برای اینکه بدون نگاه کردن به پرده های سه تار ساز بزنیم ، تمرینات مختلفی توسط برترین اساتید موسیقی طراحی شده است.
بسیاری از هنرجویان سه تار، حتی آنانی که خیلی هم مبتدی نیستند، در هنگام نوازندگی این ساز مدام سرشان به سمت پایین است و به پرده های ساز و نحوه انگشت گذاری خود نگاه میکنند.
اینکه نوازندگان از همان ابتدای آموزش های خود یاد بگیرند تا به جایگاه نت های مختلف در ساز تسلط پیدا کنند و مدام با چشمان خود به دنبال آن نگردند به آن ها کمک میکند تا اعتماد به نفس خود را بالا ببرند و حتی ارتباط بهتری با مخاطبین ساز خود پیدا کنند.
به طور کلی در نوازندگی همه سازها اگر نگاهتان کمتر به سازتان باشد و کمی سربالاتر بنوازید، هم مخاطب ارتباط بهتری با شما میگیرد و هم باور خواهد داشت که نوازنده متبحری هستید. اما چگونه باید این مهارت را کسب کنیم؟
چگونه بدون نگاه کردن به پرده های سه تار ساز بزنیم ؟
نگاه نکردن به ساز در هنگام نوازندگی یکی از مهارت های جذابیست که دغدغه بسیاری از نوازندگان مبتدی در دوران آموزشی آنها میباشد. برای رسیدن به این مهارت چندین روش وجود دارد که مهم ترین آن ها تمرین زیاد و مستمر است.
تمرین کردن به شما کمک میکند تا جایگاه پرده های سه تار را به خاطر بسپارید. هنگامی که چندین بار در روز آهنگی که میخواهید نواختن آن را یاد بگیرید مینوازید، پس از مدتی جایگاه تمامی نت های آن در مغز شما ذخیره میشود و انگشتان شما بدون نگاه کردن و حتی با چشمان بسته هم پرده های سه تار را شناسایی میکنند.
برای یادگیری نوازندگی سه تار بدون نگاه کردن به پرده ها تمرین دیگری نیز وجود دارد که اگر به طور مستمر آن را به کار گیرید، بعد از مدتی میتوانید پیشرفت زیادی در نوازندگی خود مشاهده کنید. برای انجام این تمرین کافیست تا تمرین های خود را جلو آینه انجام دهید. اما پیش از این کار باید چندین جلسه تمرینی را به حفظ آهنگ مورد نظر خود اختصاص دهید.
پس از یادگیری نت های آهنگی که میخواهید نواختن آن را تمرین کنید، یک آینه بزرگ پیدا کنید و جلوی آن بنشینید. سپس بدون این که به پایین نگاه کنید شروع به نواختن کنید. سعی کنید تا اگر جای پرده ها را نمیدانستید با نگاه کردن به آینه آن ها را پیدا کنید.
به احتمال خیلی زیاد این کار در ابتدا خیلی سخت و دشوار است و حتی شما قسمت های زیادی از آهنگتان را اشتباه میزنید. اما فقط با چند روز تمرین کردن میتوانید به راحتی جای پرده ها را روی آینه پیدا کنید.
پس از مدتی تمرین این روش، خواهید دید که بدون نگاه کردن به آینه هم میتوانید تمام پرده های سه تار را به پیدا کنید و ادامه تمرینات برای شما بسیار جالب و لذت بخش میشود.
مزیت نوازندگی با چشمان بسته و بدون نگاه کردن به ساز چیست؟
هنگامی که بدون نگاه کردن به یک ساز شروع به نواختن آن میکنیم. این کار علاوه بر این که مهارت نوازندگی ما را تقویت میکند به ما کمک میکند تا اعتماد به نفس خود را بالا ببریم و به سازدن خود ایمان کافی پیدا کنیم.
اما اگر آن قدر به جایگاه پرده های سه تار تسلط پیدا کنیم که بتوانیم با پشمان بسته یک قطعه را بنوازیم، علاوه بر مزیت های بالا باعث افزایش مهارت های شنیداری ما میشود.
در این حالت، مخاطب هم به مهارت های نوازنده ایمان پیدا میکند و هم از تصویر زیبایی که میبیند نوازندهی رو به رویش در صدای ساز خود غرق شده است به وجد میآید.