سنتور خوب چه سنتوری است و چه مشخصاتی دارد؟ برای این که کاملا با ویژگی های سنتور خوب و خوش صدا آشنا شوید باید این ساز را بشناسید و هنگام خرید نکات مهمی را مورد توجه قرار دهید. بسیاری از نوازندگان مبتدی وقتی می خواهند برای اولین بار ساز سنتور خریداری کنند با سوالاتی از قبیل، مشخصات یک سنتور خوش صدا چیست و یا برای خرید به چه نکاتی باید توجه کنیم؟ مواجه می شوند. ساز سنتور انواع گوناگونی دارد و از بخش های مختلفی تقسیم شده است. به طور کلی از اساسی ترین معیارهای یک سنتور خوب می توان به اندازه های دقیق اضلاع کلاف و سایر بخش های بدنه سنتور ، صاف و مسطح بودن صفحه رویی، استفاده از چوب مرغوب و داشتن رنگ خوب و وجود یک انحنای جزیی به سمت بیرون اشاره کرد.
انواع سنتور
ابعاد و اندازه ی سنتور از جهت کوک پایه ، ساختمان و تعداد خرک متفاوت می باشد. مثلا سنتور سل کوک 9 خرک دارد و بیشتر نوازندگان با آن آشنایی دارند و از آن استفاده می کنند. سنتور سل دیز کوک، لا کوک و یا سنتورهایی که تعداد خرک آنها 10 تا 16 می رسد و صفحه ی بزرگتری دارند، در نتیجه وسعت صدای بیشتری تولید می کنند نوع دیگری از سنتور می باشند. برای افرادی که مبتدی هستند، سنتور سل کوک 9 خرک مناسب می باشد.
کیفیت چوب و فلز در ساخت سنتور خوب
سنتور خوب و با کیفیت، سنتوری است که با چوب گردوی تیره ی راه راست و یا فردار ساخته شده باشد. اگر چوبی که برای سنتور انتخاب می شود، عمر خشک شدن آن بالا باشد، این چوب از کیفیت بالایی برخوردار است. چوب سنتور مخصوصا در صفحه رو و زیر آن بر صدای ساز بسیار تاثیرگذار می باشد. بعضی از نوازندگان اعتقاد دارند که چوب باید رگ راست باشد، گره نداشته باشد. اما هیچ کدام از این موارد برای تولید صدای خوب شرط کافی نیستند چرا که علاوه بر جنس و نوع چوب تراش و ارتفاع خرک روی صدا تاثیر می گذارد.
فلزهایی که در ساز سنتور به کار می روند شامل مفتول، گوشی، سیم گیر، شیطانک و سیم ها می باشد. این فلزها باید متناسب با چوب تراش بخورند مخصوصا گوشی ها چرا که گوشی ها باید در جای خود سفت شوند و به نرمی بپیچند تا کوک کردن راحت باشد.
ظاهر سنتور
یکی دیگر از مشخصات سنتور خوب ظاهر مناسب می باشد چرا که هرچه کیفیت ساخت بالاتر باشد ظاهر چوب زیباتر است. رنگ ریزی در ظاهر ساز اهمیت دارد. ساز سنتور با شاپان یا سیلر یا لاک رنگ می شود. طبق تجربه ای که بدست آمده سنتوری که با لاک رنگ شده است بهتر می باشد چرا که اگر ساز با سیلر رنگ شده باشد به دلیل خاصیت پوشانندگیش منافذ چوب را می پوشاند و این باعث کاهش کیفیت صدا می شود. نوازنده باید مراقب باشد سنتوری با چوب روشن که به وسیله ی شیلان تیره شده به جای چوب تیره ی گردو نخرند. نوازنده باید به کوک سنتور هم توجه داشته باشد چرا که ساز باید چند بار کوک شود و از فردی با تجربه بخواهد چند سیم را برای آزمایش مجدد کوک کند تا کیفیت نگهداری کوک ساز برای شما قطعی شود.
بهتر است هنرجویان از سنتورهایی که بر صفحه ی آن ها معرق، خاتم یا منبت نقش بسته است استفاده نکنند زیرا به علت یک دست نبودن صفحه صدا ضعیف می شود. مگر این که بخواهید از ساز استفاده ی ویترینی داشته باشید.
کیفیت صدادهی سنتور
صدای ساز در نواختن بسیار مهم است چرا که یک نوازنده علاقه ای به شنیدن تقه یا صداهای متفرقه ندارد. تولید صداهای نامناسب در ساز بدین معنی است که ضخامت صفحه، جنس آن و محل پل گذاری آن ها با هم تناسب ندارند و این ایراد بزرگی محسوب می شود. صدای ساز باید یکدست باشد و برای یکدست شدن صدای ساز باید زحمت زیادی کشید. مورد دیگری که در خرید ساز باید به آن توجه کنیم این است که نباید از سازهای پرحجم استفاده کنیم چرا که حجم زیاد با کاهش ضخامت و کاهش تعداد پل همراه است و این موارد برای اینکه یک سنتور ضعیف محسوب شود کافی خواهد بود. نواختن سنتور در کیفیت صدا تاثیر زیادی دارد و باید نوازنده به آن و کوک کردن آن مسلط باشد چرا که اگر نتواند این کار را انجام دهد حتی بهترین ساز بد صدا به نظر می رسد.
برای آشنا شدن با ویژگی های سنتور خوب توجه کردن به این نکات کافی است و برای اطلاعات بیشتر می توانید از افراد متخصص در فروشگاه های ساز سنتور راهنمایی بخواهید و یا با وب نوازان و سازگران مجرب در این حوزه مشاوره داشته باشید. همچنین برای یادگیری این ساز می توانید در کلاس های آموزش سنتور وب نوازان که با اساتید مجرب سنتور برگزار می شوند ثبت نام کنید. در دوره های آموزشی وب نوازان آموزش ها بصورت استاندارد و اصولی به هنرجویان تدریس می شود و این اشتیاق و رضایت هنرجویان را در پی داشته است.