مقامات دف کتاب خودآموزی است که با تالیف نوازنده و استاد موسیقی این ساز محمدرضا شادمانی راهی بازار شده است. در این کتاب کلیه مقامات دف بدون استفاده از خط نت معرفی شده است تا همه بتوانند آنرا درک کنند. همچنین بسیاری از آهنگ ها و تصنیف هایی که مربوط به این مقامات هستند برای آشنایی بیشتر هنرآموزان با آنها آورده شده است.
مقامات دف یا مقام های دف چه هستند؟
مقامات دف ریتم های معروف دف هستند که در طی نسل های مختلف به صورت شفاهی یا مکتوب جمع آوری شده اند و در طی آموزش نواختن ساز دف به هنرآموزان آموزش داده میشوند.
استفاده از مقامات دف در مراسمات شادی یا ذکر بسیار رواج داشته است. این ریتم ها معمولا ساده و کوتاه در حد یک یا چند میزان هستند. این مقامات در اقوام گوناگون اسامی مختلفی دارند.
این ریتم ها در برخی طریقت های عرفانی بسیار رایج و اساسی هستند. برای مثال در طریقت کنسنزانی که یکی از طریقت های تصوف است مقامات دف 7 الی 10 عدد هستند.
درباره نویسنده کتاب مقامات دف
نویسنده کتاب مقامات دف، محمدرضا شادمانی در قائم شهر مازندران متولد شده است. او آموزش ساز تنبک را نزد استاد مجید طریقی آموخت و پس از چندین سال برای کسب مدارج بالاتر در سازهای کوبهای نزد استاد مجید حسابی آموزش دید.
محمدرضا شادمانی از سال 1375 به آموزش موسیقی پرداخت و با گروه های موسیقی داخلی و خارجی از جمله ماهور، درویش خان و هزاردستان فعالیت کرده است. در گذشته نیز کتاب دیگری برای آموزش تنبک را نگاشته بود. وی همچنین تعداد زیادی کتاب برای آموزش موسیقی برای کودکان نوشته است که در آن کتابها همه کودکان را تشویق به یادگیری موسیقی میکند.
محمدرضا شادمانی نز استاد حسن حسنی ردیف و آواز موسیقی سنتی ایرانی را تا سطح پیشرفته آموزش دیده است.
درباره کتاب مقامات دف
همان طور که پیش تر اشاره کردیم کتاب مقامات دف یکی از کتاب های آموزش دف است به معرفی مقامات و تصنیف های مربوط به هر مقام پرداخته است.
نویسنده در این کتاب تلاش کرده است تا از نگارش ریتم های پیچیده ای که به مهارت و تکنیک بالایی برای نواختن دارند پرهیز شود و در عوض ریتم های ساده و کوتاهی آموزش داده شود که هنرجویان در هر سطحی بتوانند ار نواختن آن لذت ببرند.
برخی از مقامات مشهور دف
- دائم: این مقام ریتم دو چهارم دارد
- حی الله: این مقام ریتم چهار چهارم دارد
- سقزی: این مقام ریتم شش هشتم دارد
- گریان: این مقام دارای ریتم هفت هشتم است
- هلگرتن
- ذکر دوم
- غوثی
- حی الله الله
- حی با قیوم
- حی یاهو
- مداحی
البته این نکته را به یاد داشته باشید در آموزش هرسازی بهتر است از اساتید مجرب و با تجربه بهره ببرید تا به صورت حرفه ای و قدم به قدم تمام تکنیک های لازم را به شما آموزش دهند. علت اهمیت بالای انتخاب استاد در اموزش ساز دف این است که یادگیری تکنیک های درست و استاندارد به تنهایی ممکن نیست و باید آموزگاری جهت اصلاح و تائید اجرای تکنیک ها در کنار شما باشد.