مدت زمان یادگیری سه تار چقدر است؟ چقدر زمان میبرد تا من بتوانم با سه تار آهنگهای موردعلاقهام را بنوازم؟ میتوانم خودم به شکل خودآموز و بدون استاد، خیلی سریع، سه تار نواختن را یاد بگیرم؟ چه کارهایی باید بکنم تا زمان یادگیری سه تار را کوتاه کنم؟ و … . اینها سوالات هنرجویان مبتدی و تازهکاری است که یادگیری سه تار را به تازگی شروع کردهاند.
بدون شک یادگیری سه تار هم مانند هر هنر دیگری، نیازمند صبر، تمرین مداوم و توجه به جزئیات است. در این بین عوامل مختلفی روی زمان یادگیری سه تار تأثیر میگذارند. پس اگر میخواهید نواختن سه تار را خیلی سریع یاد بگیرید، بهتر است به عواملی که در این مطلب به آنها اشاره میکنیم؛ توجه کنید.
عوامل مؤثر بر مدت زمان یادگیری سه تار
کاملا طبیعی است، شما به عنوان هنرجوی مبتدی که به تازگی آموزش سه تار را شروع کردهاید، بخواهید خیلی سریع آهنگهای موردعلاقهتان را بنوازید. ولی فراموش نکنید که یادگیری صحیح از یادگیری سریع مهمتر است. با اینحال اگر میخواهید به سرعت نتیجه بگیرید، بهتر است به عواملی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم توجه کنید.
هدف از یادگیری سه تار
آگاهی از فلسفه و دلیل هر کاری مهمترین رکن در مدت زمان و نحوه انجام دادن آن کار است. پس مهم است که بدانید هدفتان از شرکت در کلاس سه تار چیست؟ هدف شما هرچه که باشد فرآیند و مدت زمان یادگیری سه تار را تحتتاثیر قرار میدهد. به نوعی با پاسخ دادن به این سوال، تکلیف خودتان را مشخص میکنید و مسیر برایتان روشنتر میشود.
برای مثال، اگر هدف شما صرفاً نواختن قطعات ساده سه تار برای لذت شخصی باشد، میتوانید در مدت چند ماه به این هدف برسید. اما اگر بخواهید به صورت حرفهای وارد دنیای موسیقی ایرانی شوید و تسلط کامل بر ردیف موسیقی دستگاهی پیدا کنید، این مسیر ممکن است چندین سال زمان ببرد.
نقش میزان تمرین در مدت زمان یادگیری سه تار
وقتی حرف از تمرین به میان میآید، این سوال شکل میگیرد که، روزانه چقدر تمرین برای یادگیری سه تار لازم است؟ تمرین مداوم در یادگیری سه تار مؤثر است یا تمرینهای طولانی؟
تمرین کافی و منظم باعث میشود مهارتهای پایهای مانند پردهگیری، مضرابزنی و هماهنگی دستها سریعتر تقویت شوند. اما فقط مدت زمان تمرین مهم نیست، بلکه کیفیت تمرین نیز اهمیت زیادی دارد.
اصولا پیشنهاد میشود، هنرجویان مبتدی، روزانه به مدت ۳۰ تا ۶۰ دقیقه تمرین کنند. البته این تمرین باید به بخشهای کوچکتر مانند گرم کردن، تمرین تکنیکهای پایه و اجرای قطعات ساده، تقسیم شود. فراموش نکنید که استمرار و مداومت در این روند از شما سه تار نواز میسازد نه صرفا مدت زمان تمرین! همچنین برای پیشرفت در نوازندگی باید با روشهای تمرین سه تار نیز آشنا شوید.
انگیزه و پشتکار
هر مهارت جدیدی برای اینکه خوب یادگرفته شود، نیاز به انگیزه و پشتکار دارد. قطعا کسی شما را مجبور به یادگیری سه تار نکرده و به میل و اشتیاق خودتان میخواهید این ساز را یاد بگیرید. اگر واقعا نوای سه تار، شما را مدهوش میکند، باید این مژده را بدهیم که به سرعت این ساز را یاد خواهید گرفت؛ چون شور و انگیزهی کافی دارید. ولی اگر علاقهی چندانی به سه تار ندارید و بیشتر از بدلیل داشتن این ساز در منزل به سراغ این ساز آمدهاید، شاید انگیزه و پشتکارتان خیلی زود ته بکشد. پس بهتر است قبل از شروع دوره خوب دربارهی انتخاب ساز فکر کنید. چون انگیزه و پشتکار در مدت زمان یادگیری سه تار به طور مستقیم نقش دارد.
نوع ساز
بدون شک نوع ساز، تأثیر قابلتوجهی بر مدت زمان یادگیری سه تار دارد. زیرا کیفیت ساز میتواند به راحتی روی نوازندگی، صدادهی و انگیزهی هنرجو تأثیر بگذارد. یک ساز خوب باعث میشود شما تمرکز بیشتری روی یادگیری داشته باشید و از تجربه نوازندگی خود لذت ببرید.
اگر ساز شما از کیفیت بالایی برخوردار باشد، به این معنی است که پردهها دقیق تنظیم شدهاند و سیمها بهخوبی روی دسته قرار گرفتهاند. این ویژگیها باعث میشود که انگشت گذاری و مضراب زدن آسانتر و در نتیجه صدای تولیدی شفافتر باشد. سازهای با کیفیت پایین، ممکن است مشکلاتی مانند ناهماهنگی پردهها، صدای گز یا سختی در فشردن سیمها داشته باشند. قطعا این موارد کیفیت و مدت زمان یادگیری را دچار اختلال میکنند.
برای هنرجویان مبتدی، انتخاب یک سهتار استاندارد و مناسب اهمیت زیادی دارد. لزوماً نیازی به خرید ساز گرانقیمت نیست، اما باید مطمئن شوید که ساز از موادی با کیفیت ساخته شده و توسط یک سازنده معتبر تولید شده است. مشورت با استاد یا فروشندگان مجرب در این زمینه میتواند به شما کمک کند.
تأثیر استعداد و توانایی در مدت زمان یادگیری سه تار
آیا یادگیری سه تار به استعداد نیاز دارد؟ استعداد روی مدت زمان یادگیری سه تار چقدر نقش دارد؟ احتمالا این سوالها ذهن شما را هم درگیر کرده است. به همین دلیل باید بگوییم که استعداد و توانایی، یکی از عواملی است که میتواند بر مدت زمان یادگیری سهتار تأثیر بگذارد، اما به هیچ عنوان تنها عامل موفقیت نیست. بسیاری از هنرجویان مبتدی تصور میکنند که اگر استعداد ذاتی در موسیقی نداشته باشند، نمیتوانند سهتار را یاد بگیرند. درحالی که پشتکار، تمرین منظم و داشتن هدف مشخص، بسیار مهمتر از استعداد اولیه هستند.
استعداد ذاتی ممکن است در برخی افراد باعث شود که ریتمها را بهتر درک کنند، پردهها را سریعتر به خاطر بسپارند یا مضرابزنی را راحتتر یاد بگیرند. اما حتی اگر احساس میکنید استعداد خاصی در موسیقی ندارید، میتوانید با تمرین زیاد آن را جبران کنید.
نقش استاد و آموزشگاه در مدت زمان یادگیری سه تار
بسیاری از هنرجویان این سوال را میپرسند که آیا میتوان سه تار را به صورت خودآموز یاد گرفت؟ باید بگوییم که بله، شما میتوانید در صورت علاقه، خودتان سه تار نواختن را یاد بگیرید. ولی فراموش نکنید که هزینهای که بابت این کار پرداخت میکنید بسیار بیشتر از هزینهی ثبت نام در کلاس است. زیرا در این شیوهی یادگیری باید زمان زیادی را صرف کنید و چه بسا برخی اصول را هم اشتباه یاد بگیرید.
استاد مجرب تکنیکهای صحیح نوازندگی مانند پردهگیری و مضرابزنی را به شما آموزش میدهد. همچنین روش تمرین درست، تفسیر قطعات موسیقی ایرانی و حتی نحوه انتخاب ساز مناسب را نیز به شما میآموزد. علاوه بر این، یک استاد دلسوز و باتجربه میتواند انگیزهی شما را تقویت کرده و با شناسایی نقاط ضعف و قوتتان، مسیر یادگیری را برایتان هموارتر کند.
از طرف دیگر، آموزشگاه خوب با در اختیار داشتن اساتید مجرب، انجام به موقع هماهنگیها و پشتیبانیهای لازم و ایجاد بستر مناسب آموزشی، به تسریع روند یادگیری کمک میکند.
میزان آشنایی با تئوری موسیقی
در بین عوامل مؤثر در مدت زمان یادگیری سه تار، نباید نقش تئوری موسیقی را نادیده گرفت. زیرا آشنایی با مبانی موسیقی و درک مفاهیمی مانند نتها، ریتم، گامها و آکوردها به شما کمک میکند تا بهتر بفهمید که چگونه صدای سهتار شکل میگیرد. وقتی با اصول تئوری موسیقی آشنا باشید، تمرینهایتان هدفمندتر میشود و میتوانید راحتتر آهنگها را تجزیهوتحلیل کنید. همچنین، یادگیری مفاهیم پایه موسیقی باعث میشود، ارتباط بیشتری با ساز برقرار کنید و درک عمیقتری از قطعات موسیقی پیدا کنید. بنابراین، اگرچه ممکن است ابتدا پیچیده به نظر برسد، اما آشنایی با تئوری موسیقی بهطور چشمگیری زمان یادگیری شما را کاهش میدهد.
برخورداری از تجربه و سابقه در موسیقی
اگر شما پیش از این در کلاس موسیقی شرکت کرده باشید و یا درخانهای زندگی کرده باشید که موسیقی نقش زیادی در آن داشته، سادهتر میتوانید برخی مفاهیم را درک کنید. در نتیجه این امر روی یادگیری شما تاثیر مثبتی میگذارد و باعث کاهش مدت زمان یادگیری سه تار میشود.
سن و توانایی جسمی
درست است که در سنین پایین فرآیند یادگیری به سرعت پیش میرود ولی به این معنا نیست که در سنین بالاتر نتوان سه تار یاد گرفت. چه بسا یادگیری تئوری موسیقی در بزرگسالی راحتتر نیز باشد. همچنین کودکان، سربههوا هستند و بازیگوشی میکنند ولی بزرگسالان کنترل بیشتری روی تمرکز خود دارند. همانطور که پیشتر نیز گفتیم داشتن انگیزه، پشتکار و تمرین منظم، نتیجهبخش است.
دسترسی به منابع آموزشی خوب
همانطور که پیشتر نیز گفتیم، استاد نقش زیادی در روند یادگیری شما دارد ولی استفاده از منابع کمک آموزشی میتواند به آموزش شما سرعت ببخشد. پس توصیه میکنیم از کتابها، ویدئوهای آموزشی استفاده کنید.
مدت زمان یادگیری سه تار به تفکیک دوره
با وجود تمام توضیحاتی که داده شد، میتوانیم به طور تقریبی مدت زمان یادگیری سه تار را در سه مرحله تخمین بزنیم.
دوره مقدماتی
در این دوره که تقریبا از 3 تا 6 ماه طول میکشد شما با اصول مقدماتی مانند عوامل زیر آشنا میشوید:
- نگه داشتن سهتار و نحوه مضراب زدن؛
- یادگیری نتخوانی و فواصل موسیقی؛
- نواختن تمرینات ساده و آهنگهای ابتدایی.
در پایان این مرحله، هنرجو میتواند قطعات ساده را بنوازد، اما هنوز نیاز به تمرین برای تسلط بیشتر دارد.
دورهی متوسط
حالا شما با اصول مقدماتی به خوبی آشنا شدهاید و میتوانید برخی قطعات ساده را نیز بنوازید و به دنبال نواختن ردیف موسیقی ایرانی، گامهای مختلف و یادگیری تکنیکهای پیشرفته هستید. این دوره از 1 تا 2 سال طول میکشد و در این زمان با مفاهیم زیر آشنا میشوید:
- تسلط نسبی به پردهگیری و مضرابهای دقیق؛
- اجرای قطعات متنوع از ردیف موسیقی دستگاهی؛
- بهبود گوش موسیقایی و درک عمیقتر از ملودیها و ریتمها.
این مرحله نیازمند تمرین مداوم و استفاده از راهنماییهای یک استاد مجرب است.
دوره پیشرفته
در این مرحله شما میتوانید به صورت مستقل، قطعات پیچیده را اجرا حتی بداههنوازی کنید. مهارتهایی که در این دوره تکمیل میشوند؛ عبارتند از:
- بداههنوازی در دستگاههای موسیقی ایرانی؛
- ترکیب تکنیکهای مختلف برای ایجاد سبک شخصی؛
- آشنایی با گوشههای متنوع ردیف و تحلیل عمیق موسیقی ایرانی.
همانطور که مطالعه کردید عوامل مختلفی در مدت زمان یادگیری سه تار نقش دارند. با این وجود بهتر است که خیلی به این موضوع فکر نکنید و بیشتر تلاش کنید تا از مسیر لذت ببرید. اگر شما به اندازهی کافی تمرین کنید، به سرعت رشد میکنید و خودتان نیز متوجه رشدتان میشوید و از آن لذت میبرید. پس بهتر نیست تمرکزتان را روی لذت بردن از یادگیری سه تار متمرکز کنید؟
در نهایت باید گفت که نقش استاد و آموزشگاه را نادیده نگیرید. زیرا زمانی که سرعت رشدتان کم میشود و پاک ناامید میشوید، استاد و آموزشگاه است که به شما امید و انگیزه میدهند. البته که برخورداری از استاد و آموزشگاه خوب بسیار مهم است. در این راستا آکادمی موسیقی آنلاین وب نوازان، به پشتوانهی تجربه و رضایت هنرجویان خود، آمادهی ارائه آموزش با کیفیت به شما است. تنها کافی است با درخواست مشاوره رایگان، ما را از اشتیاق خود برای یادگیری سه تار باخبر کنید.
امیدواریم که به سوال یادگیری سه تار چقدر طول میکشد؟ پاسخ کاملی داده باشیم.
خبرنامۀ وبنوازان را از دست ندهید!
هر هفته یک محتوای اختصاصی همراه با جدیدترین مقالات و نکات آموزشی موسیقی را برای شما میفرستیم.