عود الکتریک چیست؟ اگر به صدای ساز عود علاقه مند هستید باید بدانید که نوع دیگری از آن نیز وجود دارد که به عود الکتریک معروف است. از آن جایی که ساز عود یک ساز سنتی است، احتمالا طرفداران این ساز از مدرن شدن ساز سنتی مثل عود استقبال نخواهند کرد. اما نوع الکتریک این ساز هم صدای خوبی دارد و برخی هنرجویان را به خود جذب کرده است. در این مقاله به معرفی و کاربرد این ساز می پردازیم.
عود الکتریک چندین سال می شود که ابداع شده است. این ساز اولین بار در ایران توسط استاد جعفر عابدینی ساخته شده است. در ابتدا یک مدل عود الکتریک وجود داشت اما به مرور زمان و با خلاقیت و ابتکار سازگران، امروزه این ساز پیشرفته تر شده و طبقه بندی می شوند. این امکان وجود دارد که در آینده، عود الکتریک همانند گیتار الکتریک یک ساز مستقل باشد. این ساز دو نوع عمده دارد که در ادامه توضیح می دهیم.
عود الکتریک بدون کاسه آکوستیک
ابتدایی ترین مدل عود الکتریک که تقریبا همه ی ساختار آن از جنس چوب می باشد فاقد کاسه ی آکوستیک است و به نظر می رسد از گیتار کلاسیک الکتریک یا ویولن الکتریک در طراحی آن استفاده شده است. بعدها این مدل تغییر کرده و نمونه های بهتری نیز ارائه شد.
عود الکتریک با کاسه آکوستیک
صدای این ساز با نوع قبلی تفاوت چندانی ندارد. روی این ساز یک کاسه ی تخت بسته شده است. این نوع از عود، بدون نیاز به آمپیلی کار می کند و بدین طریق دسته ی آن قابلیت تنظیم دارد.
کیفیت صدای عود الکتریک
کاسه و صفحه ی عود، از مدل الکتریک آن حذف شده به همین دلیل محدودیت های آن از جهت نوازندگی در هر شرایط آب و هوایی، ایستاده و در حال حرکت و… برطرف شده است. در نتیجه می توان گفت آسیب پذیری این ساز بسیار کمتر خواهد بود. با همه ی این ها، صدای آن با ساز عود تفاوت چندانی ندارد و همچنان با کیفیت بالا صدای گرم و دلنشینی دارد.
صدای عود الکتریک از طریق صدابردار قابل تنظیم است و خود نوازنده نیز حتی اگر در حال اجرا باشد می تواند سازش را تنظیم و کنترل کند. این ساز مستقیما به دستگاه آمپلی فایر متصل می شود پس نیاز به میکروفون نداشته و صدای شفاف خود را به محیط و گوش مخاطب می رساند. برای این ساز بسته به نیاز و علاقه، نوازنده می تواند زیرخوان و بم خوان ساز را تغییر دهد. این تغییر رنگ صدا اولین بار برای ساز بربت ایجاد شد. علاوه بر این، با وصل کردن ساز به دستگاه افکت می توان صداهای مختلفی با این ساز نواخت. رسایی و شفافیت صدا در تمام طول دسته این ساز یکسان و با کیفیت خوبی می باشد.