گام در خوانندگی چه جایگاهی دارد؟ چرا هنرجویان باید برای آواز خواندن با انواع گام های موسیقی آشنا شوند؟ این ها سوالاتی هستند که هنرجویان آواز زمانی که با مفهوم گام در موسیقی مواجه میشوند از خود میپرسند اگر شما هم دوست دارید که آواز خواندن یاد بگیرید اما هنوز با انواع گام های موسیقی آشنایی ندارید تا انتها ی این مقاله با ما همراه باشید.
گام چیست؟
در ابتدا بیایید نگاهی به مفهوم گام در موسیقی بیندازیم. در موسیقی مجموعه ای از گام های مختلف وجود دارند. هر گام از توالی چندین نت تشکیل شده است که گستره صوتی آن ها برابر با یک اکتاو یا دوازده و نیم پرده میباشد. نت های مختلف در گام به ترتیب ارتفاع مشخص میشوند و بر اساس این چینش ما انواع گام های بالا رونده و پایین رونده را داریم که به ترتیب ارتفاع نت های آن ها به صورت سعودی و نزولی چیده شده اند.
آشنایی با گام در خوانندگی و آواز چه اهمتی دارد؟
گام در واقع اساس تونال در موسیقی است. تونال یا مایه در موسیقی، ردیف های منظم و یا نامنظم یک گام اند. در واقع گام و تونال بدون یکدیگر معنای درستی ندارند. این مسئله در تمام سبک های موسیقی ثابت است و همه موسیقیدانان برای یادگیری هر شاخه ای از موسیقی بهتر است ابتدا درک درستی نسبت به گام ها پیدا کنند و مهارت های خود را در این زمینه گسترش دهند. آشنایی با گام در خوانندگی و آواز به هنرمند کمک میکند تا قطعات مختلف را با تونالیته صحیحی اجرا کند.
به طور خلاصه مزایای آشنایی با گام در خوانندگی شامل این موارد هستند:
- آشنایی با گام دانش شما را در زمینه تئوری موسیقی و آهنگسازی افزایش میدهد.
- به کوک بودن صدا شما در هنگام خواندن کمک میکند.
- دامنه صوتی شما را گسترش میدهد.
- صدای شما را جلا میدهد و گوش موسیقی شما را به طرز باورنکردنی تیزتر میکند.
گام و تونالیته چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
در توضیح بالا به واژه ی گام و تونال اشاره کردیم، اگر شما هم درباره مفهوم و تفاوت های این دو اصطلاح دچار سردرگمی شده اید باید بدانید که در واقع گام به ردیف های منظم صدا در فاصله یک اکتاو گفته میشود مثلا گام دو باید از نت دو شروع شود و پس از پیمودن درجات مختلف گام به اکتاو برسد.
اما برخلاف گام، مایه یا تونالیته دارای نظم خاصی نیست. نت ها میتواند در یک مایه به صورت منظم و نامنظم قرار بگیرند.
شکل زیر گام دو و مایه ی دو را به ما نشان میدهد، با بررسی آن میتوانید به راحتی تفاوت میان گام و تونالیته یا مایه را درک کنید:
برای خواندن باید کدام گام ها را یاد بگیریم؟
هر گام برای سبک و استفاده ی خاص خود در موسیقی به وجود آمده است، برخی از این گام ها ممکن است آسان باشند اما برخی هم کمی چالش برانگیزند. در تمرین گام ها فواصل زیادی برای خواننده وجود دارد. ما توصیه میکنیم که برای پیشرفت و توسعه ی بهتر صدای خود، پنج گام اصلی موسیقی را که شامل موارد زیر است به طور کامل یاد بگیرید:
- گام های ماژور (Major)
- گام های مینور (Minor)
- گام های کروماتیک (Chromatic)
- گام های تمام پیده ای (Whole-tone)
- گام های پنتاتونیک (Pentatonic)