کتاب تنبک و کودک ، کتابیست که به کودکان کمک میکند از طریق ساز تنبک با ریتم آشنا شوند. همان طور که میدانیم تنبک جزو سازهای کوبه ای به شمار میرود و سازهای کوبه ای برای آموزش اولیه موسیقی به کودکان مناسب هستند. به همین دلیل اجرای ریتم های موسیقی با تنبک برایشان بسیار جذاب خواهد بود.
درباره نویسنده
محمد اخوان در سال 1335 در شهر تبریز به دنیا آمد. او از همان کودکی علاقه ی شدیدی به موسیقی پیدا کرد. شش ساله بود که طبع طبیعی سرشار از استعدادش وی را به عالم موسیقی کشانید. به عنوان اولین ساز خود تنبک را انتخاب کرد و بدون داشتن مربی و تنها با استفاده از جزوات و نوارهای موجود آن زمان آموزش مقدماتی آنرا شروع کرد و با تلاشی بی وقفه و پشتکار فوق العاده، اصول اساسی آن را نیز فرا گرفت.
هنوز هجده سال بیشتر نداشت که از طرف استاد محمود کریمی و دکتر داریوش صفوت، به عضویت ارکستر رادیو و تلوزیون مرکز تبریز انتخاب شد. به موازات فعالیت در ارکستر مزبور مربیگری آموزش تنبک درمرکز حفظ و اشاعه ی موسیقی تبریز به عهده گرفت.
در راستای این فعالیتها، تجارب ارزشمند خویش را نیز در قالب چند کتاب گنجانید، که از آنها می توان به کتاب «دستور مقدماتی تنبک و سیزده قطعه» و « تنبک و کودک » و «خودآموز تنبک» و «مقدمه تنبک نوازی نوین» و «تنبک نوازی نوین1« و همچنین دستور تنبک برای دوره های ابتدایی، متو سطه و عالی اشاره کرد.
محمد اخوان نوازندگی تنبک را با شیوه ای پیشرفته در آثاری چون «سخن تازه» شهرام ناظری و «دو نوازی سنتور و تنبک» و همچنین «فریاد ما» از مهدی آذر سینا ارائه کرده است.
مختصری درباره ساز تنبک
تنبک، ساز ضربی چوبی، شامل دو قسمت استوانه ای شکل است که مقطع کاسۀ بزرگ با پوست دباغی شده پوشانده شده و با انگشتان دست نواخته می شود. تنبک، سازی است که کودکان نواختن آن را به راحتی فرا می گیرند و از آن لذت می برند. در کتاب تنبک و کودک ریتم های ساده و ترکیبی گردآوری شده است و با توضیحات ساده به خواننده آموخته می شود. بخشی از کتاب را نیز معرفی تعدادی از سازهای متداول ایرانی به خود اختصاص داده است و به مربیان توصیه شده است که از لوح فشرده یا نوارهای آموزشی مناسب نیز برای آموزش استفاده کنند. این کتاب را پیش نیاز برای سازهای ملودیک سنتی دانسته اند.
درباره کتاب تنبک و کودک
هدف اصلی این کتاب آموزش نواختن تمبک نیست بلکه بر آن است تا با کمک تنبک، شعر، تصویر و بازی گروهی، کودکان را وارد دنیای موسیقی کند و به آن ها ریتم را بیاموزد.
ریتم که یکی از اجزاء موسیقی است که نقش مهمی در ساماندهی ذهن و به نظم کشیدن فعالیت آن دارد. همچنین تاثیر آن در موزونی حرکت های بدن، تعادل، حتی شیوایی گفتار و رسایی بیان غیر قابل انکار است. ذهن و بدنی که با ریتم خو گرفته باشد، با قدرت بیشتری با نظم جهان هماهنگ می شود.
آموزش در این کتاب فضایی همراه با تفریح و بازی را ایجاد می کند. هر درس برگرفته از شعر، تصاویر و علائم رنگی متفاوت است که به آموزشگر کمک می کند تا کودکان را غیر مستقیم، و کم کم با ریتم آشنا کند.
نویسنده داشتن مهارت در نوازندگی تمبک را برای مربیان لازم نمی داند. بلکه آشنایی با روان شناسی کودکان، توانایی در برقراری ارتباط با آن ها و داشتن حوصله و علاقمندی به بچه ها را شرط لازم و تسلط کامل بر ریتم و توانایی اجرای تکنیک ها در حد تمرین های کتاب را شرط کافی می داند.