سیم تاب تار و سه تار یکی از ابزارهای پرکاربردی است که به نوازندگان این سازها کمک میکند تا ساده تر و در زمان کمتری سیم های ساز خود را حلقه کنند. این وسیله ی ساده و کاربردی یکی از ابزارهاییست که به سرعت مورد توجه نوازندگان تار و سه تار قرار گرفت زیرا همان طور که خودتان میدانید در سازهای زهی و به ویژه سازی مثل سه تار که سیم های نازک و ظریفی دارد، سیم مدام در حال ارتعاش و اصطکاک میباشد. به همین دلیل سیم های این سازها پس از مدتی فرسوده و یا پاره میشوند و نیاز به تعویض دارند.
قبلا در مورد تعویض سیم های سه تار و تار به روش سنتی آموزش داده ایم. اگر تا به حال خودتان اقدام به تعویض سیم های سازتان کرده باشید میدانید که یکی از مراحل مهم در انداختن سیم جدید روی ساز این است که حلقه ای مناسب و استاندارد برای گیرکردن سیم به سیم گیر ساز به وجود آورید. درست کردن حلقه به تمرکز و دقت زیادی احتیاج دارد و گاهی ممکن است پس از بارها تلاش برای ایجاد آن نتیجه ی مطلوبی کسب نشود.
برای برطرف کردن این مشکل ابزار کوچک و ساده ای توسط استاد قنبری مهر، یکی از سازگران مشهور ایرانی ابداع شده است که سیم تاب نام دارد و به نوازندگان کمک میکند تا در مدت زمان کوتاهی سیم های ساز خود را بسیار محکم و دقیق حلقه کنند. برای اینکه طرز کار با سیم تاب را یاد بگیرید در ادامه با همراه باشید.
روش استفاده از سیم تاب در تار و سه تار
همان طور که اشاره کردیم پیش از اختراع سیم تاب نوازندگان از روش های سنتی برای تاباندن و حلقه کردن سیم خود استفاده میکردند. آن ها معمولا سیم را دور انگشت کوچکشان میپیچاندند و سپس دور سیم گیر میانداختند. اما مشکل این روش این بود که ممکن بود سیم به درستی تابیده نشود و بعد از قرارگیری روی ساز و پس از چند بار استفاده باز شود.
سیم تاب برای رفع این مشکل به وجود آمد. این وسیله به طور دقیق و منظم دو لبه ی سیم را دور یکدیگر میپیچاند تا از باز شدن سیم ها در هنگام نوازندگی جلوگیری شود.
برای استفاده از سیم تاب تار و سه تار در قدم اول باید سر سیم را از سمت داخل به یکی از پیچ های سیم تاب ببندیم، سپس سیم را از زائده ای که روی بدنه قرار دارد رد کرده و دور زبانه ی بالایی این وسیله میاندازیم، در ادامه سیم را مجددا از زائده ای که در سمت دیگر سیم تاب وجود دارد رد کرده و آن را به پیچ دیگر سیم تاب میبندیم.
در آخر به وسیله ی دسته ی سیم تاب ، سیم را به میزان مورد نظر میتابانیم و پس از اتمام کار پیچ های دو طرف دستگاه را باز کرده و سیم را از داخل آن خارج میکنیم.
اگر هنرجوی سه تار هستید خیلی طبیعی است که در ابتدا حین کوک بدلیل پیچاندن زیاد گوشی، با پاره شدن سیم ها بخصوص سیم زرد شوید. نگران نباشید قطعا استاد شما در کلاس آنلاین موسیقی همراه شما خواهد بود و آموزش های تکمیلی لازم را برای انداختن سیم ساز به شما خواهد داد.