شهرام ناظری خواننده ، موسیقی دان و آهنگساز اصیل ایرانی می باشد. او در 29 بهمن سال 1328 در کرمانشاه در خانواده ای کرد زبان به دنیا آمد. او در خانواده ای متولد شده است که فرهنگ دوست و اهل موسیقی هستند چرا که صدای دلنشین خود را از پدر و مادر خود به ارث برده است. او از طریق مادرش با شعر و آواز آشنا شد و پدرش هم که صدای لطیفی داشت. علاوه بر آواز، سه تار می نواخت و از سبک خوانندگان کرمانشاه به ویژه شیخ داوود بهره می برد و به فرزند خود هم آموزش می داد.
شروع فعالیت هنری
محیط هنری خانه و همینطور استعداد او در موسیقی باعث شد که در سن 9 سالگی در برنامه رادیویی کرمانشاه همراه با تار زنده یاد درویشی که از نوازندگان معروف آن زمان کرمانشاه بود، اجرا کند. وی در سن 11 سالگی برنامه های متعددی در رادیو تلویزیون ایران اجرا کرد.
او در سال 1345 هنگامی که 16 سال داشت به تهران رفت تا از محضراستادانی چون عبدالله دوامی، نورعلی خان برومند، محمدرضا شجریان و..بهره ببرد. همین طور برای فراگیری ساز سه تار به کلاس های استادان مطرحی چون احمد عبادی، جلال ذوالفنون و محمود هاشمی رفت.
شهرام ناظری در سال 1354 به پیشنهاد نورعلی خان برومند در رادیو تلویزیون ایران استخدام شد و اولین برنامه خود را با گروه شیدا به سرپرستی محمدرضا لطفی با مثنوی مولوی و ترانه ای از شیخ بهایی اجرا کرد . در ادامه با گروه عارف به سرپرستی حسین علیزاده و پرویز مشکاتیان همکاریش را ادامه داد.
شهرام ناظری در سال 1355 در نخستین آزمون موسیقی سنتی ایران با نام باربد شرکت کرد و توانست مقام نخست را در رشتهٔ آواز در این آزمون به دست آورد.
در سال 1356 همراه با گروه سماعی به سرپرستی اصغر بهاری و حسن ناهید برای اجرای کنسرت در جشنوارهٔ توس انتخاب شد.
وی در بیشتر آثار خود از شعرهای مولانا استفاده کرده است و توانسته سبک جدیدی از موسیقی را که آمیخته به ادبیات حماسی و عرفانی ایران است به وجود آورد.
شهرام ناظری معروف به شوالیه
شهرام ناظری به شوالیه آواز ایران معروف است چرا که بالاترین نشان فرهنگی فرانسه به نام لژیودنوور درجه 1 (شوالیه ادب و هنر) در سال 2007 در تئاتر شهر پاریس به شهرام ناظری اهدا شد. او چندین تقدیرنامه، لوح، جایزه ادبی، نشان هنری و طلایی و چندین دکترای افتخاری از سراسر جهان کسب کرده است.
آثار و اجراهای شهرام ناظری
او در سراسر جهان در سالن ها و فستیوال های بزرگ برنامه و کنسرت داشته است. از بزرگ ترین اجراهای او می توان به جشنواره موسیقی اکس-آن-پروانس، جشنواره موسیقی آوینیون، تئاتر دلاویل پاریس، جشنواره سامر توکیو، سالن تئاتر دالبی لس آنجلس و… اشاره کرد.
او در سال 1390 یک آلبوم موسیقی به نام امیرکبیر منتشرکرده است که بیشتر اشعار این آلبوم از شعر نو تشکیل شده است. این اثر مربوط به اجرای ارکستر بزرگ کومیتاس ارمنستان به رهبری مایستر و لوریس چکناوریان در سال 1384 می باشد که بیشتر قطعات آن به زبان کردی می باشند. البته در این اثر 4 قطعه فارسی هم اجرا شده است.
آثار
. چاووش
. مثنوی موسی و شبان
. صدای سخن عشق
. باد صبا می آید
. بشنو از نی اجرا در
. گل صدبرگ
. لاله بهار
. نوروز
. بنمای رخ و….