مشکلات یادگیری تار ، مهمترین عامل ناامیدی و کاهش انگیزهی هنرجویان مبتدی است. هرچند که کاملا طبیعی است که هنرجویان تازهکار نتوانند بسیاری از تکنیکهای تار را از همان ابتدا به خوبی اجرا کنند. خبر خوب این است که با تمرین منظم، آگاهی از اشتباهات رایج و استفاده از روشهای صحیح، میتوان بر این موانع غلبه کرد. اگر شما هم در نواختن تار با مشکلاتی مواجه هستید و فکر میکنید یادگیری تار سخت است و دنبال راهکار میگردید، این مطلب را از دست ندهید!
آیا شما هم با مشکلات یادگیری تار دست به گریبانید؟
اگر شما هم در یادگیری تار با چالش مواجه شدهاید، خوب است بدانید که تنها نیستید! زیرا این مشکلات برای هر هنرجویی رخ میدهد؛ ولی اصولا هنرجویان بزرگسال چالش بیشتری با این موضوع دارند و بیشتر از خود ناامید میشوند. به هرحال باید قبول کرد که یادگیری مهارت جدیدی مانند نواختن تار، چندان ساده نیست. طبیعی است که در وهلهی اول، کوک کردن ساز، انگشتگذاری صحیح، ریتم نواختن و … دشوار و چالشبرانگیز باشد. پس به جای اینکه ناامید شوید و انگیزهتان را از دست بدهید، بیایید مشکلات یادگیری تار را با هم مرور کنیم و برای رفع آنها راهکار پیدا کنیم.
مهمترین مشکلات یادگیری تار برای هنرجویان مبتدی
اگر دوست دارید که دلایل کندی پیشرفت در نوازندگی تار را بدانید و با رایجترین مشکلات یادگیری ساز تار آشنا شوید، مطالعهی این بخش را از دست ندهید!
کوک کردن ساز
یکی از اولین چالشهایی که هنرجویان مبتدی با آن روبرو میشوند، کوک کردن تار است. همانطور که میدانید، تار دارای شش سیم است که هر کدام باید به دقت کوک شوند تا صدای مطلوبی تولید شود. خوب است بدانید که به دلیل تغییرات دما و رطوبت محیط، امکان خالی کردن کوک زیاد است. به همین دلیل باید کوک کردن ساز را یاد بگیرید و بلد شوید که چگونه تار را کوک نگه دارید.
از آنجاییکه هنوز به آن حد از مهارت نرسیدهاید که بتوانید صدای نتها را تشخیص دهید، بهتر است از تیونر استفاده کنید. کافی است، اپلیکیشن تیونر را روی گوشی خود نصب کنید و به سادگی سازتان را کوک کنید. بدون شک، تیونر در کوک کردن دقیق تار، کمک زیادی به شما میکند. به مرور زمان با تمرین مداوم و آشنایی با صدای هر سیم، میتوانید به راحتی کوک تار را تشخیص دهید و تنظیم کنید.
گرفتن صحیح مضراب
بسیاری از هنرجویان از ما میپرسند که چرا صدای تار من خوب نیست؟ صدای تار ارتباط مستقیمی با نحوهی مضراب زدن شما دارد. به همین دلیل از دیگر مشکلات یادگیری تار، نحوهی گرفتن مضراب است. مضرابزنی صحیح یکی از اساسیترین مهارتها در نواختن تار است. بسیاری از هنرجویان مبتدی با نحوه صحیح گرفتن مضراب و ایجاد صدای شفاف و رسا مشکل دارند. به همین دلیل فکر میکنند که یادگیری تار سخت است. فراموش نکنید که گرفتن مضراب به شیوهی نادرست میتواند باعث خستگی زودرس دست و تولید صدای ناخوشایند شود.
شما باید از ابتدا تحت نظر یک استاد مجرب، نحوهی صحیح گرفتن مضراب را بیاموزید. همچنین از جمله تکنیکهای رفع مشکل مضراب زدن تار، تمرینات مکرر و توجه به وضعیت دست و مچ در حین نواختن است.
انگشتگذاری روی دسته تار
انگشتگذاری صحیح روی دسته تار یکی دیگر از چالشهای مهم برای هنرجویان مبتدی است که برای آنها یادگیری تا را سخت میکند. تار دارای پردههایی است که باید به دقت انگشتگذاری شوند تا نتها به درستی اجرا شوند. بسیاری از مبتدیان در ابتدا با پیدا کردن جای دقیق پردهها و فشار مناسب انگشتان مشکل دارند.
تمرینات مداوم و استفاده از تمرینهای خاص برای تقویت حافظه عضلانی میتواند به هنرجویان کمک کند تا جای پردهها را به خوبی یاد بگیرند. همچنین، استفاده از تکنیکهایی مانند«گامزنی» میتواند به بهبود دقت انگشتگذاری تار کمک کند.
ایجاد هماهنگی بین دست راست و چپ
اگر شما هم مدام از خودتان میپرسید که چگونه سرعت انگشتان را در نوازندگی تار افزایش دهم؟ باید روی هماهنگی دست راست و چپ خود کار کنید. زیرا هماهنگی بین دست راست (مضرابزنی) و دست چپ (انگشتگذاری)، یکی از مهارتهای کلیدی در نواختن تار است. بسیاری از هنرجویان مبتدی در ابتدا آموزش تار با هماهنگی بین این دو دست مشکل دارند، که میتواند منجر به اجرای نادرست نتها و کاهش سرعت نواختن شود.
برای بهبود هماهنگی بین دو دست، نواختن قطعات ساده و تمرین مداوم به هنرجو کمک میکند تا به تدریج این مهارت را کسب کند.
حفظ ریتم
اجرای دقیق زمانبندی نتها و حفظ ریتم، یکی از مهمترین مشکلات یادگیری تار است. اگر شما هم در حفظ ریتم مشکل دارید، خوب میدانید که این ضعف، روی اجرای نادرست قطعات تأثیر مستقیمی دارد. برای حل این مشکل میتوانید، حین تمرین از مترونوم استفاده کنید تا ریتم را به درستی حفظ کنید. همچنین، تمرینات ریتمیک و نواختن همراه با قطعات ضبط شده میتواند به بهبود این مهارت کمک کند.
تحمل فشار روی انگشتان
نواختن تار، نیاز به فشار مداوم روی انگشتان دست چپ دارد که میتواند در ابتدا باعث درد و ناراحتی شود. بسیاری از هنرجویان مبتدی در ابتدا با این مشکل مواجه میشوند و ممکن است از ادامه تمرین دلسرد شوند. یکی از مهمترین دلایل این امر، مدت زمان زیاد تمرین است. تمرین زیاد باعث خستگی دستهای هنرجو میشود و در نهایت هم کیفیت تمرین را پایین میآورد و باعث میشود که هنرجو فکر کند، یادگیری تار سخت است. پس اگر میخواهید به جسم خود آسیب وارد نکنید و از طرف دیگر تمرین منظم خود را حفظ کنید، بهتر است زمان تمرین را کوتاهتر کنید. درواقع بهجای اینکه در یک نشست، تمرین کنید، بهتر است آن را به زمانهای کوتاهتر تقسیم کنید. همچنین، استفاده از تکنیکهای صحیح انگشتگذاری و استراحتهای کوتاه در حین تمرین میتواند از آسیبهای احتمالی جلوگیری کند.
درک تئوری موسیقی
یادگیری تار نه تنها نیاز به مهارتهای عملی دارد، بلکه مستلزم درک تئوری موسیقی نیز هست. بسیاری از هنرجویان مبتدی در ابتدا با مفاهیم تئوری موسیقی مانند گامها، فواصل و ریتم مشکل دارند. برای حل این مشکل نیز، مطالعه و یادگیری تئوری موسیقی به موازات تمرینات عملی میتواند کمکتان کند تا درک بهتری از موسیقی پیدا کنید. استفاده از کتابها و منابع آموزشی تار مناسب نیز میتواند در این زمینه مفید باشد.
حفظ انگیزه و پشتکار
فراموش نکنید که یادگیری تار فرآیندی زمانبر و نیازمند پشتکار است. بسیاری از هنرجویان مبتدی زمانی که با مشکلات یادگیری تار مواجه میشوند، انگیزهی خود را از دست میدهند. قطعا تجربه کردهاید که کاهش انگیزه و احساس ناامیدی، باعث کند پیش رفتن فرآیند یادگیری میشود.
اگر میخواهید دچار این حس نشوید، برای خودتان اهداف کوتاهمدت و بلندمدت تعیین کنید تا انگیزهتان را حفظ کنید. همچنین، همنوازی با سایر نوازندگان، میتواند باعث ایجاد انگیزه و لذت بیشتر از فرآیند یادگیری شود.
نتیجهگیری
همانطور که مطالعه کردید، یادگیری تار مانند هر ساز دیگری، چالشهای خاص خود را دارد. به عنوان هنرجوی مبتدی، در فرآیند آموزش، ممکن است که با مشکلات متعددی مواجه شوید که انگیزهتان برای ادامهی یادگیری کاهش پیدا کند. در چنین شرایطی فراموش نکنید که با صبر، تمرین مداوم و استفاده از راهحلهای مناسب، میتوانید بر این چالشها غلبه کنید.
اگر میخواهید که مسیر آموزشی لذتبخشی داشته باشید و بتوانید با سرعت بیشتری تار نواختن را یاد بگیرید، باید از آموزش درست و اصولی برخوردار شوید. هیچ چیزی به اندازهی آموزش درست و گامبهگام به شما در حل مشکلات یادگیری تار کمک نمیکند. پس استاد و آموزشگاهی که در آن نواختن تار را یاد میگیرید مهم است. شاید بسیاری از مواقع شما به دلیل محدودیت زمان و سختی رفتوآمد به آموزشگاه، بخواهید دورهی آموزشیتان سریعتر تمام شود. به همین دلیل باید به شکل فشرده پیش بروید و در چنین حالتی نیز امکان بروز مشکلات بسیاری وجود دارد. بهتر نیست به جای تحمل این فشار و اضطراب، آموزش آنلاین تار را تجربه کنید؟ به هرحال یادگیری موسیقی در خانهی خود، لطف دیگری دارد. برای چنین تجربهای میتوانید روی آکادمی موسیقی آنلاین وب نوازان حساب کنید. هر کجای دنیا که باشید ما با اساتید باتجربه، به شما کمک میکنیم تا این ساز دلنواز را یاد بگیرید.
برای کسب اطلاعات بیشتر از سابقهی وب نوازان و رزومهی اساتید و شرایط ثبتنام، میتوانید درخواست مشاوره رایگان بدهید.
در نهایت خوب است که مشکلات خود را در یادگیری تار در بخش دیدگاهها با ما به اشتراک بگذارید تا برای حل آنها نیز راهکارهای مناسبی ارائه دهیم.
خبرنامۀ وبنوازان را از دست ندهید!
هر هفته یک محتوای اختصاصی همراه با جدیدترین مقالات و نکات آموزشی موسیقی را برای شما میفرستیم.