بیژن کامکار نوازنده و موزیسین معاصر ایرانی است که در گروه کامکار مشغول به فعالیت و نوازندگی میباشد.
بیژن کامکار متولد 28 آذر سال 1328 در سنندج است او در خانواده ای هنری و اهل موسیقی به دنیا آمد و از کودکی نوازندگی دف ، تنبک ، تار ، رباب و آواز را آموزش دیده است.
فعالیت های هنری بیژن کامکار
بیژن در ارومیه مقدمات و الفبای موسیقی سنتی را پدر خود آموخت، او در ابتدا آموزش تنبک را فرا گرفت و پس از آن فراگیری سازهای دیگر از جمله ملودیکا و تار را آغاز کرد. او در سال 1353 با ساز تخصصی تار وارد دانشگاه هنرهای زیبای تهران شد و در رشته موسیقی به تحصیل پرداخت.
در سن نوجوانی در برنامه کودک و نوجوان سنندج نوازندگی حرفه ای خود را آغاز کرد و تا سن 26 سالگی در رادیو فرهنگ و هنر استان کردستان مشغول به کار بود.
پس از آن بیژن کامکار در گروه خانوادگی کامکار و همچنین در گروه های «شیدا» و «عارف» به نوازندگی و خوانندگی مشغول شد.
گروه خانوادگی کامکار
فرزندان خانواده کامکار که شامل هفت برادر و یک دختر هستند همگی از کودکی آموزش موسیقی را نزد پدر آغاز کردند. حسن کامکار پدر خانواده یک نظامی بازنشسته و نوازنده ویولن بود که علاقه زیادی به هنر و موسقی داشت.
گروه کامکار در سال 1348 بنیان گذاری شد. در سال 1368 این گروه اولین کنسرت خود را در تالار وحدت اجرا کردند.
ورود بیژن کامکار به گروه های شیدا و عارف
او در سال 1348 با محمدرضا لطفی آشنا شد. این آشنایی سبب آشنایی بیشتر او با ساز تار و همچنین نقطه عطفی در زندگی او به شمار میرود. زیرا باعث ورود کامکار به گروه شیدا به عنوان نوازنده تنبک میشود. بعد از ورود برادرش به این گروه او کار خود را به عنوان نوازنده رباب ادامه میدهد. پس از مدتی بیژن علاوه بر نوازندگی در گروه «شیدا» وارد گروه موسیقی دیگری با نام گروه «عارف» میشود.
یکی از اقداماتی که توسط بیژن کامکار در دوران هنری او صورت گرفته است وارد کردن دف به اجراهای عمومی میباشد. قبل از آن ساز دف فقط در مراسم های مذهبی دراویش مورد استفاده قرار میگرفت و در گروه های موسیقی استفاده نمیشد. محمدرضا لطفی در ابتدای ورود کامکار به گروه شیدا او را تشویق به دف نوازی در کنسرت ها واجراهای گروهی کرد. این اقدام مورد توجه و استقبال فراوان تماشاچیان قرار گرفت و موجب شد تا دف به عنوان یکی از سازهای اصلی اجراهای موسیقی استفاده شود.
از دیگر گروههایی که وی با آنها همکاری داشته می توان به گروه چاووش، دستان و تنبور شمس اشاره کرد.
او در در گفتنگویی درباره علاقه مندی های خود گفت:
گاهی در اوقات فراغتم موسیقی دیگر خوانندگان رو هم گوش می کنم ، صدا مرحوم استاد قوامی ، استاد شجربان ، استاد بنان و آقای شهرام ناظری رو می پسندم.
برخی از اجراهای بیژن کامکار
در کنار اجراهای متعدد در کشورهای مختلف جهان، از مهمترین فستیوالهای جهانی که بیژن کامکار در آنها حضور داشته است می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- فستیوال وومد (WOMAD) انگلیس
- فستیوال وومد ابوظبی
- فستیوال ری اورینت سوئد
- فستیوال لیوینگ فایر انگلستان
- فستیوال فالن سوئد
- فستیوال وی نی پگ کانادا
- فستیوال سامر استیج نیویورک
- فستیوال تیمیتار مراکش
- کنسرت در مقر یونسکو به مناسبت هزاره حافظ
- کنسرت در مقر جایزه صلح نوبل در نروژ