آموزش سنتور از جمله محبوبترین دورههایی است که در اکثر آموزشگاه های موسیقی برگزار میشود. سنتور نوازی جزء لذتهای بسیاری از افراد است که با وجود مشغلههای بسیار، برای یادگیری آن تلاش میکنند. اگر شما هم جزء شیفتگان این ساز هستید و دوست دارید که در کلاس آموزش سنتور مبتدی شرکت کنید، بهتر است که ابتدا با مراحل آموزش این ساز آشنا شوید. زیرا یادگیری این ساز دارای مراحل خاصی است که آشنایی با آنها دید جامعتری به شما پیش از آغاز دوره آموزش میدهد. ما در این مطلب به مراحل آموزش سنتور مبتدی میپردازیم.
مراحل آموزش سنتور مبتدی
به طور کلی مراحل آموزش و یادگیری سنتور در اکثر آموزشگاهها و شیوههای تدریس یکسان است. زیرا هنرجوهای مبتدی ابتدا باید با الفبای این ساز آشنا شوند و سپس آرام آرام دست به سنتور نوازی بزنند. از این رو در مراحل ابتدایی، اصولی مانند ساختار سنتور، نحوه مضراب زدن، نت خوانی، یادگیری قطعات ساده و … آموزش داده میشود. در ادامه به طور کامل به مراحل آموزش سنتور مبتدی میپردازیم.
ثبت نام در دوره آموزشی و انتخاب استاد خوب
اولین گام برای یادگیری سنتور ، ثبت نام در کلاس آموزش ساز سنتور و انتخاب یک استاد با تجربه و باحوصله است. درواقع زمانی که مطمئن شدید دوست دارید این ساز خوشنوای ایرانی را یاد بگیرید، بهتر است در قدم اول در یک آموزشگاه معتبر ثبت نام کنید. با این کار سردرگمی شما در مراحل بعدی مانند خرید ساز و کتابهای آموزشی کمتر میشود. زیرا میتوانید از استاد و یا آموزشگاه مشاوره بگیرید.
بهتر است در این مرحله عجله نکنید و سعی کنید که سنگبنای اولیه را درست بچینید. زیرا استاد و شیوهی آموزش او در نوازندگی شما و سرعت یادگیریتان نقش زیادی دارد. البته نقش آموزشگاه هم کمتر از استاد نیست، زیرا آموزشگاه با ارائهی خدمات باکیفیت، در کاهش دغدغههای ذهنی هنرجو نقش مستقیمی دارد.
لازم به ذکر است که برای بسیاری از افراد امکان شرکت در کلاسهای حضوری وجود ندارد. آموزش آنلاین سنتور ، مسیر را برای این افراد هموار کرده تا این دسته از افراد به سادگی به شکل آنلاین به آموزش سنتور در منزل بپردازند.
خرید ساز مناسب
شما اگر در محضر بهترین استاد هم آموزش ببینید ولی ساز مناسبی نداشته باشید، از نواختن خود دلزده خواهید شد. زیرا کیفیت صدای ساز نقش زیادی در ایجاد انگیزه برای هنرجو دارد. به همین دلیل در انتخاب ساز سنتور باید دقت کنید. از آنجایی که هنوز در مرحلهی ابتدایی آموزش به سر میبرید، بهتر است برای خرید سنتور با فرد باتجربه مثل استاد خود مشورت کنید.
خرید کتاب آموزش سنتور
کنار دست هر هنرجوی سنتوری باید یک کتاب آموزش سنتور باشد. کتاب آموزشی ساز سنتور در مراحل اولیهی آموزش به شما کمک زیادی میکند. از نت خوانی گرفته تا نواختن قطعات اولیه نیاز به کتاب آموزشی دارید. در بین کتابهای آموزشی ساز سنتور ، کتاب دستور سنتور فرامرز پایور و کتاب شیوهی سنتور نوازی نوشتهی پشنگ کامکار، بهترین و اصلیترین مرجع هستند.
آشنایی با ساختار سنتور
حالا دیگر شما در مراحل آموزش سنتور به مرحلهای رسیدهاید که باید با ساختار ساز خود به خوبی آشنا شوید. تا زمانی که این شناخت ناقص باشد، نمیتوانید به خوبی با سازتان ارتباط بگیرید. نیاز به گفتن ندارد که برقراری ارتباط حسی نوازنده با سازش، نصف مسیر نوازندگی را شامل میشود. از این رو باید در آغاز کار حسابی کنجکاوی کنید و از تمامی بخشهای سازتان سردربیاورید.
به طور کلی ساز سنتور شامل بدنهی ذوزنقهای شکل و مضرابهای چوبی است. بدنهی این ساز دارای 72 عدد سیم است که به شکل چهارتایی از روی خرکها عبور میکنند و در نهایت به گوشی کوک معینی میرسند. صدای سنتور از ضربهای که مضرابها به سیمها وارد میکنند، تولید میشود.
نحوهی نشستن هنگام نوازندگی سنتور
یکی دیگر از مراحل آموزش سنتور، نحوهی نشستن پشت ساز هنگام نواختن آن است. در فرآیند یادگیری این ساز ایرانی، نحوهی نشستن اهمیت زیادی دارد. به همین دلیل یکی از نکات اولیهای که در کلاس آموزش سنتور به هنرجو یاد داده میشود، همین موضوع است. آن چه که واضح است این است که ساختار هر سازی در استایل نشستن و به دست گرفتن آن تاثیرگذار است. در رابطه با ساز سنتور، بدن باید فاصلهی مشخصی از ساز داشته باشد تا دستهای نوازنده روی ساز مسلط باشند. از این رو فاصلهی قرارگیری دستها و زاویهی صحیح دستها نسبت به ساز، از جمله مواردی است که در ابتدای یادگیری سنتور باید آن را یاد بگیرید.
آشنایی با نتها و نت خوانی
همانطور که میدانید، نتها، الفبای موسیقی به شمار میروند. در نتیجه نوازندگی بدون یادگیری و تسلط بر نتها، امکانپذیر نیست. به همین دلیل آموزش تمامی سازها، با شناخت نتها و نت خوانی که همان تئوری موسیقی است، آغاز میشود. یادگیری نتها با تمرین زیاد در ذهن نهادینه میشود. پس در آموزشهای سنتور مبتدی هم اولین قدم آشنایی با نتها است. در این مرحله از مراحل آموزش سنتور ، با یادگیری نحوهی صحیح و استاندارد نت خوانی و ریتم، برای نواختن ساز آماده میشوید. دقت کنید که نت خوانی و تسلط بر نتها کار آسانی نیست و نیاز به صبر و حوصله و تمرین زیاد دارد. شما در ابتدای مسیر یادگیری سنتور آن قدر باید نتها را تمرین کنید که درک درستی از ساختار ریتم و فواصل نتها در موسیقی پیدا کنید. در نتیجهی این امر میتوانید شروع به نواختن قطعات ساده کنید.
تمرین تکنیکهای پایه و اولیه
یکی دیگر از مراحل آموزش سنتور ، تمرین تکنیکهای پایه و اولیه به شکل منظم و مستمر است. انجام روزانهی تمرینات مربوط به تکنیکهای سنتور باعث میشود که به مرور زمان شاهد تغییراتی که در انجام این تکنیکها پیدا کردهاید بشوید. به طور کلی تکنیکهای اولیه به شما کمک میکنند تا عملکردتان در نواختن سریعتر شود و مچهایتان روانتر شوند و مضراب سنتور را به خوبی اجرا کنید.
یادگیری نحوهی زدن مضراب سنتور
نحوهی مضراب زدن، مرحلهی مهمی در آموزش و یادگیری ساز سنتور است. سنتور دو مضراب دارد که از جنس چوب هستند. مضرابها حلقهای دارند که محل قرارگیری انگشتهای نوازنده است. این حلقهها به نگهداشتن مضرابها توسط دست نوازنده کمک میکنند. در جلوی مضراب نیز از نمد استفاده میشود که به نرمی و شفافیت صدای ایجاد شده از برخورد آن با سیمهای سنتور کمک میکند. از دیگر کارهایی که هنرجو در آموزش سنتور مبتدی یاد میگیرد، تعویض نمد مضراب و چسباندن نمد به مضراب است.
نواختن قطعات ساده
پس از طی مراحل پیشین، شما در یادگیری سنتور به مرحلهای میرسید که میتوانید به زیبایی قطعات ساده سنتور را بنوازید. اصولااین مرحله، جزء جذابترین مرحلهها برای هنرجوها است. زیرا بعد از زحمت بسیار و حفظ روحیه و انگیزه میتوانند با ساز خود، نوای زیبایی تولید کنند. در این مرحله در واقع هنرجو آهنگنوازی را تمرین میکند. در نتیجه انتخاب قطعه برای نواختن بسیار مهم است زیرا هنرجو باید آهنگی را بنوازد که ضمن سادگی، دوستش هم داشته باشد. بدون شک در این مرحله از کلاس آموزش سنتور ، اعتمادبهنفس هنرجو افزایش مییابد و حسوحال خوشی نسبت به نوازندگی خودش پیدا میکند. همین عوامل خستگی او را از تنش میشوید و شور و ذوقی در او میدمد تا تکنیکهای پیچیده را برای نواختن قطعات دشوار سنتور را یاد بگیرد. تکنیکهایی مانند تکنیک ریز در سنتور ، تکنیک پاساژ، تکنیک ترومولو و … .
بهترین سن برای یادگیری سنتور
موسیقی دنیای شگفتانگیزی است و از این نظر هیچ محدودیت سنی برای ورود به این دنیا وجود ندارد. البته ناگفته نماند که آموزش موسیقی و به طور خاص یادگیری سنتور ، در سنین پایینتر به دلیل مشغلههای کمتر با سرعت بیشتری رخ میدهد. با این حال افراد در هر سنی میتوانند اقدام به یادگیری سنتور بکنند. پس اگر سنتان بالا است ولی آرزوی سنتور نوازی دارید، لحظهای هم تعلل نکنید. مخصوصا این که آموزش آنلاین سنتور فرصتی است برای افرادی که امکان آموزش حضوری را ندارند.
یادگیری سنتور چقدر زمان میبرد؟
یکی از متداولترین سوالاتی که ذهن هنرجویان را در ابتدای آموزش سنتور مبتدی به خود مشغول میکند، زمان یادگیری سنتور است. توصیه میکنیم که به جای طرح چنین سوالاتی از مسیر آموزشی خود لذت ببرید زیرا موسیقی سراسر لذت و شور است. با اینحال زمان یادگیری سنتور نیز مثل هر ساز دیگری به عوامل مختلف بستگی دارد. شما پیش از طرح این سوال ابتدا باید هدف خودتان را از یادگیری سنتور مشخص کنید. آیا شما میخواهید این ساز را یاد بگیرید که برای دل خودتان و جمعهای خانوادگی و دوستانهتان بنوازید یا میخواهید که آن قدر پیشرفت کنید که عضو گروههای موسیقی شوید و همنوازی کنید؟ شاید هم هدف شما نوازندگی حرفهای سنتور و تبدیل شدن به یک نوازندهی کارکشته و ماهر است؟ پاسخ شما به هر یک از این سوالها و تعیین هدفتان، مشخص کنندهی مدت زمانی است که باید صرف آموزش و یادگیری سنتور کنید.
آموزش آنلاین سنتور در آکادمی وب نوازان
بدون شک افراد بسیاری علاقهمند به سنتور نوازی هستند ولی امکان شرکت در کلاسهای حضوری را ندارند. هر کسی به نوعی در زندگیاش گرفتار است و وقت زیادی ندارد که با فراغخاطر در دورههای آموزشی دلخواهش شرکت کند. گرفتاریهای کاری از یک طرف و نگهداری و مراقبت از فرزندان از سوی دیگر. پیدا کردن آموزشگاه موسیقی نزدیک هم مسئلهی دیگری است. همچنین برقراری ارتباط با استاد هم موضوع مهمی است که افراد بسیاری را از صرافت شرکت در کلاس آموزش سنتور میاندازد. زندگی در خارج از کشور و یا شهرهای کوچک و عدم دسترسی به استاد متبحر سنتور هم مسئلهی دیگری است. در این راستا لازم به ذکر است که آکادمی آنلاین موسیقی وب نوازان با در نظر گرفتن تمامی محدودیتهای کلاسهای حضوری موسیقی، به کمک شما آمده است. این آکادمی با فراهم کردن بستر مناسب و همکاری با استادان توانا، به آموزش آنلاین سنتور میپردازد. هدف ما در وب نوازان نزدیکتر کردن شما به آرزوی دیرینهتان است چرا که زندگی کوتاهتر از آن است که بخواهد با حسرت و آه بگذرد.
همانطور که مطالعه کردید یادگیری سنتور نیاز به طی کردن مراحل خاصی دارد و نمیتوان یک شبه سنتور نواز شد. با این حال بعد از گذران این مراحل یاد شده، شما دیگر همان هنرجویی نیستید که در آموزش سنتور مبتدی شرکت کرده بودید. رشد و پیشرفت تان به اندازهای میشود که میتوانید به خوبی قطعات خاصی را بنوازید و با مضراب بر تن سازتان زخمه بزنید و نوای گوشنوازی ایجاد کنید. اگر حین خواندن این خطوط خودتان را تصور کردید که با شور خاصی در حال سنتور نوازی هستید و دیگران، همه تن گوش شدهاند و دل به نواختن شما سپرده اند، دیگر تعلل نکنید. چرا که شما شیفتهی یادگیری این ساز هستید و نباید بیشتر از این روی علاقه و آرزوی خود سرپوش بگذارید. برای سنتورنواز شدن تنها کافی است فرم ثبت نام را پر کنید. ما منتظر درخشش شما در سنتور نوازی هستیم.
خبرنامۀ وبنوازان را از دست ندهید!
هر هفته یک محتوای اختصاصی همراه با جدیدترین مقالات و نکات آموزشی موسیقی را برای شما میفرستیم.