تقویت صدا در آواز خواندن در کیفیت آواز شما و احساسی که شنونده موقع شنیدن آن از شما میگیرد تاثیر بسیار زیادی دارد. اصلا یکی از اصول خوانندگی خوب و حرفه ای این است که با لحن واضح و مناسبی کلمات و آواها را ادا کنید و تقویت صدا کمک بسیار بزرگی به این مسئله میکند. زمانی که یک خواننده آموزش های پایه ای آواز خواندن مثل شیوه های صحیح تنفسی ، گرم کردن صدا و استفاده از ماهیچه های دستگاه صوتی خود را یاد گرفت نوبت به پیشرفت و تقویت صدا در آواز خواندن میرسد که کسب این مهارت باید زیر نظر افراد با تجربه در زمینه موسیقی صورت بگیرد.
تمرین های تقویت صدا در آواز دارای دو بخش هستند که شامل تمریناتی برای بهبود وضعیت بدن و تمریناتی برای کنترل تنفس هنگام خواندن میباشند. انجام این تمرینات به شما کمک میکند تا صدای خود را به خوبی کنترل کرده و کیفیت آن را با تمرین و پشتکار بیشتر بالا ببرید. البته لازم به ذکر است که این تمرینات هم برای خوانندگان مبتدی و هم افراد حرفه ای تر کاربرد دارد و هر دو گروه میتوانند به کمک این روش ها پیشرفت قابل قبولی داشته باشند.
بهبود وضعیت بدنی چگونه ممکن است؟
وضعیت بدنی در هنگام آواز خواندن اهمیت بسیار زیادی دارد، برای بررسی وضعیت بدنی خود از یک آینه استفاده کنید و مقابل آن شروع به خواندن کنید. زمانی که آواز میخوانید چانه ی شما باید کمی به سمت پایین و قفسه سینه نگه داشته شود. دلیل اینکه نباید چانه خود را بالا بیاورید این است که موقع آواز خواندن و اجرای نت های بلند چانه تمایل دارد تا به سمت بالا حرکت کند و اگر قبل از آن خودتان چانه را به سمت بالا نگه داشته باشید نه تنها نمیتوانید از تمام ظرفیت صدای خود استفاده کنید بلکه به دلیل فشار بیش از حد بعد از گذشت مدتی دچار مشکلات گردن و ستون فقرات میشوید.
برای بررسی وضعیت چانه و نحوه قرارگیری آن تا زمانی که نسبت به قرارگیری صحیح وضعیت خود مطلع شوید تمام تمرینات خود را جلو آینه انجام دهید.
تریل زبان را تمرین کنید
یکی از تمرینات مفید برای تقویت صدا در آواز تریل زبان است. برای انجام این تمرین دهان خود را باز کنید زبان را به سمت پایین و پشت دندان های فک پایینی خود قرار دهید و چند ثانیه خود را در این وظعیت نگه دارید. این روش تریل نام دارد و کمک میکند تا تنش از روی زبان برداشته شود. اگر زبان به هنگام خواندن دارای تنش باشد و یا در موقعیت نادرستی قرار بگیرد تن صدای شما را کاهش میدهد و در این صورت شما مجبور میشوید از گلو آواز بخوانید که کار اشتباهی است. زمانی که یاد بگیرید تنش را از روی زبان خود بردارید صدای شما آزاد شده و با وضوح و رسای بهتری به شنوندگان میرسد.
گام های بلند را تمرین کنید
بعد از تمرین تکنیک قبلی، شروع به خواندن یک نت پایین کنید و سپس سعی کنید نت های بالا را با افزایش میزان صدای خود بخوانید. این تمرین ساده کمک بسیار زیادی به تقویت صدای شما موقع آواز میکند. این تمرین را به این صورت پیش ببرید که یک نت پایین بخوانید و سپس به نت بالا رفته و مجددا به نت پایین دیگری برگردید. مزیت دیگری که در این تمرین نهفته است این است که علاوه بر تمرین گام های درست کنترل تنفس در نت های مختلف را نیز میآموزید.
لرزش صورت برای تقویت صدا در آواز
یکی از اصول حرفه ای آواز خواندن این است که شما بتوانید لرزش را در سر ، صورت و لب های خود احساس کنید و تنها در این صورت است که میتوانید مطمئن باشید که قدرت و لحن شما به میزان کافی موثر بوده است. این ارتعاشات به شما کمک میکند تا بدون ایجاد فشار بیش از حد صدای خوبی ایجاد کنید. اما اگر مدت زیادیست که آواز میخوانید و لرزشی روی سر خود احساس نمیکنید به این معناست که شدت صدای شما به میزان کافی نیست و نیاز دارید تا با تمرینات تقویت کننده صدای خود را قدرتمند تر کنید.
کنترل تنفس
یکی از اصول اولیه خواندن که همه ی علاقمندان و هنرجویان آواز در روزهای ابتدایی با آن آشنا میشوند تنفس دیافراگمی است. هنگامی که شما تنفس دیافراگمی دارید در هنگام دم عضلات شکم شما منبسط شده و در هنگام بازدم این عضلات منقبض میشوند. تنفس دیافراگمی به خواننده این امکان را میدهد تا برای اجرای نت های بلند و قوی نفس بیشتری داشته باشد و بهتر اجرا کند. اما در حقیقت دیافراگم هوایی را نگه نمی دارد و منظور از تنفس دیافراگم نحوه حرکت و واکنش دیافراگم و همچنین تنفس کنترل شده است. بنابراین تمرین تنفس صحیح و کنترل شده بسیار می تواند برای تقویت صدا در آواز خواندن موثر باشد
نکات مهمی که در رابطه با تقویت صدا باید بدانیم:
- قدرت صدای هر فرد به خصوصیات فردی او مثل اندازه قفسه سینه، اندازه حفره بینی و ویژگی های دیگر جسمی او بستگی دارد و به همین دلیل هنگام اواز خواندن نباید خودتان را با سایر خوانندگان مقایسه کنید.
- کیفیت و قدر صدا ارتباط مستقیمی با تنفس شما دارد پس از تمرینات تنفسی و روزانه خود به هیچ عنوان قافل نشوید.
- دستگاه صوتی ما مانند سایر اعضای بدن از ماهیچه تشکیل شده است پس همان طور که میتوان با ورزش ماهیچه های بدن را قوی تر کرد میتوان از تکنیک های خاصی برای پرورش عضلات حنجره هم استفاده نمود. خوانندگان با میتوانند با افزایش قدرت در ماهیچه ی حنجره، توان خود را در تولید صدای قوی تر و بیان بهتر بالا ببرند.