تیونر دستگاه کوچک و بسیار پرکاربردی برای هنرجویان مبتدی آموزش موسیقی است. احتمالا گوشهای شما هم هنوز نمیتواند صدای کوک و ناکوک ساز را از هم تشخیص دهد و برای کوک نواختن با چالش مواجه هستید. بهترین راه خلاصی از سردرگمی، استفاده از دستگاه تیونر است. درحال حاضر نیز میتوانید اپلیکیشن این دستگاه را دانلود و روی گوشی خود نصب کنید و همیشه و همهجا آن را داشته باشید. اگر نمیدانید که با این دستگاه چگونه کار کنید و دنبال آموزش تیونر هستید، این مقاله را تا انتها بخوانید و پاسخ خود را دریافت کنید.
تیونر چیست؟
یکی از چالشها و دغدغههایی که نوازنده ها در طول تاریخ داشتهاند این بوده که بتوانند ساز خود را کوک و با صدای استانداردی بنوازند. درحالیکه گاهی به دلیل بهمریختگی نتها این امکان وجود نداشت و هنرجویان و نوازندههای تازهکار دچار سردرگمی میشدند. به همین دلیل از ابزارهایی مانند دیاپازون استفاده میکردند تا بتوانند صدای نتهای بهمریختهی ساز خود را تنظیم کنند. به مرور زمان دستگاه کوچکی به اسم تیونر ساخته شد که قابلیتها و دقت بالایی نسبت به دیاژازون داشت. سروکلهی این دستگاه در مدت زمان کوتاهی در خانهی هر نوازندهای پیدا شد.
درواقع تیونر یک ابزار الکتریکی کوچکی است که در انواع مدلها تولید میشود و کمک میکند تا ساز نوازندهها همیشه کوک باشد. این دستگاه دارای میکروفن، مانیتور و چند لامپ کوچک است. به طور کلی این دستگاه به نوازنده کمک میکند تا ساز خود را به دقت و به شکل استاندارد کوک کند.
روش استفاده از تیونر
لازم به ذکر است که کار کردن با تیونر بسیار ساده است و خیلی سریع آن را یاد میگیرید و میتوانید از کوک بودن همیشگی سازتان مطمئن شوید. نحوهی کار با این دستگاه به این صورت است که صدای نت نواخته شده، توسط میکروفون دریافت میشود و سپس براساس فرکانس صدای دریافت شده، نام لاتین نت روی مانیتور نمایش داده میشود. به طور مثال اگر به وسیله ساز خود نت “دو” را بنوازید، نماد لاتین آن یعنی”C” روی مانیتور نمایش داده میشود.
اگر کوک ساز، صحیح باشد چراغ وسط دستگاه به رنگ سبز روشن در میآید و در صورتی که کوک جلوتر یا عقبتر باشد چراغهای کناری روشن میشوند. هفت نت موسیقی به ترتیب «دو ، ر ، می ، فا ، سل ، لا ، سی» در تیونر از راست به چپ به صورت B – A- G -F – E – D – C نشان داده میشود . برای کوک کردن ساز با این دستگاه تنها کافیست با نام نت هر سیم و همچنین نام لاتین آن آشنا باشید
تفاوت تیونر با مترونوم
یکی دیگر از ابزارهای مهمی که نوازندگان و هنرجویان از آن بسیار استفاده میکنند، مترونوم است. حالا شاید برایتان سوال پیش بیاید که فرق تیونر با مترونوم چیست؟ اینطور باید گفت که کاملا کار متفاوتی دارند اما در کنار هم به هنرجویان در یک ابزار ارائه می شوند. درواقع مترونوم به نوازنده کمک می کند تا ریتم را نگه دارد و رد آن را گم نکند. برای اینکار مترونوم ضربات یکنواختنی را به طور مداوم ایجاد میکند و نوازنده به کمک صدای تیکتیک مترونوم سرعت و ریتم خود را تنظیم میکند. در یک کلام مترونوم میزان کشش هر نت را به نوازنده نشان میدهد. ولی همانطور که مطالعه کردید، تیونر وظیفهی کمک به شما برای کوک و تنظیم صدا و دقت در ایجاد صدای تولیدشده را برعهده دارد.
کوک انواع سازها با تیونر
تمامی سازها بخصوص سازهای ایرانی کوک های مختلفی دارند اما برای کوک کردن به کوک استاندارد، در سازهای مختلف با تیونر باید طبق دستورالعمل زیر پیش بروید :
دو جفت سیم اول C
دو جفت سیم دوم G
دو جفت سیم سوم C یا D
سیم اول C
سیم دوم G
سیم سوم و چهارم C یا D
سیم اول C
سیم دوم F یا G
سیم اول C سیم دوم C سیم سوم F یا G
دو جفت سیم اول C
دو جفت سیم دوم A
دو جفت سیم سوم C یا D
دو جفت سیم اولC
دو جفت سیم دوم G
دو جفت سیم سوم D
دو جفت سیم چهارم A
دو جفت سیم پنجم G
سیم ششم D
سیم اول E
سیم دوم A
سیم سوم D
سیم چهارمG
یا
سیم اول D
سیم دوم A
سیم سوم D
سیم چهارم A
سیم سفید خرک اول E کرن خرک دوم F خرک سوم G خرک چهارم A کرن خرک پنجم B بمل خرک ششم C خرک هفتم D خرک هشتم E بمل
خرک نهم F
سیم زرد خرک اول E کرن یاC خرک دوم F خرک سومG خرک چهارم A کرن خرک پنجم B بمل خرک ششم C خرک هفتم D کرن خرک هشتم E بمل خرک نهمF
سیم اول E
سیم دوم A
سیم سومD
سیم چهارمG
سیم اول E
سیم دومB
سیم سوم G
سیم چهارم D
سیم پنجم A
سیم ششم E
در نظر داشته باشید که کوک سازها معمولا در دستگاههای مختلف ایرانی متغیر است و موارد توضیح داده شده در بالا کوکهای استاندارد و رایج هستند.
هنگام خرید تیونر به چه نکاتی توجه کنیم؟
هرچند که امروزه با وجود اپلیشکیشنها و برنامههای آنلاین تیونر، کمتر کسی اقدام به خرید این دستگاه میکند، اما اگر کسی بخواهد این دستگاه را بخرد باید به موارد زیر توجه کند. درواقع بهترین تیونر دارای ویژگیهای زیر است:
- مطمئن شوید که دستگاهی که انتخاب کردهاید، از دقت بالایی برخوردار باشد؛
- اطمینان کسب کنید که تیونر انتخابی شما با سازتان سازگار است زیرا برخی از این دستگاهها فقط مختص سازهای خاصی هستند.
- از ویژگیهای خاص آن نیز سوال کنید و نسبت به برخی از قابلیتهای این دستگاه آگاه باشید. قابلیتهایی مانند مترونوم، نمایشگر رنگی و … .
اپلیکیشن تیونر
در دنیای آنلاین امروزی، بسیاری از کارها به شکل اینترنتی و یا به کمک انواع اپلیکیشنهایی که به سادگی روی گوشی نصب میشوند، انجام میگیرد. از اینرو پای دیجیتال به دنیای موسیقی هم باز شده که از نمونههای آن میتوان به انواع اپلیکیشن تیونر اشاره کرد که کار را برای هنرجویان و نوازندهها راحتتر کرده است. لازم به ذکر است که این اپلیکیشن دارای نسخههای مختلفی است و درحال حاضر هم تیونر اندروید وجود دارد و هم تیونر IOS. درواقع رفتهرفته و با رشد تکنولوژی فرآیند آموزش موسیقی برای هنرجویان خیلی سریعتر پیش میرود.
در نهایت باید گفت که تیونر وسیلهای بسیار ساده و کارآمد است و هر هنرجوی موسیقی به سادگی میتواند از آن برای تنظیم ساز خود استفاده کند. امروزه با پیشرفت تکنولوؤی و فراگیری گوشیهای هوشمند، انواع اپلیکیشنهای تیونر وجود دارد که اکثرا رایگان هستند و کاربری آنها دقیقا مانند دستگاه آن است. البته اکثرا با نام تیونر گیتار شناخته میشوند ولی برای سازهای دیگر نیز کاربردی هستند.
اگر تابهحال فرصت یادگیری موسیقی را نداشتهاید و یا تجربهی بدی از یادگیری موسیقی داشتهاید، ما شما را به آکادمی موسیقی آنلاین وب نوازان دعوت میکنیم. هدف ما ساختن تجربهای شیرین و لذتبخش از یادگیری موسیقی است. مطمئن باشید که در نهایت، از میزبانی ما لذت خواهید برد. تنها کافی است که درخواست ثبت نام را پر کنید. تا همکاران ما با شما تماس بگیرند و اطلاعات لازم را در اختیارتان بگذارند.
خبرنامۀ وبنوازان را از دست ندهید!
هر هفته یک محتوای اختصاصی همراه با جدیدترین مقالات و نکات آموزشی موسیقی را برای شما میفرستیم.