مهر ساز به چه معناست؟
مهر ساز ، یک نشانه از برند یا نام سازنده است. سازنده ی ساز، برای تضمین کیفیت ساز، مهر خود را که غالبا نام اوست بر روی ساز ساخته ی خودش حک می کند. این مهر، حکم لوگو برای یک شرکت را دارد. مهر هر جای ساز قابل حک شدن است و تعداد بیشتر آن معمولا نشان دهنده کیفیت بهتر ساخت، چوب با کیفیت تر و مرغوبیت اجزای به کار برده شده در ساخت ساز است. البته باید در نظر داشت که تنها داشتن مهر نشانه ی مرغوبیت ساز نبوده و سازنده ی ساز باید فردی با سابقه باشد تا مهر او ارزش بالاتری داشته باشد. از سازهایی که می توانند تک یا چند مهر زده شوند می توان به سنتور، تار، سه تار، کمانچه، دف و تنبک اشاره کرد.
تفاوت سازهای تک مهر با دو مهر و سه مهر در چیست؟
در هنگام خرید ساز بعضا می بینیم بر روی ساز ها یک مهر، دو مهر و یا سه مهر خورده است. شاید برای شما هم سوال باشد که تفاوت این سازها در چیست و چه مزیتهایی نسبت به هم دارند؟ در ادامه قصد داریم به شرح این موضوع بپردازیم.
همانطور که احتمالا می دانید در کارخانه هیچ دو محصولی نمی توان یافت که کاملا مانند یکدیگر باشند این به معنای آن است که ماشین آلات نمی توانند دو محصول کاملا شبیه به هم تولید کنند. این مساله در مورد انسان و سازهای دست ساز نیز صدق می کند.
خطا در امر ساخت ساز چیزی غیرقابل انکار است و ممکن است سازهای قابل قبول یک سازگر، انگشت شمار باشد. وجود خطاهای بزرگ و کوچک در امر ساز سازی سبب می شود که کیفیت و صدای ساز های ساخته شده توسط یک سازگر با هم متفاوت باشد.
تعداد مهر زدن سازگرها بر سازهایشان به چه معناست؟
در ابتدا برخی از اساتید سازگر برای اینکه کیفیت کارهایشان پایین نیاید، سازهایی را که با خطا ساخته بودند و کیفیت مورد نظرشان را نداشت از بین می بردند و از درآمد حاصل از آن صرف نظر می کردند. اما بعدها سازگران راه جدیدی برای فروش سازهای با کیفیت کمی پایین تر خود یافتند و آن این بود که با زدن مهر بر ساز ساخته شده، میزان رضایت خود از صدا و کیفیت آن را اعلام می دارند.
به این صورت که اگر از صدا و کیفیت ساز ساخته شده آنچنان راضی نبودند یک مهر بر ساز می زنند، در صورتی که از آن کمی راضی بودند دو مهر و در صورت داشتن کیفیت بالا و عالی ساخته شدن ساز، سه مهر بر آن می زنند.
در بیشتر موارد یک مهر اضافه بر یک ساز می تواند باعث تفاوت قیمت بالایی نسبت به مدل های دیگر شود. به طور کلی بسیاری از سازگران ایرانی از این روش برای نشان دادن رضایت خود از ساز ساخته شده و همچنین پوشش قیمتی متفاوت استفاده می کنند.
معیار قرار دادن تعداد مهر حک شده بر روی ساز توسط سازنده چه اشکالی دارد؟
مشکلی که در این روش ممکن است پیش آید این است که برخی از سازندگان اطلاعات کافی از نواختن و صدای سازها ندارند و معیارشان برای چند مهر کردن ساز، مرغوب بودن چوب آن است. پس این امکان وجود دارد که صدای ساز تک مهر یک سازگر از صدای ساز دو یا سه مهر سازگر دیگر بهتر باشد.
اگر می خواهید سازی حرفه ای تهیه کنید به مواردی چون کیفیت ساخت، جنس چوب، کوک ساز و صدای تولیدی و همچنین به مُهر آن توجه کنید اما اگر هنرجوی مبتدی هستید یا قصد خرید سازی برای افراد مبتدی دارید نسبت به مهر آن حساسیت زیادی نداشته باشید، چرا که وجود مهر ساز می تواند در قیمت آن تاثیر زیادی بگذارد. لازم به ذکر است مهرزدن فقط مخصوص سازها و سازنده های ایرانی است و به عنوان برند شخص سازنده استفاده می شود.