آیا در دوران بارداری میتوانم تنبک بنوازم؟ بدون شک بارداری یکی از حساسترین و پرفرازونشیبترین دورههای زندگی هر زنی است. در این دوران، بسیاری از فعالیتها نیاز به بازنگری دارند تا سلامت جسمی و روانی مادر و جنین حفظ شود. نواختن موسیقی، بهخصوص نواختن سازهای کوبهای نیز جزء مواردی است که باید در این دوره موردبازنگری قرار بگیرد. پس طبیعی است که به عنوان یک نوازندهی تنبک یا هنرجوی مبتدی، این سوال برایتان پیش بیاید که چطور میتوانم در دوران بارداری هم ساز بزنم و هم مراقب جنین باشم؟ آیا باید در مدل ساز زدن و یا نحوهی دست گرفتن ساز، تغییراتی ایجاد کنم؟ از چه تکنیکهایی استفاده کنم بهتر است؟
در این مقاله تلاش میکنیم به این پرسشها پاسخ دهیم و نکاتی علمی و عملی برای نواختن تنبک در دوران بارداری ارائه کنیم.
فواید موسیقی و تنبکنوازی در دوران بارداری
شاید برای بسیاری از افراد که علاقهای به موسیقی و نواختن ساز ندارند، اشتیاق افراد به نواختن ساز در دوران بارداری عجیب و دور از ذهن باشد. با اینحال برای هنرجویان موسیقی نواختن، کاری است که از دل برمیآید و چه بسا تأثیر مثبتی نیز روی جنین بگذارد. حال سوال این جاست که آیا تنبک نیز به عنوان یک ساز کوبهای پرصدا این تأثیر مثبت را دارد؟ آیا ادامهی آموزش تنبک در دوران بارداری تصمیم درستی است؟
پژوهشها نشان میدهند که موسیقی ملایم و ریتمدار میتواند ضربان قلب جنین را آرامتر کند و ارتباط عاطفی مادر و کودک را افزایش دهد. از جمله فواید نواختن تنبک در این دوران میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش آرامش و کاهش اضطراب؛
- تقویت هماهنگی بین مغز و اندامها؛
- احساس رضایت از فعالیت هنری؛
- ایجاد ارتباط احساسی با صدای موسیقی برای نوزاد.
البته باید توجه داشت که شدت صدا نباید زیاد باشد. بهتر است در فضایی آرام، بدون بازتاب زیاد و با ریتم ملایم تنبک بزنید.
آشنایی با تنبک و وضعیت بدنی در نوازندگی
نواختن تنبک در دوران بارداری بدون شناخت این ساز، میتواند آسیب زا باشد. به همین دلیل اگر تازه میخواهید نواختن این ساز را یاد بگیرید، باید با آن آشنا باشید. بر این اساس باید گفت که تنبک یا ضرب، سازی کوبهای از خانوادهی طبلهای جاممانند است که با یک پوست و بدنهای چوبی ساخته میشود. نحوهی نوازندگی این ساز بهگونهای است که نوازنده معمولاً روی زمین یا صندلی مینشیند و تنبک را به صورت زاویهدار روی پای خود قرار میدهد. این ساز با هر دو دست نواخته میشود و به این شکل نوازنده انواع تکنیکها را اجرا میکند.
در حالت عادی، نوازنده باید با کمر صاف، پاهای کمی باز و بازوهای آزاد، تنبک را روی پا قرار دهد. این وضعیت ممکن است برای برخی از بانوان باردار در ماههای میانی و پایانی بارداری چالشبرانگیز شود.
نوازندگی تنبک و نکات پزشکی و ایمنی در دوران بارداری
به طور کلی تنبکنوازی در دوران بارداری ممنوع نیست ولی به دلیل تغییرات فیزیکی محسوسی که بدن در این دوران دارد باید نواختن ساز تنبک با رعایت اصول خاصی باشد. از آنجایی که بارداری خانمها با هم تفاوت دارد و شرایط تمامی زنان باردار یکسان نیست، باید حتما این موضوع را با پزشک معالج خود مطرح کنید. به طور کلی سه مورد زیر، تصمیمگیری برای نواختن تنبک را تحتتأثیر قرار میدهند:
- وضعیت جسمانی مادر (مثلاً درد لگن، کمردرد، فشار خون یا دیابت بارداری)،
- ماه بارداری،
- مدت زمان نوازندگی.
همچنین، اگر بارداری پرخطر باشد، پزشک ممکن است توصیه کند فعالیتهای فیزیکی طولانیمدت (ازجمله نواختن سازهای کوبهای) محدود شوند.
تغییرات پیشنهادی در حالت نشستن و نگهداشتن ساز
با پیشرفت بارداری، نشستن طولانیمدت روی زمین ممکن است باعث فشار به ستون فقرات، لگن یا پاها شود. بنابراین اگر میخواهید در این دوران همچنان تنبک بنوازید و به تمرینهای خود ادامه دهید باید به موارد زیر توجه کنید و آنها را رعایت کنید.
استفاده از صندلی راحت
از صندلیای با پشتی مناسب و ارتفاع استاندارد استفاده کنید تا کمر شما صاف و شانهها آزاد باشند. یک زیرپایی کوچک میتواند به گردش خون در پاها کمک کند.
استفاده از پایه تنبک
یکی از معایب نواختن تنبک در دوران بارداری قرار دادن ساز روی پا است؛ زیرا به پا و شکم فشار زیادی وارد میکند. به همین دلیل اگر واقعا نمیتوانید در این دوران دست از یادگیری تنبک بردارید میتوانید از پایههای تنبکنگهدار استفاده کنید. این پایهها در بازار وجود دارند و از امکان تنظیم ارتفاع و زاویه نیز برخوردارند.
تنظیم زاویه ساز
در حالت عادی، تنبک کمی به سمت نوازنده خم میشود، اما در دوران بارداری بهتر است زاویهی ساز کمتر شود تا فضای شکم حفظ شود. این کار با کمی بالا آوردن ساز و صافتر نشستن امکانپذیر است.
اصلاح تکنیک تنبکنوازی در دوران بارداری
طبیعی است که در دوران بارداری توان عضلانی دستها، تمرکز یا دامنهی حرکات شما دستخوش تغییر شود. بنابراین بهتر است که هنگام نوازندگی و اجرای برخی از تکنیکها به موارد زیر توجه کنید:
حرکات تند و سنگین را کمتر انجام دهید
تکنیکهایی مانند ریزهای پیدرپی، حرکتهای سریع بازو یا مچ ممکن است باعث خستگی یا فشار شود. تمرینهای سبک و آرام، مثل تمرین ریتمهای ساده و موزون، مفیدترند.
به بدنتان گوش دهید
قرار نیست که در این دوران شما مانند سابق بنوازید. درواقع سلامتی خودتان و جنین مهمتر است. به همین دلیل اگر هنگام تمرین دچار تنگینفس و خستگی شدید و یا احساس درد کردید باید فورا از تمرین دست بکشید.
تمرینها را به چند بخش کوتاه تقسیم کنید
به جای تمرین طولانیمدت، چند نوبت کوتاه (مثلاً ۱۰ تا ۱۵ دقیقهای) در طول روز تمرین کنید. این روش علاوه بر حفظ انرژی، به بدن شما اجازهی ریکاوری میدهد.
نتیجهگیری
فراموش نکنید که بارداری پایان راه هنری شما نیست؛ بلکه میتواند سرآغازی باشد برای لمس موسیقی با احساسی عمیقتر و نگاهی مادرانهتر. درواقع همانطور که در دوران بارداری روند عادی زندگی متوقف نمیشود، نواختن ساز نیز نباید کنسل شود. البته در این دوران باید محتاطتر عمل کنید و با بدن خود مهربانتر باشید. در این حالت میتوانید با یک برنامهریزی هوشمندانه و منطقی، نواختن تنبک و یا هر ساز کوبهای دیگر را نیز ادامه بدهید. چه بسا تنبک بتواند همراه دوستداشتنی و آرامشبخشی در این دوران برای شما باشد.
در نهایت اگر میخواهید در این دوران خاص یادگیری تنبک را زیرنظر استادی همدل و در عینحال بادانش، تجربه کنید، ما را در آکادمی موسیقی آنلاین وب نوازان فراموش نکنید. خوب است بدانید که شیوهی آموزشی ما آنلاین است و به همین دلیل نیازی نیست که در این دوران از خانه خارج شوید. شما میتوانید از گوشهی امن خانهی خودتان در کلاس آنلاین موسیقی شرکت کنید و نواختن تنبک را یاد بگیرید. قطعا این شرایط به نفع شما و سلامت جنین است. ضمن اینکه نوای موسیقی نیز در خانه قطع نمیشود. تلاش ما این است که با یادگیری و نواختن ساز، دوران بارداریتان، تبدیل به بهترین دوران زندگیتان شود.
با این توضیحات اگر کنجکاو هستید که اطلاعات بیشتری کسب کنید و جای هیچ جای شکی باقی نماند میتوانید درخواست راهنمایی تخصصی و رایگان موسیقی کنید. کارشناسان ما آمادهی پاسخگویی به سوالات شما و ارائهی مشاوره به شما هستند.
خبرنامۀ وبنوازان را از دست ندهید!
هر هفته یک محتوای اختصاصی همراه با جدیدترین مقالات و نکات آموزشی موسیقی را برای شما میفرستیم.