ویولن الکتریک یک نوع مدرن از ویولن است که برخلاف ویولن آکوستیک، برای تولید صدا به سیستمهای الکترونیکی متکی است. این ساز در سبکهای موسیقی مختلف، بهویژه سبکهای مدرن، کاربرد دارد و دست نوازندگان را برای ایجاد جلوههای صوتی متنوع باز می گذارد. با آغاز آموزش ویولن خوب است که درباره انواع ساز ویولن اطلاعاتی داشته باشید. به همین دلیل در این مطلب به طور کامل به معرفی ویولن الکتریک و تفاوت آن با ویولن آکوستیک میپردازیم.
تاریخچه ساخت و تولید ویولن الکتریک
در دهه ۱۹۲۰، برخی از نوازندگان جاز به دنبال روشهایی برای تقویت صدای ویولن خود بودند. در همین دوران «استاف اسمیت»، هنرمند سبک جاز و بلوز، ویولن الکتریک را اختراع کرد. سپس او از این ساز در نوازندگی خود استفاده کرد و موردتوجه قرار گرفت. از همان موقع یعنی سال 1920، فروش اولین ویولن الکتریک آغاز شد. ولی بعدها شرکت فندر این ساز را در ابعاد مختلف، به شکل انبوه تولید کرد.
بررسی تفاوت ویولن آکوستیک با ویولن الکتریک
همانطورکه تا به اینجا متوجه شدهاید، بین ساز ویولن آکوستیک و الکتریک، تفاوتهای خاصی وجود دارد. در این بخش به طور کامل به مقایسه ویولن آکوستیک و الکتریک میپردازیم و به تفاوت های بین آنها اشاره میکنیم
تفاوتهای ساختاری و ظاهری
یکی از اولین و مهمترین تفاوت ویولن آکوستیک و ویولن الکتریک، تفاوت ظاهری و ساختاری این ساز است. حتما خودتان هم متوجه شدهاید که ویولنهای آکوستیک، اصولا ظاهر یکسانی دارند و فقط در رنگهای متنوع تولید میشوند. این ساز از چوب ساخته میشود و بدنهی چوبی توخالی آن نقش زیادی در تولید صدا دارد. ولی ویولنهای الکتریک، اصولا شکلهای ظاهری متنوعی دارند و از ساختار خاصی تبعیت نمیکنند.
تولید صدا
از دیگر تفاوت ویولن آکوستیک با ویولن الکتریک که بسیار نیز مشهود و مهم است، صدا و نحوهی تولید آن است. ویولن آکوستیک به دلیل طراحی چوبی و توخالی خود، صدای گرمی دارد که برای اجراهای کلاسیک، فولک و سنتی ایدهآل است. صدای ویولن آکوستیک، از طریق ارتعاش سیمها و انتقال آن به بدنه چوبی ساز، تولید و در فضا پخش میشود. به همین دلیل، این نوع ویولن نیازی به تقویتکننده (آمپلیفایر) ندارد و صدای آن بهطور طبیعی و بدون تجهیزات اضافی قابل شنیدن است. این در حالی است که ویولن الکتریک، صدایی مدرنتر و پردازششده تولید میکند. به دلیل امکان اتصال به تجهیزات مختلف، این نوع ویولن میتواند صدای خود را تغییر داده و جلوههای صوتی مختلفی ایجاد کند. همچنین، این ویولنها به هنرجویان این امکان را میدهند که بدون ایجاد مزاحمت برای دیگران، با استفاده از هدفون تمرین کنند. به طور کلی ویولنهای الکتریک، صدای جسورانه و روشنی دارند.
بدنه
همانطورکه پیشتر هم اشاره کردیم، ویولنهای آکوستیک از جنس چوب به شکل توخالی ساخته میشوند. این نوع ساختار روی تولید صدای گرم ساز نیز مؤثر است. ولی بدنه ویولنهای الکتریکی اصولا از مواد مصنوعی و فیبر کربن یا پلاستیک مقاوم ساخته میشود و بسیار محکم و سنگین هستند.
تعداد سیم
ویولن آکوستیک دارای چهار سیم است و تغییری در تعداد سیمها رخ نمیدهد ولی در ویولنهای الکتریکی، تعداد سیمها میتوانید بین 4 تا 7 سیم متغیر باشد.
عملکرد
ویولن آکوستیک بهطور طبیعی برای اجراهای زنده ایدهآل است، اما در محیطهای بزرگ ممکن است نیاز به میکروفون یا سیستمهای صوتی تقویتکننده داشته باشد. درحالیکه ویولن الکتریک به دلیل قابلیت اتصال مستقیم به سیستمهای صوتی، گزینهای مناسب برای اجراهای زنده در سبکهای مدرن مانند راک، جاز و پاپ است. همچنین، کنترل بهتر روی صدای تولیدی باعث میشود این ویولن در محیطهای پرصدا کارایی بالاتری داشته باشد.
وزن و راحتی استفاده
از دیگر تفاوت ویولن آکوستیک با ویولن الکتریک، وزن ساز است. ویولن آکوستیک معمولاً سبکتر از نوع الکتریکی این ساز است، زیرا بدنهی آن از چوب ساخته شده و توخالی است. در مقابل، ویولنهای الکتریک به دلیل داشتن تجهیزات الکترونیکی و بدنهی توپر معمولاً سنگینتر هستند که در ابتدا ممکن است باعث خستگی عضلات دست و گردن شود.
قابلیت اتصال به تجهیزات جانبی
یکی از برتریهای ویولنهای الکتریک نسبت به ویولن آکوستیک، قابلیت اتصال به آمپلیفایر، پردازندههای صوتی، هدفون و سایر تجهیزات جانبی است. این ویژگی به نوازنده امکان میدهد صدای ویولن را تغییر دهد و با سبکهای مختلف موسیقی سازگار شود. در مقابل، ویولن آکوستیک به این تجهیزات وابسته نیست، اما در صورت نیاز میتوان آن را با استفاده از میکروفون یا پیکاپ، تقویت کرد.
هزینه و قیمت
از دیگر تفاوت ویولن آکوستیک و ویولن الکتریک، قیمت ساز است. ویولنهای آکوستیک معمولاً در بازه قیمتی وسیعی عرضه میشوند. اما بهطور کلی، یک ویولن آکوستیک باکیفیت، معمولاً ارزانتر از نوع الکتریکی با کیفیت مشابه است. از سوی دیگر، اگر قصد استفاده از ویولنهای الکتریک را دارید، باید هزینههای اضافی برای آمپلیفایر، کابلها و سایر تجهیزات جانبی را نیز در نظر بگیرید.
نگهداری و تعمیر
نگهداری از ویولن آکوستیک کمی حساستر از ویولنهای الکتریکی است، زیرا تغییرات دما و رطوبت روی چوب آن تأثیر میگذارند و باعث تغییراتی در صدادهی ساز میشوند. همچنین، سیمهای ویولن آکوستیک باید بهطور مرتب تعویض شوند تا کیفیت صدای ساز حفظ شود. در مقابل، ویولن الکتریک کمتر تحت تأثیر شرایط محیطی قرار میگیرد و معمولاً نیاز به تنظیمات و نگهداری خاصی ندارد.
سبک موسیقی
در ادامه بررسی تفاوت ویولن آکوستیک با ویولن الکتریک، باید به سبک موسیقی نیز اشاره کرد. ویولن آکوستیک به دلیل صدای طبیعی و گرمی که دارد برای سبکهای کلاسیک و فولک مناسب است. درحالیکه برای نواختن در سبکهای مدرنتر مانند جاز، راک، متال و پاپ، قطعا ویولنهای الکتریک انتخاب مناسبتری هستند.
بهترین برندهای ویولن الکتریک
در نهایت اگر قصد یادگیری ویولن الکتریک را دارید باید در ابتدا ساز مناسبی تهیه کنید. بسیاری از هنرجویان هنگام خرید ویولن، با برندهای معتبر، آشنایی ندارند و نمیدانند که باید چه سازی را بخرند. در این بخش به بهترین برندهای ویولنهای الکتریک اشاره میکنیم تا بتوانید با خیال آسودهتر، ساز موردنظر خود را بخرید.
- kinglos4/4
- بانل نکست (Bunnel Next Electric Violin)
- سیسیلو (cevn-2bk 4/4)
- یاماها (sv-130 concert)
- بانل مدل (Edge)
همانطورکه مطالعه کردید، ویولن الکتریک گزینهی مناسبی برای نوازندگانی است که به دنبال انعطافپذیری در صدا و استفاده از افکتهای صوتی هستند. این ساز در سبکهای مختلف موسیقی کاربرد دارد و امکان تمرین بیصدا با هدفون را نیز فراهم میکند. با شناخت برندهای معتبر و توجه به نیازهای خود، میتوانید بهترین ویولن را انتخاب کنید و از نوازندگی خود لذت ببرید.
لازم به ذکر است که ما در آکادمی موسیقی آنلاین وب نوازان با ارائهی آموزشهای آنلاین به دنبال رفع محدودیتهای مکانی و زمانی هستیم. زیرا با آموزش آنلاین، شما میتوانید در هر کجای دنیا که هستید، در خانه خودتان موسیقی یاد بگیرید. برای اینکار تنها باید درخواست مشاوره رایگان دهید تا کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند و اطلاعات لازم را دراختیار شما قرار دهند. ضمن اینکه کلاسهای آنلاین شما کاملا خصوصی و تصویری برگزار میشود و علاوهبر کلاسها، در طول دوره نیز با استاد در ارتباط خواهید بود.
خبرنامۀ وبنوازان را از دست ندهید!
هر هفته یک محتوای اختصاصی همراه با جدیدترین مقالات و نکات آموزشی موسیقی را برای شما میفرستیم.