آموزش موسیقی کودک ، امروزه آنقدر اهمیت پیدا کرده و نقش مهمی در رشد کودک ایفا میکند که اکثر خانوادهها، سعی میکنند؛ کودکشان این مهارت را یاد بگیرد. در رابطه با فواید آموزش موسیقی کودک یا ارف، سخن زیاد است، ولی از آن مهمتر نحوهی آموزش موسیقی به کودک است. اگر شما هم نگران آیندهی فرزندتان هستید و دلتان میخواهد که تمام شرایط را فراهم کنید تا رشد بهتری داشته باشد، در این مقاله با ما همراه باشید!
مزایای آموزش موسیقی کودک
پیش از هرچیز باید به تاثیر موسیقی بر رشد کودک و فواید آن بپردازیم تا شما بدانید موسیقی چقدر میتواند روی کیفیت زندگی میوهی دلتان تاثیر بگذارد. به نوعی از وقتی که فرزند شما پا به این دنیای ریتمیک و ملودیک میگذارد، با جهانی هیجانانگیز و پر از رقص و آواهای دلنشین آشنا میشود. درنتیجه دنیای کوچکش رنگانگ و جذاب میشود. فرزندتان از همان سنین پایین ریتم را یاد میگیرد و از طرف دیگر به دلیل تحرکهای زیاد، مهارتهای حرکتیاش تقویت میشود. به طور کلی فواید آموزش موسیقی کودک ، شامل موارد زیر میشود:
- تقویت روابط؛
- بهبود کارگروهی؛
- رشد مهارتهای زبانی؛
- مدیریت بهتر احساسات؛
- بهبود مهارتهای حرکتی؛
- تقویت عزتنفس و اعتمادبهنفس.
سن مناسب برای آغاز آموزش موسیقی
اکنون که مطمئن شدید موسیقی میتواند تاثیرات قابلتوجهی روی رشد دلبندتان بگذارد شاید برایتان سوال پیش بیاید که بهترین سن برای آغاز آموزش موسیقی کودک چه زمانی است؟ باید گفت که آموزش موسیقی به کودکان میتواند از دوران خردسالی آغاز شود. البته اینجا منظورمان از آموزش موسیقی این نیست که دست کودک ساز بدهید و انتظار داشته باشید که آن را بنوازد. همانطور که میدانید، آموزش، مقولهای فرآیندی است و باید مرحلهبهمرحله پیش برود. به همین دلیل قدم اول آشنا کردن گوشهای فسقلیتان با آوا و صداهای ریتمیک است. مثل همان لالاییهایی که سالیان سال است مادران برای فرزندان خود میخوانند. یا جغجغههایی که به دست خردسالان داده میشود تا مدتی با آن سرگرم شوند. هدف از اینکار، تحریک گوشهای او به صدا، آواز و ریتم است. هرچه گوشهای فرزندتان را به نوا و آوا عادت دهید، احتمالا بعدها فرآیند یادگیری موسیقی برای او آسانتر پیش خواهد رفت.
وقتی که دلبندتان سه ساله شد، میتوانید به طور رسمی، آموزش ارف را آغاز کنید. لازم به ذکر است که هنوز برای فرزندتان، زود است که ساز دستش بگیرد و بخواهد نواختن آن را یاد بگیرد. بلکه در این مرحله او باید با ضرباهنگها، ملودیها با شعر و بازی و نقاشی آشنا شود و بتواند آنها را تشخیص دهد. میتوانید دلبندتان را به آموزشگاه ببرید تا فرآیند یادگیری برای او کنار همسالان خودش طی شود و با کودکان دیگر دست به کشفوشهود بزنند. یا اینکه میتوانید از معلم خصوصی کمک بگیرید. البته آموزش آنلاین موسیقی کودک نیز راه دیگری است که میتوانید بدون اتلاف وقت، کودکتان را با موسیقی آشنا کنید.
برای کودکان پنج سالهای که از خردسالی، موسیقی شنیدهاند و گوشهایشان با ریتم و ملودی آشنا است، زمان مناسبی برای آغاز آموزش موسیقی است. در این مرحله کودک شما این رشد مغزی را پیدا کرده تا پای ساز واقعی بنشیند و نواختن را یاد بگیرد. اصولا کودکان، آموزش حرفهای خود را با سازهایی مانند بلز و فلوت ریکوردر آغاز میکنند. در این مرحله نیز بیشتر، مبانی موسیقی و نکات کلی به آنها آموزش داده میشود. کودکان در این سن به شدت کنجکاو هستند و دوست دارند هر چیزی را کشف کنند، به همین دلیل بهتر است سازهای مختلف را امتحان کنند.
زمانی که قندعسلتان، قد کشید و بزرگ شد و به 7، 8 سالگی رسید، آن قدری رشد کرده که بتواند به طور کاملا رسمی آموزش موسیقی را پیش ببرد. فرزند شما که از همان خردسالی با موسیقی همنشین بوده و سازها را میشناسد، احتمالا حالا دیگر میتواند ساز موردعلاقهاش را انتخاب کند. جثهاش بزگ شده و از نظر جسمانی نیز این توانایی را دارد که ساز را در دست نگه دارد. اصولا در این سن آموزش حرفهای و تخصصی، آغاز میشود.
روش آموزش موسیقی کودک در خانه و توسط والدین
همانطور که اشاره کردیم، آموزش ارف ، میتواند از همان روزهای آغازین تولد کودک آغاز شود. لالاییهای آرام و خوشنوایی که شما برای خواباندن جگرگوشهتان میخوانید، اولین آواهای ریتمیکی است که کودک آنها را میشنود و به آنها توجه میکند. با این حساب اولین مربیان موسیقی فرزندتان شما هستید. درواقع جدای از آموزشهای رسمی که آکادمیهای موسیقی ارائه میدهند، خودتان هم میتوانید به رشد هوش موسیقایی فرزندتان کمک کنید. در واقع نقش والدین در آموزش موسیقی کودکان بسیار مهم است. کارهایی که شما به عنوان والدین میتوانید در سنین مختلف فرزندتان بکنید، شامل موارد زیر هستند:
- ساز زدن برای کودک؛
- آواز خواندن با یکدیگر؛
- گوش کردن به قطعات موسیقی با یکدیگر؛
- رقص و انجام حرکات موزون با توجه به ریتم؛
- خرید سازهای اسباببازی و سایر ادوات موسیقی؛
- تشویق کودک به ساختن موسیقی با اپلیکیشنهای موسیقی؛
بهترین سازها برای آموزش موسیقی به کودکان
با توجه به آنچهکه پیشتر گفتیم، آموزش موسیقی در سنین متفاوت به شکلهای مختلف انجام میشود. از اینرو یکی از نکات مهم در آموزش ارف ، انتخاب سازی متناسب با سن کودک است. درواقع رشد شناختی و همچنین فیزیکی کودک در انتخاب ساز اهمیت زیادی دارد. اصولا آموزش موسیقی کودک ، در ابتدا با سازهای بسیار ساده و کوچک آغاز میشود. زیرا کودک باید درک مناسبی از ساز و صدایی که ایجاد میکند و روش نواختن آن داشته باشد و بتواند ساز را به سادگی در دست نگه دارد. در این بخش به بهترین سازهایی که در آموزش موسیقی کودک به کار میرود، میپردازیم.
سازهای مناسب برای آموزش ارف به خردسالان
همانطور که اشاره کردیم سه یا چهار سالگی زمان مناسبی برای آغاز آموزش موسیقی کودک است. در این سن باید آموزش موسیقی همراه با بازی و با هدف سرگرمی انجام شود تا کودک خسته و دلزده نشود. اصولا در این سن از سازهایی استفاده میشود که علاوه بر صدای جذاب، نواختن آنها ساده و جالب است. کوچک بودن ساز نیز از اهمیت خاصی برخوردار است. هرچه سازها از نظر ظاهری رنگارنگ و جذاب باشند، کودک بیشتر جذب آنها میشود. به طور کلی بهترین سازها برای آموزش ارف در ردهی سنی 3 تا 5 سال، سازهای کوبهای مانند بلز، زیلوفون، طبلکها ، کاخن و سازهای زنگی مانند انواع زنگوله است.
سازهای مناسب برای آموزش ارف به کودکان
کودکان بالای 7 سال اگر از پیشزمینهی مناسبی در زمینهی موسیقی کودک برخوردار باشند، میتوانند یادگیری سازهایی مانند ویولن، کیبورد، پیانو، گیتار، فلوت ریکوردر حرفه ای را آغاز کنند. البته هنگام خرید ساز برای فرزندتان باید جثهی او را در نظر بگیرید و سازی متناسب با قدوقوارهی او تهیه کنید. لازم به ذکر است که در بین سازهای ایرانی نیز، تنبک، ساز جذابی برای کودکان است.
ویژگیهای مربی در آموزش ارف کودکان
لازم است بدانید که موسیقی ارف، از نام کارل اُرف مبدع این روش گرفته شده است و به روشی برای آموزش موسیقی به کودکان اشاره دارد که همراه با رقص، آواز ، ساززدن و جنبوجوش است. به عبارتی ارف معتقد بوده که کودک زمانی موسیقی را یاد میگیرد که فرآیند آموزش با بازی و سرگرمی همراه شود. از اینرو مربیان آموزش ارف ، باید آموزش خود را به نوعی پیش ببرند که به کودک حسابی خوش بگذرد. به همین دلیل مربی آموزش موسیقی کودک باید دارای ویژگیهای خاصی باشد. به کمک این ویژگیها، میتوانید مربی مناسبی برای آموزش موسیقی به جگرگوشهتان، بیابید. در ادامه به مهمترین ویژگیهای مربی موسیقی کودک، اشاره میکنیم.
توانایی برقرار ارتباط با کودک
مهمترین و اولین ویژگیای که یک مربی موسیقی کودک باید داشته باشد توانایی برقراری ارتباط با بچهها هست. همچنین باید فضایی ایجاد کند که بچهها نیز به او اعتماد کنند و بتوانند ارتباط بگیرند.
داشتن انگیزه و اشتیاق زیاد برای آموزش موسیقی کودکان
کودکان در ابتدای آموزش درک چندانی از موسیقی و فرآیند آموزش آن ندارند و این وظیفهی مربی است که این اشتیاق را در آنها ایجاد کند. به همین دلیل خود مربی باید فرد باانگیزهای باشد. در غیر این صورت کلاس برای کودک ملالآور و خستهکننده میشود.
تلفیق موسیقی و بازی
تحقیقات ثابت کرده است که کودکان حین بازی، سریعتر یاد میگیرند. درنتیجه هرچه شیوههای آموزشی با بازی و سرگرمی همراه باشد، نتیجهبخشتر است. این امر در آموزش موسیقی نیز صدق میکند. به همین دلیل یک مربی خوب باید بتواند به خوبی با بازی و سرگرمی فرآیند آموزش موسیقی را پیش ببرد.
صبور و باحوصله
وقتی حرف از کلاس موسیقی کودکان به میان میآید، سروصدا و جیغوداد زیادی به گوش میرسد و بوی آشفتگی و هرجومرج به مشام میرسد. به عبارت دیگر این خاصیت آموزش موسیقی کودک است، مخصوصا در کلاسهای گروهی. به همین دلیل مربی باید صبر و حوصلهی زیادی داشته باشد و همگام با بچهها پیش برود.
آموزش آنلاین موسیقی کودک
آرزوی هر پدر و مادری این است که زندگی شیرین، رنگارنگ و آهنگینی برای جگرگوشهاش بسازد. همهی والدینی که آگاهانه فرزندشان را تربیت میکنند به کمک روشهای مختلف سعی میکنند، فرآیند رشد فرزندشان را دلپذیر کنند. دورههای مختلف از کلاس نقاشی گرفته تا کلاس موسیقی، میتواند این فرآیند را تسریع کند. با اینحال گرفتاریها و مشغلههایی که این روزها پای هر کسی را به نوعی زنجیر کرده، وقت کافی برای رسیدگی به کلاسهای آموزشی فرزندان باقی نمیگذارد. از طرف دیگر، کم پیش میآید که آموزشگاههای معتبر در دسترس و نزدیک خانه باشند. ترافیک و شلوغی شهر، هزینههای رفتوآمد، دشواریهای جابهجایی با کودک، باعث میشود که پدر و مادرها نتوانند علیرغم میل باطنیشان، فرزندشان را در کلاس موسیقی ثبتنام کنند. این درحالی است که آموزش آنلاین موسیقی کودک، تا حد زیادی موانع را رفع کرده است.
در این راستا باید اشاره کنیم که آکادمی موسیقی آنلاین وب نوازان ، در کنار دوره های آموزشی آنلاین بزرگسالان، به فکر فسقلیهای دوستداشتنی شما نیز است. ما در این آکادمی شرایط را طوری مهیا کردهایم که بدون هیچ دغدغهای، دلبندتان، به خوبی موسیقی یاد بگیرد. درواقع ما دوست نداریم، فرزند شیرین شما به دلیل برخی محدویت های مکانی و زمانی از یادگیری موسیقی جا بماند. به همین دلیل به کمک مربیان خوشرو و مهربان و کاربلدمان به شکل آنلاین به فرزند شما اصول موسیقی را یاد میدهیم. لازم به ذکر است که کلاسها به شکل ارتباط مستقیم و در بستر مرورگر کروم برگزار میشوند. تمام تلاش ما این است که با ساز و نوا، لحظات خوشی را برای کوچولوی شما بسازیم. پس اگر میخواهید عزیز دردانهتان را خوشحال کنید، همین حالا برای مشاوره رایگان اقدام کنید.
آمیختگی زندگی با موسیقی، یعنی آمیختگی با دنیایی آهنگین و رنگارنگ و پر از ذوق و شوق. همان چیزی که جای خالی آن در زندگیهای امروزه خالی است. اگر شما در چنین فضایی رشد کرده و بزرگ شدهاید که فبها ولی اگر به هر دلیلی چنین شرایطی را در بچگی تجربه نکردهاید، آن را برای میوهی دلتان فراهم کنید. پژوهشها نشان میدهد که یادگیری موسیقی تاثیر مستقیمی روی رشد کودک در ابعاد مختلف میگذارد. آیا خواستهی قلبی شما به عنوان والد، همین نیست؟ پس اگر فرزندتان هم مشتاق یادگیری موسیقی است، شاید بهترین هدیه برای او، ثبتنام کردنش در دورهی آموزش موسیقی کودکان است.
خبرنامۀ وبنوازان را از دست ندهید!
هر هفته یک محتوای اختصاصی همراه با جدیدترین مقالات و نکات آموزشی موسیقی را برای شما میفرستیم.