کتاب تار و سه تار از مبانی تا ردیف ، کتابی بسیار ارزشمند و کاربردی برای هنرجویان تار و سه تار است که به گونه ای نوشته شده است تا با توجه به نیازها و توانایی های هنرجویان موسیقی، نوازندگان را در هر سطحی برای رسیدن به اجرای تکنیک های پیشرفته و ردیف نوازی یاری کند.
درباره نویسنده
کتاب فوق حاصل تلاش نوازنده و محقق موسیقی، هوتن شرف بیانی است. وی در گذشته هم مولف کتاب های ارزشمندی چون «بربط از مبانی تا ردیف» ، «نت نگاری آموزشی و تحلیلی ردیف یوسف فروتن» و کتاب «ضربی های قدیمی به روایت و اجرای یوسف فروتن» بوده است.
وی نوازندگی را نزد اساتید بزرگی چون جلال ذولفنون، حسین علیزاده، داریوش پیرنیاکان، بهروز همتی، مصطفی پورتراب، شریف لطفی، مسعود شعاری و نصرالله ناصح پورآموزش دیده است.
ویژگی های کتاب تار و سه تار از مبانی تا ردیف
کتاب تار و سه تار از مبانی تا تالیف در چهار فصل تدوین شده است و مطالب هر فصل در 12 هفته طبقه بندی شده اند تا هنرجویان بتوانند در یک دوره ی تقریبا یک ساله، به مهارت ردیف نوازی دست پیدا کنند. به همین منظور این کتاب را میتوان به عنوان یکی از ارزشمندترین منابع شناخت موسیقی کلاسیک ایرانی دانست.
با توجه به این مسئله که آموزش موسیقی در سنین و شرایط مختلف با روش های متفاوتی صورت میگیرد، کتاب فوق برای بزرگسالانی مناسب است که روزانه حدود 1 تا 2 ساعت امکان تمرین مفید داشته باشند. البته هنرجویان میتوانند در بازه ی زمانی طولانی تری هم بر مطالب این کتاب آموزشی مسلط شوند.
بنابراین امکان تغییر میزان و مدت زمان تمرینات میتواند بنا بر تشخیص استاد و هنرجو صورت بگیرد.
سر فصل ها و موضوعات کتاب
هفته اول: شیوه ی نوازندگی سه تار
شامل موضوعاتی چون صدا، ارتفاع صدا، طبقه، تقسیم بندی طبقه، گام، دست راست، دست چپ، نواختن زخمه، خودآزمایی و تمرین با ساز است.
هفته دوم: خواندن و نوشتن ارتفاع صدا
شامل مباحث مربوط به آموزش خط های حامل، کلید، خود آزمایی و تمرین با ساز میباشد.
هفته سوم: انگشت گذاری
شامل موضوعات خط های تکمیلی، روش تغییر ارتفاع صدا در سه تار، سازهای مقید و مطلق ، انگشت گذاری، خود آزمایی و تمرین با ساز است.
هفته چهارم: دستان نما
در این هفته تمرینات و آموزش ها شامل مبحث دستان نما، خود آزمایی و تمرین با ساز است.
هفته پنجم: دیرند صدا
تمرینات صدا شامل دیرند صدا، خواندن و نوشتن دیرند صدا ، مترنم مارک ، خودآزمایی و تمرین با ساز است.
هفته ششم: انگشت سوم
در هفته ششم تمرین هایی برای انگشت سوم ارائه شده است.
هفته هفتم : ریتم
این بخش از کتاب شامل سر فصل های ریتم، ریتم در موسیقی و دور ریتمیک است که در پایان به تمرینات عملی و تقویت مهارت ساز زدن پرداخته شده است.
هفته هشتم: میزان بندی
در هفته ی هشتم آموزش با کتاب تار و سه تار از مبانی تا ردیف ، شما می توانید با مفهوم وزن در موسیقی، میزان، میزان نما و وزن های ساده آشنا شوید.
هفته نهم: سکوت
تمرین های این بخش شما را به طور کامل با مفهوم و نحوه اجرای انواع سکوت در موسیقی آشنا میکند.
هفته دهم: دیرند چنگ
هفته دهم به تمرینات و آزمون هایی برای سنجش خود اختصاص دارد که به پیشرفت بیشتر نوازندگی هنرجویان کمک میکند.
هفته یازدهم: فاصله ی مسیقیایی
سرفصل های آموزشی این هفته شامل بنیه ی فاصله، نشانه های تغییر دهنده ی فاصله، نشانه های ترکیبی و عرضی و تمریناتی برای درک بهتر این موضوعات است.
فصل دوازدهم: فاصله ی موسیقیایی 2
فصل آخر این کتاب هم روش های تشخیص نام نت ها روی دسته ساز را به هنرجویان آموزش میدهد.