علی تجویدی نوازنده ویولن و سه تار ، آهنگساز ، مولف و پژوهشگر ایرانی می باشد. او در طول زندگی خود توانسته موفقیت های بسیاری را از آن خود کند و به عنوان یکی از محبوب ترین و بهترین اساتید موسیقی در کشورمان شناخته شود. علی تجویدی در 15 آبان 1298 در تهران متولد شده است.
کودکی
پدر علی تجویدی ، هادی خان تجویدی نام داشت که از هنرمندان بزرگ و از شاگردان ممتاز کمال الملک و اولین استاد مینیاتور در ایران بود. برادران او محمد و علی اکبر تجویدی نام داشتند که آنها هم از معروف ترین نقاشان کشور شناخته شده بودند. پدر او علاوه بر نقاشی و مینیاتور با موسیقی هم آشنایی داشت و تار را نزد درویش خان فرا گرفته بود.استاد تجویدی از همان دوران کودکی زیر نظر پدرش توانست در زمینه موسیقی و نواختن تار پیشرفت های قابل توجهی را داشته باشد و به نواختن آن مشغول شود.
او پس از چندی که به مرحله ی نوجوانی رسید و وارد پیشاهنگی شد نواختن فلوت و نت موسیقی را نزد ظهیر الدینی آموخت. او از 16 سالگی ویولن را ابتدا نزد آقای سپهری آموخت و به مدت دو سال نزد استاد حسین یاحقی به فرا گرفتن ردیف موسیقی ایرانی مشغول شد.
علی تجویدی پس از چندی به کلاس استاد ابوالحسن صبا رفت و مدت 8 سال نزد ایشان به آموختن ویولن و سه تار همت گمارد. ابوالحسن خان صبا به منظور این که علی تجویدی تکنیک های نواختن ویولن را به طور کامل فرا گیرد و همینطور با موسیقی غرب آشنا شود از او درخواست کرد برای چند سالی نزد ملیک آبراهیان و بابگن تامبرازیان برود و بعد به محضر محمد ایرانی مجرد معروف به حاج آقا محمد رفت.
سبک نوازندگی علی تجویدی
سبک نوازندگی علی تجویدی خاص و منحصر به فرد بود به طوری که قدرت آرشه و تکنیک برجسته او در استفاده از ظرایف موجود در موسیقی کلاسیک مانند پوزیسیون های بالا تا نزدیک خرک و آرشه پرانی های خاص بسیار تحسین برانگیز و زیبا بود. همکاری او با خوانندگان معروف جهان در پیشرفت و محبوبیت او تاثیر زیادی داشت و او با ذوق و سلیقه ی خود در خلق آهنگ های اصیل توانست صدها ترانه با بهترین و معروف ترین خوانندگان و هنرمندان به اجرا در آورد.
استاد تجویدی با راهنمایی های استاد صبا توانست به مجلس هنری زنده یاد محمد ایرانی راه یابد و با بسیاری از هنرمندان و موسیقیدانان کشورمان آشنا شود. وی توانست از استعداد و هنرهای افرادی از جمله اسماعیل قهرمانی، رکن الدین خان مختاری، سید حسین طاهرزاده و محمد ایرانی مجرد بهره مند شود و نام خود را به اوج معروفیت برساند.
همکاری با دلکش
اوج شکوفایی استاد علی تجویدی به سال های همکاری او با دلکش بر می گردد که در آن دوران شهرت و خلاقیت و استعدادهای وی به اوج شهرت رسید و در میان عموم مردم بر زبان ها افتاد. او در سال های 1335 تا 1340 به همراه دلکش و رحیم معینی کرمانشاهی جذاب ترین و فراموش نشدنی ترین قطعات در موسیقی معاصر کشور را خلق نمود.
آثار
ترانه های ماندگار و بی نظیر استاد علی تجویدی در حال حاضر به عنوان بهترین و محبوب ترین ترانه های آن دوران شناخته شده و طرفداران بسیاری دارد. آهنگ های زیر از ساخته های علی تجویدی می باشد:
- یاد کودکی
- سنگ خارا
- صبرم عطا کن
- یاد من کن
- پشیمانم
- سفر کرده
- رفتم
علی تجویدی نوازنده برجسته ویولن پس از 5 سال تحمل رنج بستر بیماری، سرانجام اسفند سال 1384 در منزل خود درگذشت.