تبلچر عبارتی آشنا! اگر به ساز گیتار علاقه مند باشید و آشنایی نسبتا کاملی با این ساز داشته باشید مطمئنا کلمه تبلچر را زیاد شنیده اید. در این مقاله شما را با ساختار کلی تبلچر آشنا می کنیم و توضیح خواهیم داد که تبلچر چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟ با ما همراه باشید.
تبلچر چیست؟
تبلچر یک استاندارد نت خوانی است که نواختن گیتار را برای نوازنده آسان می کند. گاهی اوقات نوازنده با نت های پیچیده ای رو به رو می شود که مقداری خسته کننده است اما تبلچر این امکان را به نوازنده ی گیتار می دهد تا یک راه حل ساده برای نت خوانی پیدا کند و به راحتی نواختن یک قطعه، ملودی یا آکورد را بیاموزد. تبلچر مناسب سازهای سیمی فرت دار مانند گیتار و عود می باشد. از قدیمی ترین کتاب هایی که در آن تبلچر دیده شده است، در اسپانیا بوده و مربوط به کتاب آموزش عود در اواسط قرن 16 میلادی می باشد. آن زمان ساز عود مانند ساز گیتار محبوب بود.
ساختار تبلچر
در تبلچر شش خط افقی وجود دارد که نشانگر سیم های گیتار می باشد و با حروف اختصاصی TAB نشان داده می شود. اولین خط از بالا سیم اول گیتار (سیم می زیر) را نشان می دهد که نازک تر از دیگر سیم ها است. سیم آخر سیم ششم گیتار (می بم) را نشان می دهد. هنرجویان باید بدانند که نت ها از چپ به راست خوانده می شوند و اگر بالای هم نوشته شوند به طور هم زمان خوانده می شوند. همینطور باید بدانیم اینکه چه نت هایی را اجرا کنید نشان داده نمی شود. در واقع تنها نشان می دهد روی کدام سیم و در کدام فرت باید انگشت گذاری کنید تا نت مشخص اجرا شود.
خواندن تبلچر
قبل از خواندن آن باید به دقت به دسته ی گیتار نگاه کنید. همانطور که در تصویر مشاهده می کنید شماره فرت ها از راست به چپ و شماره سیم های گیتار از پایین به بالا نشان داده شده است. اکنون گیتار را 180 درجه بچرخانید تا دسته ی گیتار به سمت چپ برود. شماره فرت ها از چپ به راست و سیم های گیتار از پایین به بالا مشاهده می شود. این به این معناست که سیم شماره یک که در بالا قرار گرفته است، صدای نت می (E) می دهد، سیم شماره ی دو در ردیف دوم صدای سی (B) می دهد. به همین ترتیب تا سیم شماره 6 که آخرین سیم می باشد.
شماره ی روی تب گیتار
شماره های روی تبلچر نشان دهنده ی شماره ی فرتی است که باید آن سیم را در آنجا فشار دهید. برای مثال وقتی عدد 1 روی سیم یک قرار دارد باید فرت یک از سیم یک را بنوازیم، اگر عدد 3 روی سیم دو قرار دارد باید فرت 3 از سیم دو را بنوازیم و در آخر وقتی عدد 0 روی هر سیمی قرار بگیرد آن سیم باید به صورت آزاد نواخته شود.
مزایا و معایب تبلچر
آنچه گفته شد راهی آسان برای هنرجویانی است که می خواهند سریع به نتیجه برسند، چرا که نوازنده با استفاده از این بدون اینکه از تئوری موسیقی چیزی بداند می تواند نت مورد نظر خود را به راحتی و با سرعت پیدا کند و بنوازد. در کنار این مزیت ها تبلچر معایبی هم دارد، و آن این است که کشش زمانی نت را نمی توان به درستی و دقت نشان داد. وقتی هم زمان نت ها مشخص نباشد نمی توانیم به طور صحیح قطعه ای جدید بنوازیم. تنها قطعات آشنا که قبلا شنیده شده اند را می توان نواخت که در این صورت نوازنده باید به طور حدودی و شنیداری آن را رعایت کند. بهتر است نت و تبلچر با هم استفاده شود تا اگر قطعه ای هم قبلا شنیده نشده را بتوان نواخت.