کتاب هفت شهر نی کتابی است که شامل مثال های بسیار زیبا و متنوع از اساتید و بزرگان موسیقی ایرانی برای گوشه های مختلف است. این کتاب توسط حامل امجدیان تالیف و جمع آوری شده است و علاوه بر نوازندگان نی، به علت نت نویسی اصولی و استاندارد میتواند به عنوان یک منبع جامع توسط تمامی اهالی هنر و دانشجویان موسیقی مورد استفاده قرار بگیرد.
درباره نویسنده کتاب هفت شهر نی
حامد امجدیان مولف و نوازنده ساز نی در کتاب هفت شهر نی درس های خود را در غالب هفت سفر عرفانی برای هنرجویان تقسیم بندی کرده است. در درسهای این کتاب به توضیح مواردی چون پنجاه درس مقدماتی به همراه اجرای آنها برای هنرجویان مبتدی و نوازندگان کم تجربه، تئوری ساز نی و داستان ها و خاطرات اساتید بزرگ موسیقی ایران، نت های ردیف موسیقی ایرانی به همراه مثالهای متنوع و 51 قطعه ضربی مختص نی پرداخته شده است.
حامد امجدیان در گذشته کتابهای دیگری مثل «قوانین مرتبط با بازار سرمایه» و «مکتب آنتی سوسولیست» را به نگارش در آورده است که در آن ها ساختاری جامع از حوزه تفکر انسان را به تصویر کشیده است.
کتاب هفت شهر نی اولین کتاب این نویسنده جوان در حوزه موسیقی میباشد. که حاصل تجربه و علاوه بی حد او در خصوص موسیقی سنتی ایرانی و به ویژه ساز نی است. وی تمام نت های این کتاب را خود با ساز نی به اجرا در آورده است.
مقدمه کتاب هفت شهر نی
در هفت صفحه ابتدایی کتاب شعری از زبان حامد امجدیان با زبان شیرین ادبیات عرفانی نوشته شده است، او معتقد است که هر نوازنده برای آموزش باید هفت درس عرفانی را به خوبی فرا گیرد و از هفت شهر بگذرد. منظور از این سفرها گذر از تقلید به سمت تحقیق و در نهایت رسیدن به سفر هفتم یعنی «عشق» است. در قسمتی از این شعر میخوانیم:
هفت شهر را به جان کردم بنا
تا بگویم عاشقان را در خفا
قبل از هر شهری حجابی مستر است
بردرید آن را که از شهر زیباتر است
را کردم دوان سافر هفتگانه
تا نوای نی برد بر کهکشان
چون رسد بر شهر هفتم ناگهان
سینه اش پر شد ز عشق لا مکان
نی بینداخت و وجودش گر گرفت
آتشی اندر نیستان در گرفت
پس از این شعر امجدیان اندکی به معرفی و توضیح درباره تئوری موسیقی ساز نی میپپردازد و سپس مخاطبان را در دنیای زیبای نی نوازی خود غرق میکند.
در کتاب هفت شهر نی به معرفی چه مباحثی پرداخته شده است:
معرفی ردیف عبدالله خان دوامی که توسط نویسنده کتاب حامد امجدیان نت نویسی شده است.
در این کتاب برای هر گوشه مثال های متنوعی از استادان تاج اصفهانی، محمدرضا شجریان، تاج سلطانی، جمال وفایی، ادیب خوانساری، ایرج گلپا و بسیاری از اساتید نامدار موسیقی آورده شده است.
گرداوری پنجاه و یک قطعه ضربی با ملودی های لمرجان، شبانگاهان و کابکان که تمام نوازندگان را به شوق میآورد.
در بخش هفتم کتاب یا «ضیافت امجد» سی قطعه ضربی در دستگاه ها و آوازهای مختلف گرداوری شده است که شامل دستگاه های ماهور، همایون، شور، چهارگاه، سه گاه، نوا، دشتی، بیات ترک، ابوعطا و بیات کرد میباشد. نت نویسی این بخش به شکلی است که هم کوک نی معین شده و هم اینکه بر روی برخی از نت ها زمان اجرای آن نت نوشته شده است تا امکان یافتن آن نت تسهیل گردد .