سولونوازی ، دونوازی و گروه نوازی در اجراهای موسیقی به چه معنا هستند؟ آیا شما به عنوان هنرجو با اجراهای تکنوازی یا سولو آشنایی دارید؟ اجرای دوئت یا دونوازی چطور؟ یا شاید هم به گروه نوازی علاقه بیشتری دارید و رویای نواختن در گروه را دارید. در این مقاله به شرح تکنوازی، دوئت یا دونوازی و گروه نوازی پرداخته ایم. انواعی از اجرای موسیقی که شاید خیلی از هنرجویان علاقه مند، آن ها را نمی شناسند.
سولو یا تکنوازی چیست؟
سولو در لغت به معنای تنها یا به تنهایی نواختن می باشد. در واقع یک قطعه یا بخشی از یک قطعه توسط نوازنده بصورت انفرادی اجرا می شود. گروه های موسیقی که با نام اینسترومنتال (instrumental) فعالیت می کنند هم می توانند شامل سولونوازی باشند. در آن فقط از یک ساز موسیقی استفاده شود. نمونه های بسیار زیبایی از این نوع موسیقی برای هر ساز و ابزار موسیقی وجود دارد.
این موسیقی در سده های گذشته رشد بسیاری داشته است اما در قرن بیستم، پیشرفت قابل توجهی داشت. اکنون در دنیا ساز هایی چون پرکاشن، کنتراباسون، باندونئون نیز مثل پیانو و ویولن می توانند به صورت تک نوازی یا رسیتال اجرا شوند.
نوازندگان معروف موسیقی سولونوازی
در سولونوازی ساز پیانو بتهوون، موتسارت، هایدن، شوبرت، راچمانینوف از جمله مشهورترین های اجرا کنندگان سولو هستند. در سازهای ویولن و ویولنسل، سونات ها و پارتیت های باخ، پاگانی، ژابلو دی سراسته، الگار، دوراک، جوزف جوچیم، سیبلوس و بارتوک از نوازندگان و اجراکنندگان سولو هستند. و در ساز گیتار، بسیاری از آهنگسازان قرن نوزدهم و معاصر اسپانیایی و آمریکای لاتین از جمله سور، گیلیانی و… سولونوازی ساز گیتار را انجام می دهند. موسیقی تکنوازی می تواند در سبک های مختلفی همانند کلاسیک ، اینسترومنتال ، نیو ایج و همینطور ارکسترال اجرا شود.
موسیقی دوئت duet ، دونوازی
دوئت یا دونوازی ، دو سرایی ، قطعه ای از موسیقی می باشد که در آن دو نوازنده یا دو خواننده به اجرا می پردازند. در موسیقی کلاسیک از دوئت برای دو خواننده و یا دو نوازنده پیانو استفاده می شود. اگر در دو نوازی پیانو دو نوازنده بر یک ساز پیانو اجرا کنند به آن قطعه چهار دستی نیز می گویند.
در ساز های ایرانی دوئت می تواند به سه دسته تقسیم شود. ساز های ملودیک ریتمیک مثل تار و تنبک، سازهای ملودیک ملودیک مثل سنتور و تار، سازهای ریتمیک ریتمیک مثل تنبک و دف، که می توانند به صورت دونوازی ترکیب زیبایی ارائه دهند.
گروه نوازی
در گروه نوازی ها هنرجو متوجه می شود که کامل ترین موسیقی ها از اجراهای هم نوازی، گروه نوازی ایجاد می شود. گروه نوازی می تواند مهارت شنیداری و موسیقیایی هنرجویان را بهبود ببخشد. زمان بندی صحیح نواختن، همزمانی نت خوانی و نت و نوازی ، تمرکز داشتن هنگام اجرا و تمرین مهارت های ارکستری از مهارت هایی هستند که هنرجو با داشتن تجربه های گروه نوازی به آن ها دست می یابد. همچنین می توان گفت در گروه نوازی ، هنرجو به دلیل مشارکت در کار گروهی، اعتماد به نفس بیشتری پیدا می کند و به مرور زمان ترس از اجرای او از بین می رود.
هر هنرجو و نوازنده با توجه به روحیات و سلایق خود می داند به چه سبک اجرایی در موسیقی علاقه دارد. اگر به هر یک از سبک های سولونوازی ، دو نوازی و گروه نوازی علاقه دارید بایستی ابتدا مهارت های موسیقی خود را بهتر و بهتر کنید و به سطح های بالاتر در موسیقی برسید. آنگاه باید یکی از انواع اجرا را انتخاب کرده و اقدام کنید که در آن سبک اجرا داشته باشید. قطعا این موضوع نیز با تمرین و تلاش موفقیت آمیز خواهد بود.