ساز ها یکی را انتخاب کنند. اگر شما نیز جز این دسته از هنرجویان مبتدی هستید این مقاله را تا انتها بخوانید تا دید بازتری نسبت به انتخاب سازتان بدست آورید.
مواردی که برای انتخاب یک ساز باید به آن ها توجه کنید
فیزیک دست گرفتن سازها و همچنین صدایشان را امتحان کنید
سازهای بسیار زیادی در بازار موجود اند که صدا های متنوع و زیبایی دارند. انتخاب از بین آن ها سخت خواهد بود اگر با آن ها آشنا نباشید. پیشنهاد ما این است که به فروشگاه موسیقی رفته و سازها را دست بگیرید و امتحان کنید. با دست گرفتن و امتحانی نواختن یک ساز می توانید حال و هوای آن ساز را درک کنید و ببینید تمایل دارید در طولانی مدت آن را به خوبی یاد بگیرید و بنوازید؟ آیا از صدای آن خوشتان آمد؟ آیا با نحوه ی دست گرفتن آن ارتباط خوبی گرفتید؟ با توجه به این موارد می توانید بگویید کدام ساز به دل شما نشسته است.
جستجوگر باشید
اگر به هر دلیلی نمی توانید به فروشگاه ها رفته و ساز ها را امتحان کنید از اینترنت و گوگل کمک بگیرید. برای دیدن انواع ساز ها آن ها را در گوگل سرچ کنید و اجراهایی با آن ساز ببینید. به جزییات دقت کنید؛ نحوه ی دست گرفتن، صدای ساز، سبک ساز را ببینید و خود را جای نوازنده بگذارید. کدام یک از آن ها را دوست داشتید؟ جزئیات آن را نیز بخوانید.
تناسب ساز با جثه ی فیزیکی هنرجو
در انتها باید به این موضوع اشاره کنیم که شما باید جثه ی فیزیکی خود را نیز در نظر بگیرید. با توجه به آن، سازی انتخاب کنید که مناسب شما باشد. به عنوان نمونه کودکان باید سازی انتخاب کنند که با اندازه ی دست آن ها متناسب باشد. بعضی از ساز ها مانند ویولن در اندازه هایی برای بچه ها نیز تولید می شوند. همچنین در سازهای بادی دندان های بچه ها و همین طور دندان های ارتودنسی شده را باید در نظر بگیرید و با استاد این سازها مشورتی داشته باشید.
تمرین با ساز مورد نظر را در نظر گرفتید؟
در تمرین های موسیقی برخی از ساز ها صدای زیادی دارند که باید با فضای تمرین شما متناسب باشد. اگر برای تمرین فضا و زمان خوب و متناسب با صدای سازتان نداشته باشید به مرور از تمرین دلزده می شوید که این مورد برای پیشرفت شما در موسیقی خوب نیست.
ساز متناسب با سبک زندگی شما
سبک زندگی هر شخصی نیز می تواند در انتخاب ساز تعیین کننده باشد. به عنوان مثال شخصی که در اکثر زمان های زندگی اش در حال سفر رفتن است نیاز دارد سازی داشته باشد که حمل و جا به جایی آن برای او راحت باشد.
انتخاب ساز با توجه به آینده
اگر می خواهید سازی که آموختن آن را شروع می کنید ساز حرفه ای شما باشد و آموزش را با آن تا سطح های پیشرفته ادامه دهید، بهتر است طوری انتخاب کنید که در آینده جای کار در گروه نوازی ها را داشته باشد. گروه های موسیقی مختلفی نیاز به نوازنده دارند. از جمله گروه های موسیقی دانشگاه ها، فرهنگسراها که اگر به سطح پیشرفته در آموزش یک ساز برسید می توانید در آن ها مشارکت داشته باشید و لذت همنوازی در گروه های موسیقی را بچشید.
قیمت ساز
یکی دیگر از مواردی که در انتخاب ساز بسیار دخیل است قیمت آن است. اگر نمی خواهید برای خرید ساز قیمت بالایی بپردازید بهتر است از سازهایی که دامنه قیمتی بالایی دارند صرف نظر کنید. سازهایی با قیمت پایین تر هم هستند که جایگاه ویژه ای در موسیقی دارند و شما می توانید بر حسب علاقه به صدای آن ها یکی را انتخاب کنید. البته این نکته را درنظر داشته باشید که سازی که تهیه می کنید نباید آنقدر حرفه ای و گران باشد که شما به عنوان هنرجوی مبتدی کیفیت را احساس کنی و هزینه ی زیادی رو هم متقبل بشوید و به آنقدر ارزان و بی کیفیت باشد که بد صدا و بد دست باشد و شما را از یادگیری بیزار و ناامید کند. حال با دتوجه به همه ی موارد گفته شده چه سازی باید برای شروع انتخاب شود؟
انتخاب نهایی ساز برای شروع موسیقی
برای انتخاب ساز خود با سازها و صدایشان آشنایی دارید؟ سازهای ایرانی را می شناسید؟ سازهای غربی چطور؟ انتخاب کرده اید که از بین کدام سازها می خواهید یکی را آموزش ببینید؟ در ادامه شما را با انواع سازها آشنا می کنیم تا انتخاب راحت تری داشته باشید.
سازهای ایرانی
سازهایی که از خانواده سازهای ایرانی هستند عبارت اند از: تار، سه تار، سنتور، کمانچه، تنبک، دف اگر به آن ها علاقه دارید کافی ست با توجه به تمام نکاتی که پیش تر گفته شد یک ساز را انتخاب کنید. در این بخش باید دسته بندی این ساز ها نیز دقت کنید.
سازهایی مثل تار و سه تار و سنتور و نی و … سازهای ملودیک هستند و می توان با آن ها شعر را به موسیقی تبدیل کرد.
از طرفی ساز های چون تنبک، دف، هنگ درام، دایره و… ساز های کوبه ای هستند. با برخورد مستقیم دست نوازنده به ساز صدا ایجاد می کنند و بیشتر برای ریتم نوازی استفاده می شوند.
سازهای غربی یا کلاسیک
سازهای غربی از جمله سازهایی هستند که خیلی از هنرجویان به واسطه ی علاقه ای که به موسیقی پاپ دارند طرفدار این سازها هستند. این سازها عبارت اند از: پیانو، انواع سبک های گیتار، ویولن، ویولنسل، هارمونیکا، کنترباس، فلوت و … .
اگر به موسیقی پاپ و همیطور غربی علاقه دارید باز هم با توجه به نکاتی که در ابتدا گفته شد می توانید یکی از این ساز ها را برای شروع موسیقی انتخاب کنید.
در مقاله ی سازهای موسیقی در وب نوازان به شرح کامل انواع ساز ها و نحوه ی صدادهی آن ها پرداخته ایم که برای اطلاعات بیشتر انتخاب ساز پیشنهاد می شود آن را مطالعه کنید.