تفاوت ویولن ایرانی و کلاسیک برای بسیاری از هنرجویان که در شروع راه هستند کمی ناشناخته می باشد و بیشتر آنها با سوال کدام سبک نوازندگی ویولن برای شروع آنها مناسب است درگیر می شوند. ما معمولا از آنها میخواهیم که اجراهای ویولنی را که دوست دارند بنوازند را پیدا کنند. قطعا تفاوت این دو سبک واضح خواهد بود. سبک های ویولن ایرانی با کلاسیک کاملا با هم متفاوت هستند و هنرجویان باید از تفاوت این دو ساز آگاه باشند. همانطور که می دانید ویولن سازی آرشه ای و غربی می باشد و به دلیل قابلیت های فراوان این ساز، می توان هر نوع موسیقی را با آن اجرا کرد.
ویولن ایرانی
تفاوت ویولن ایرانی و کلاسیک باعث اجرای متفاوت در نوازندگی شده است. اجرای موسیقی ایرانی مانند موسیقی های سنتی، آواز و تصنیف ایرانی بر روی این ساز بسیار زیبا می باشد. افرادی که علاقه مند به سبک ایرانی هستند نیاز دارند که به موسیقی ایرانی زیاد گوش دهند و پس از تسلط به اصول نوازندگی ویولن، حداقل یک دور کامل ردیف های ویولن ایرانی را در موقعیت مناسب یاد بگیرند. ویولن ایرانی جزو رپرتوارترین سازهای ایرانی است و هنرمندان بزرگی همچون ابوالحسن صبا اعتقاد داشتند که ویولن ایرانی کاملا قابلیت بیان حالات موسیقی ایرانی را دارد.
برای یادگیری ویولون ایرانی و اجرای قطعات اصیل موسیقی ایرانی می توانید از کتاب هایی نظیر: کتاب آموزش ویولن ایرانی استاد روح الله خالقی استفاده کنید. این کتاب یکی از اصلی ترین کتاب های آموزش ویولن در هنرستان موسیقی می باشد. کتاب ویولن ردیف صبا هم کتابی مناسب در زمینه ی آموزش ویولن ایرانی می باشد.این کتاب شامل آموزش دستگاه های موسیقی ایرانی ، آشنایی با گوشه های دستگاه ها، کوک های مختلف ویولن و روان شدن انگشت ها می باشد.همینطور این توانایی را پیدا خواهید کرد که دستگاه ها را از هم تشخیص دهید.
ویولن کلاسیک
از آنجا که ویولن ، سازی کلاسیک می باشد قطعا یک هنرجو در مرحله ی اول باید آن را با متد کلاسیک بیاموزد و بعد از آن به متد ایرانی روی آورد. اساتید بزرگ نظیر استاد ابوالحسن صبا همین مسیر را طی کردند و پس از یادگیری ویولن به صورت کلاسیک، با آن ساز موسیقی ایرانی را اجرا کردند. وقتی هنرجویی آموزش ویولن به روش کلاسیک را یاد بگیرد می تواند در هر گرایشی ادامه ی نوازندگی خود را در پی گیرد.
تفاوت ویولن ایرانی و ویولن کلاسیک
در نواختن ویولن به سبک کلاسیک کوک این ساز همیشه ثابت است و برای آموزش آن از متد آموزش غربی استفاده می شود. اما در شیوه ی ویولن ایرانی از متدی که در هنرستان موسیقی آموزش داده می شود استفاده می شود و بعد از آموزش مقدماتی آن به ردیف موسیقی ایرانی پرداخته می شود. در ساز ویولن کوک های متنوعی استفاده می شود که توسط هنرمندان مبتکر پیشنهاد شده است و برای هر دستگاه موسیقی ایرانی، کوک مخصوصی استفاده شده است. ویولن در موسیقی کلاسیک همیشه به همراه ارکستر یا حداقل پیانو نواخته می شود. در موسیقی سنتی ایرانی ساز ویولن بیشتر تکنوازی می کند که برای جبران کم صدایی و همچنین سهولت انگشت گذاری از کوک های مختلف استفاده می شود.
هنرجویان با علاقمندی به هر دو سبک ایرانی و کلاسیک ویولن نوازی، کلاسها را بصورت آنلاین آغاز کرده و حتی در مسیر آموزش با تغییر سلیقه ی آموزشی قادر به تغییر آن خواهند بود.