سینتی سایزر (Synthesizer)، به عنوان کیبوردهای الکتریکی شناخته میشوند که گستره ی متنوعی از صدای سازهای مختلف مثل پیانو، درامز، ترومپت و… توسط آن تولید میشود. صدایی که در سینتی سایزرها شنیده میشود توسط سیگنال های الکتریکی تولید شده است که در ادامه با نحوه ی تولید آن آشنا خواهیم شد.
علاوه بر صدای سازهای مختلف، سینتی سایزرها میتوانند طیف متنوعی از انواع اصوات دیگر مثل صدای انسان، صدای حیوانات، صدای طبیعت و حتی صداهای ناشناسی را تولید کنند که پیش از آن کسی نظیر آن را نشنیده است.
سینتی سایزر چگونه ساخته شد؟
ساخته شدن این وسیله به مهندس برق آمریکایی، الیشا گری نسبت داده میشود. او در سال 1876 متوجه این مسئله شد که ویبراتورهای الکترومکانیکی صدا تولید میکنند و این کشف جدید، ایده ی اختراع نخستین اسیلاتور تک نت را به او داد که اساس ساخت سینتی سایزر است.
سینتی سایزرها انواع مختلفی دارند، قبل از ارتقای تکنولوژی دیجیتال تمام سینتی سایزرها آنالوگ بودند. به طور کلی روند رشد و انواع سینتی سایزرها از گذشته تا به امروز به این ترتیب اند:
- سینتی سایزر آنالوگ
- سینتی سایزر ماژول
- سینتی سایزر دیجیتال
- سینتی سایزر نرم افزاری
- سینتی سایزر آنالوگ مجازی
- سینتی سایزر صدا
سینتی سایزر در موسیقی چگونه نواخته میشود؟
سینتی سایزرها معمولا توسط یک کیبورد موزیکال نواخته میشوند ولی میتوانند توسط دستگاه های دیگری مثل کنترلرهای موسیقی، سیکوئنسرها و کنترل کننده های الکتریکی هم مورد استفاده قرار بگیرند. آن ها می توانند در تعیین زیر و بم اصوات، کشش صدا و شدت آن به آهنگسازان کمک کنند.
در واقع نحوه ی صدادهی و عملکرد سینتی سایزر به این ترتیب است که با تحریک خارجی یک سیگنال الکتریکی تولید میکند و سپس به تحلیل و پردازش آن میپردازد و به تقلید از یک ساز واقعی صدایی تولید میکند که توسط آمپلی فایر قابل شنیدن است.
اجزای اصلی سینتی سایزرها کدام اند؟
اسیلاتور یا مولد موج
مهم ترین بخشی که در سینتی سایزر وظیفه ی تولید صدا را دارد، قطعه ای به نام اسلاتور است. اکثر اسیلاتورهای سینتی سایزر، شکل موج های غنی هارمونیک تولید می کنند، مانند دندان اره ای، مثلثی، مربعی، و نبضی. این موج ها بخاطر شباهت شکل شان به دندانه های اره و مثلث و مربع و غیره اینگونه نام گذاری شده اند.
فیلتر الکترونیک
فیلترهای الکترونیک بخصوص در سینتی سایزر کاهشی از اهمیت بالایی برخوردارند. آنها برای گذر از محدوده های فرکانس تضعیف نشده طراحی شده اند در حالی که بشکل قابل توجهی باعث ضعیف شدن بقیه میشوند.
آرپژ Arpeggiator
آرپژ یک ویژگی در بسیاری از سینتی سایزرها است که بصورت اتوماتیک به توالی از نت هایی که براساس یک کورد ورودی هستند وارد میشود و به این صورت باعث بوجود آمدن یک آرپژ میشود. یک آرپژ ممکن است کنترل هایی برای سرعت، محدوده و ترتیبی که نت ها نواخته میشوند (بالارونده، پایین رونده یا بدون ترتیب) داشته باشد.
پتچ Patch
پتچ Patch در سینتی سایزر به عنوان تنظیم صدا شناخته میشود. سینتی سایزرهای ماژول از کابل های «کابل پتچ» برای وصل کردن ماژول های مختلف صدا به یکدیگر استفاده میکنند.
آمپلی فایر یا تقویت کننده ی صدا
برای کنترل حجم صدای یک صوت، سیگنال باید از یک جریان تقویت کننده عبور کند. که در این حالت نیاز به آمپلی فایر احساس میشود چرا که می تواند بلندی یک شکل موجی را بالا و پایین ببرد و در نتیجه حجم صدای ساز کم و زیاد می شود.
چه تفاوتی بین سینتی سایزر و کیبورد وجود دارد؟
مکن است این سوال ذهن شما را درگیر کرده باشد که تفاوت این ساز با کیبورد در چیست؟ درواقع سینتی سایزرها همان کیبوردهایی دانست که از امکانات بیشتری مثل صداسازی برخوردار اند.
در واقع سینتی سایزر یک ساز الکتریکی است که به آهنگسازان کمک میکند تا صداهای خاص و منحصر به فردی تولید کنند که تولید این صداها در کیبورد یا سازهای دیگر محدود شده است.
در کیبورد تولید هرگونه صدا در یک محدوده ی مشخص از پیش تعریف شده است درحالی که سینتی سایزر هیچ محدودیتی در زمینه ی تولید صدا ندارد.