اهمیت تنفس در آواز به قدری مهم و تاثیر گذار است که همه اشخاصی که به خواندن علاقه دارن با هر سبک آواز و هر سلیقه ای در ابتدای یادگیری این مهارت را در اولویت قرار داده و به طور پیوسته تنفس صحیح را تمرین میکنند. با یادگیری تنفس صحیح به طور قطع میتوانید تفاوت بزرگی را در کیفیت آواز خواندن خود احساس کنید.
دلیل اهمیت تنفس در آواز خواندن چیست؟
همه خوانندگان میدانند که تنفس مهم ترین مولفه ای است که به آن ها کمک میکند تا مهارت های صوتی و صدا سازی خود را بالا ببرند و بدون تنفس صحیح عملا تمام تلاش هایی که در جهت یادگیری تکنیک های آواز انجام میشود بی فایده هستند. اما اکثر آنها یا این مهارت مهم را نادیده میگیرند و یا آن را امری سطحی تلقی میکنند و با استفاده از کمک افراد غیر متخصص آسیب های جبران ناپذیری را به حنجره خود وارد میکنند.
اهمیت تنفس صحیح در آواز خواندن به این دلیل است که تمام تکنیک های آواز برای اجرای صحیح به حمایت تنفسی و پشتیبانی اکسیژنی احتیاج دارند که فقط با تنفس صحیح به درستی انجام میشود.
چگونه متوجه شوم که تنفس من اشتباه است؟
برای پاسخ به این سوال ابتدا باید به آوازها و اجراهایتان دقت کنید. با بررسی آواز خود چندین سوال از خودتان درباره آن بپرسید. برخی از این سوالات عبارتند از:
آیا هنگامی که آواز میخوانم بیشتر تمرکزم روی حنجره است؟
آیا موقع خواندن در قفسه سینه خود احساس تنش میکنم؟
آیا بین آواز خواندن نفس کم میآورم؟
اگر جواب این سوالات مثبت است پس باید بدانید که نحوه تنفس شما نامناسب است و شما باید تمرین های تنفسی خود را در اولین فرصت شروع کنید.
تمرینات زیادی برای اجرای تنفس صحیح وجود دارند یکی ازمحبوب ترین این تمرینات « تنفس دیافراگمی» است. استفاده از این تمرینات نیازمند دقت و توجه بسیار زیادی است و بهتر است برای جلوگیری از آسیب این تمرینات را با نظارت استاد خود انجام دهید.
تکنیک های تنفس صحیح چگونه اند؟
در اینجا ساده ترین تمرینات تنفس صحیح را برای شما آماده کرده ایم.
خوابیدن به پشت
برای انجام تمرین اول، دراز بکشید و به طور طبیعی نفس بکشید. هدف از این تمرین این است که ما متوجه شویم که استفاده از پرده دیافراگم برای تنفس چه حسی دارد. همه ما وقتی دراز میکشیم نوعی از تنفس دیافراگمی را تجربه میکنیم. برای اینکه تنفس دیافراگمی را به طور کامل درک کنید هر شب چند دقیقه قبل از خواب این روش را انجام دهید.
بعد از چند روز که این تمرین را انجام دادید دوباره همین تمرین را تکرار کنید اما اینبار یک کتاب روی شکم خود قرار دهید و حرکات شکمتان را به دقت بررسی کنید. در این حالت دم و بازدم شما باید با دقت و آرام صورت بگیرد به طوری که هر کدام حدود 6 ثانیه طول بکشد.
استفاده از کتاب روی شکم
در تمرین دوم روی کف دست و زانوهای خود قرار بگیرید. این موقعیت تنش روی عضلات شکمی شما را از بین میبرد. در این حالت چندین نفس آرام و عمیق بکشید و اجازه دهید تا با دم و بازدم شکم شما جلو و عقب برود.
تنفس با یکی از مجاری بینی
در تمرین سوم یکی از مجاری بینی خود را بگیرید و نفس بکشید. موقعی که جلوی یکی از مجاری بینی خود را میگیرید تنفس شما به صورت کاملا ناخودآگاه آهسته تر میشود. این کار را چندین بار با هر دو مجرای بینی خود انجام دهید و نفس بکشید. انجام این تمرین تاثیر بسیار خوبی روی توانایی شما در اجرای تنفس دیافراگمی به صورت ایستاده میگذارد.
مکیدن هوا با نی
تصور کنید که یک نی در دهان شماست و در حال مکیدن چیزی هستید. در این تمرین هنگام ورد هوای صدای کمی تولید کنید و هنگام خروج صدای سوت مانندی ایجاد کنید. این تمرین هم مهارت تنفس دیافراگمی شما را افزایش میدهد.
نگه داشتن وسیله با هم دو دست
دو وسیله سنگین را بالا نگه دارید. هنگامی که شما این دو شی را نگه داشته اید قفسه سینه تان به صورت ناخودآگاه بالا و پایین میرود. در انجام این تمرین نباید بیش از حد روی خودتان فشار وارد کنید.