شناخت نام و جایگاه پرده سه تار و آشنایی با انواع پرده سه تار، برای تمامی هنرجویان این ساز لازم و ضروری است. زیرا فواصل موسیقی در این ساز با پردهبندی مشخص میشود و نوازنده برای اجرای نت موردنظر، باید جایگاه آن را روی دسته ساز بداند. به همین دلیل یکی از مهمترین نکاتی که هنرجو در فرآیند یادگیری سه تار با آن آشنا میشود، پردهبندی است. شاید در وهله اول شناخت پردههای سه تار، دشوار به نظر برسد ولی به مرور آنها را به طور کامل یاد میگیرید و با انواع پردههای سه تار و کاربرد آنها نیز آشنا میشوید.
منظور از پرده سه تار چیست؟
خوب است که شما پیش از آغاز آموزش سه تار با مفهوم پردهبندی و انواع پرده سه تار آشنا شوید. اگر نگاهی به دسته ساز خود بیندازید مشاهده میکنید که دستان سازتان دارای بخشهای برجستهای است که فواصل موسیقی را مشخص میکنند. به این بخشهای برجسته که به طور استاندارد، 25 عدد است، پرده میگویند. پردههای سه تار اصولا از جنس روده تابیده شدهی حیوانات، ابریشم و یا الیاف مصنوعی است که به صورت سه یا چهار لایهای روی دسته ساز بسته میشوند. هر کدام از پردهها با توجه به نت موردنظر، فاصلهی مشخصی دارند و محل انگشتگذاری به شمار میروند.
لازم به ذکر است که پرده به شکل عرضی و در چندین لایه روی دسته سه تار بسته میشود و گرهی محکمی میخورد. از آنجایی که در سازهای تار و سه تار جای پردهها ثابت نیستند، نوازندگان باید خودشان برای رسیدن به صدای کوک موردنظر، پردهبندی سازشان را انجام بدهند. دلیل این مسئله این است که فواصل ربع پردهای که در موسیقی ایرانی وجود دارند باعث میشوند تا نوازندگان از پردههای ثابت استفاده نکنند.
جایگاه و نام پردهها روی دسته سه تار
همانطور که اشاره کردیم، پردهها، محل انگشتگذاری سه تار است. درواقع نوازنده برای ایجاد صدای خوش از ساز، انگشتش را روی سیمها قرار میدهد و با تغییرات طول سیم، صدای موردنظر ایجاد میشود. به همین دلیل شما باید جایگاه و نام پردهها را بدانید تا بتوانید درست انگشتگذاری کنید و نت را به درستی اجرا کنید.
لازم به ذکر است که کوکهای سه تار در دستگاههای موسیقی ایرانی متفاوت است. ولی برای جلوگیری از سردرگمی اصولا کوک استاداندارد «دو سل دو دو» به هنرجویان آموزش داده میشود. دواقع سیم اول روی نت «دو»، سیم دوم روی نت «سل» و سیمهای سوم وچهارم نیز روی نت «دو» کوک میشوند. حال اگر شما جایگاه پرده سه تار را بدانید به سادگی میتوانید آن را در کوک اصلی و سایر کوکها، کوک کنید.
انواع پرده سه تار کدام اند؟
پردههای سه تار به مرور زمان فرسوده میشوند و از بین میروند که در چنین زمانهایی نیاز به تعویض دارند. بستن پرده سه تار نیاز به دقت و حوصله دارد و به مرور زمان میتوانید خودتان این کار را انجام دهید. ولی پیش از این باید با انواع پردههای سه تار آشنا شوید. انواع پرده سه تار براساس جنس و قیمت، دستهبندی میشوند.
پرده معمولی از جنس روده گوسفند
یکی از انواع پرده سه تار که اتفاقا پراستفادهترین مدل در بین نوازندگان این ساز است، پردههای معمولی و از جنس روده گوسفند هستند. این جنس پرده روی بسیاری از سازهای سنتی ایرانی مثل تار، تنبور و دوتار نیز مورد استفاده قرار میگیرند. پردههای گوسفندی جنس زبرتر و خشنتری نسبت به جنسهای دیگر دارند و در عین حال از سایر مدلها کم دوامتر هستند. اما برای نوازندگان جابهجایی بین نتها با این پردهها بسیار نرم و آسان است.
طول عمر این پردهها به طور متوسط یک الی یکونیم سال است. پس از این مدت پردهها خودبهخود از روی ساز جدا میشوند و به اصطلاح فرسوده میشوند و نیاز به تعویض پیدا میکنند. البته عوامل متعددی مثل رطوبت محل نگهداری و استیل دست چپ نوازنده هم در طول عمر پردههای سه تار موثر هستند. مثلا همین پردهها در شرایط مطلوب آبوهوایی و مراقبت نوازنده میتوانند بیش از سه سال هم عمر کنند.
پرده کات کوت
یکی دیگر از انواع پرده سه تار که بعد از روده گوسفندی بیشترین کاربرد را نزد نوازندگان دارد پرده «کات کوت» است. این پردهها که از جنس روده خرگوش و گربهاند، در اصل برای مصارف پزشکی مورد استفاده قرار میگیرند. پردههای کات کوت مقاومت بسیار زیادی دارند و به دلیل سطح صیقلی خود به نوازنده کمک میکنند تا برخی تکنیکهای نوازندگی سه تار مثل ویبراسیون را به راحتی انجام دهند. به همین دلیل نوازندگان حرفهای اکثرا از این جنس پرده برای پردهبندی ساز خود استفاده میکنند. همچنین از دیگر محاسن کات کوت سهولت در تغییر جای آن روی دسته هنگام استفاده از نتهای متغییر است. پردههای دیگر به خاطر جنس زبر و یا محکم بسته شدن، جابجایی را برای نوازندگان سخت میکنند اما کات کوت به راحتی در طول دسته جابهجا میشود.
پرده پلاستیکی (در بیخ دسته تار)
یکی دیگر از انواع پردههای سه تار، پردههای پلاستیکی است که نسبت به پردههای طبیعی از مقاومت و طول عمر بالایی برخوردار هستند. ولی به دلیل خاصیت نایلونی و پلاستیکیشان به دسته ساز محکم میچسبند و امکان جابهجایی آنها بسیار دشوار است.
پردههای فلزی
پرده فلزی پیش از این، روی سازهای زهی هندی به کار رفته بود. از همان جا ایده پرده بندی تار و سه تار با این پردهها به ذهن رسید ولی توسط نوازندگان ایرانی چندان مورد استقبال قرار نگرفت. زیرا سیم تار و سه تار فلزی و نازک است و با برخورد آنها به پردههای فلزی، صدای تیزی تولید میشود. علاوهبراین، وجود پرده روی ریل موجب شده پشت دسته کاملا خالی باشد و نوازنده سه تار که با لمس دسته، نتها را تشخیص میدهد، برای پیدا کردن نتها به زحمت بیفتد.
در نهایت باید گفت که بدون یادگیری پردهها و جایگاه آنها نمیتوانید در نواختن سه تار راه به جایی ببرید. به همین دلیل باید تمام دقت و توجه خود را در این مرحله از آموزش به کار بگیرید تا در ادامه با تسلط بیشتری سه تار بنوازید.
البته که در وهله اول، شما باید از آموزش درست و کاملی برخوردار شوید و برای این امر نیاز به استادی کاربلد و باسواد دارید. زیرا بحث پردهبندی و انواع پرده سه تار، مبحثی است که اصولا هنرجوها در ابتدا خیلی سردرگم میشوند. به همین دلیل در اینجا است که استاد میتواند با بیانی رسا و قابل فهم، به شما در درک این موضوع کمک کند.
در نهایت ما در آکادمی موسیقی آنلاین وب نوازان با برخورداری از اساتید مجرب به شما کمک میکنیم تا قدمبهقدم، نواختن سه تار را یاد بگیرید. از آنجاییکه آموزشهای ما به شکل آنلاین است، شرکت در کلاسها در هر زمان و از هر نقطه جغرافیایی امکانپذیر است. احتمالا شما هم موافق هستید که با وجود درگیریها و کمبود وقت، کلاس آنلاین موسیقی گزینهی بهتری برای یادگیری موسیقی است. لازم به ذکر است که شما پیش از ثبتنام میتوانید از خدمات مشاوره رایگان نیز استفاده کنید تا بدون ابهام و با حسی خوش، یادگیری این ساز اصیل ایرانی را آغاز کنید.
خبرنامۀ وبنوازان را از دست ندهید!
هر هفته یک محتوای اختصاصی همراه با جدیدترین مقالات و نکات آموزشی موسیقی را برای شما میفرستیم.