کتاب ارغوان ، یک مرجع کامل و کاربردی برای نوازندگان و علاقه مندان به نواختن ساز کمانچه است. این کتاب در سال 1398 از طرف موسسه فرهنگی کمان آوای آرش به چاپ رسیده است.
درباره کتاب ارغوان
کتاب ارغوان روش نوین کمانچه نوازی در دو جلد تهیه شده است. این دو جلد شامل آموزش های اولیه برای مبتدیان و آموزش پیشرفته برای نوازندگان حرفه ای است. این مجموعه آموزشی شامل نت نگاری قطعات کمانچه به همراهی تنبک و همخوانی آساره شکارچی است که به همراه چهار دی وی دی آموزشی به علاقمندان ارائه میشود.
جلد اول یا مقدماتی کتاب ارغوان همه نکات مهم نوازندگی کمانچه را که شامل آموزش دست گرفتن صحیح ساز، کوک کمانچه ، نحوه آرشه کشی اصولی و برخی از نکات کاربردی تئوری موسیقی است.
در جلد دوم کتاب آموزش ها رنگ و بوی پیچیده تری به خود میگیرد و وارد مباحث مهمی از جمله پوزیسیون های انگشت گذاری، دانگ و قطعات و چهار مضراب های زیبا از موسیقیدانان معروف است.
در قسمت دی وی های آموزشی که با این مجموعه ارائه میشود، قسمتی از آن به یک مستند کوتاه 20 دقیقه ای درباره زندگی علی اکبر شکاری اختصاص داده شده است.
علی اکبر شکاری نام این کتاب را بر اساس یکی از سروده های خود انتخاب کرده است:
قطره به خواب نمیرود
نمیرود خواب در چشمان من
میچکد خون من قطره قطره بر این سنگ سیاه
تا بگذرد از دل سخت و سیاه او
من به خواب میروم و قطره هم
وقتی که میچکد جان من قطره قطره در پای ارغوان
درباره نویسنده
علی اکبر شکاری نویسنده کتاب ارغوان در سال 1328 در استان لرستان چشم به جهان گشود و از نوجوانی به نواختن ساز کمانچه علاقمند شد.
او در سال 1350 آموزش تخصصی ساز کمانچه را در دانشگاه هنرهای زیبای تهران ادامه داد و چهار سال بعد موفق شد تا اولین کنسرت خود را در شیراز اجرا کند. در سال 1356 علی اکبر شکاری توانست مقام اول کمانچه نوازی ایران را کسب کند. او بعد از فارق التحصیلی در همان دانشگاه هنرهای زیبا به تدریس موسیقی پرداخت.
او درباره اثر مکتوب خود کتاب ارغوان گفته است که میخواهد تجربیات و دانش خود را در اختیار علاقه مندان بگذارد. او خودش را به درختی تشبیه کرده که به بار نشسته و پس از تکاندن خود میوه ها و ثمرات سالها نوازندگی را به صورت مجموعه ای صوتی و تصویری درآورده است.
علی اکبر شکاری ده سال از عمر خود را صرف تهیه و دسته بندی این مطالب کرده است
ویژگی های کتاب ارغوان آموزش نوین کمانچه
- درس ها به گونه ای نوشته شده اند که هر کس با هرتوانی می تواند از آنها استفاده کند.
- برای فیگورهای مختلف در میزان های ساده و ترکیبی همراه با سکوتها، نکپها و ضدضربهای متنوع، درس های مشخصی ساخته شده اند تا هنرجویان به تسلط لازم دست پیدا کنند. به بیان دیگر، با این سیستم، هنرجویان با بنیان های مشکل ترین قطعات موسیقی آشنا می شوند.
- از آنجاکه نت های زینت در موسیقی ما دارای اهمیت هستند، گونه های مختلف این نتها که در موسیقی ردیف و تکنوازی کاربرد دارند، به فراوانی ارائه شده اند.