راهنمای خرید گیتار بیس شامل توصیه های حرفه ای اساتید و نوازندگان حرفه ای این ساز برای هنرجویانی است که به تازگی قصد خرید و آموزش ساز گیتار بیس را دارند. اگر هنوز درباره گیتار بیس و تفاوت های آن با گیتار الکتریک نمیدانید باید به شما بگویم که این ساز برخلاف گیتار الکتریک که رنج گسترده ای از صداها را به خود اختصاص داده است، فقط برای تولید صداهایی به فرکانس پایین به کار میرود و به طریقی در قرن های اخیر به جایگزین ساز کنترباس در گروه های جاز و بلوز قرن بیستم تبدیل شده است. البته تفاوتهای گیتار بیس و الکتریک به صدای آن خلاصه نمیشود و این دو در مواردی مثل ساختمان و کاربرد نیز با هم فرق دارند.
اما اگر شما یکی از طرفداران پر و پا قرص گیتار بیس هستید و قصد خرید این ساز را برای شروع آموزش و قرارگیری در مسیر رویایی تان دارید، در این مقاله راهنمای خرید گیتار بیس را با تمام جزئیات و نکاتی که باید به آن ها توجه کنید برایتان آورده ام.
انواع گیتار بیس کدام اند
گیتار بیس الکتریک
محبوب ترین مدل گیتار بیس، نوع الکتریک ان میباشد، بیس الکتریک از یک بدنه چوبی توپر ساخته شده است و صدای آن توسط یک تقویت کننده ی صدا یا آمپلی فایر شنیده میشود. پس اگر قصد خرید بیس الکتریک را دارید، آمپلی فایر فراموشتان نشود!
گیتار بیس آکوستیک
گیتار بیس آکوستیک، سازی بزرگتر از بیس الکتریک و با بدنه ی چوبی توخالی است، نحوه ی صدادهی این ساز دقیقا مانند گیتارهای آکوستیک از طریق تشدید امواج صوتی در کاسه ی ساز و خروج از حفره های جلویی است. از نظر صدادهی، این ساز از قدرت کمتری نسبت به ساز الکتریک برخوردار است اما از جهتی صدای آن گرم تر و آرام تر است.
گیتار بیس نیمه آکوستیک
نوع جدیدی از گیتارهای بیس، بیس های نیمه آکوستیک هستند به این معنا که این سازها بدنه ای نیمه خالی یا نیمه هالو دارند، صدای آکوستیک و با طراوت این ساز در کنار تقویت کننده هایی که برای آن تعبیه شده است یک ساز جذاب و پرکاربرد را در اختیار مخاطب قرار میدهد.
راهنمای خرید گیتار بیس بر اساس جنس چوب
یکی از نکات مهم در راهنمای خرید گیتار بیس ، توجه به جنس چوب و مواد اولیه به کار رفته برای ساخت آن است. در سازهای چوبی، جنس چوب کیفیت صدا دهی ساز را تا حد بسیار زیادی تعیین میکند. بقیه ی ویژگی های صدا پس از انتخاب پوب مناسب، تحت تاثیر عواملی مثل برش ها و شکل ساختاری بدنه، سیم ها، طراحی ساخت و سایر قطعات به کار رفته عوامل تاثیر گذار دیگری هستند که باد در راهنمای خرید گیتار بیس آن ها را در نظر بگیریم. در ادامه برخی از بهترین چوب های مورد استفاه برای ساخت گیتار را مقایسه میکنیم:
- چوب افرا: بسیاری از شرکت های سازنده ی گیتار بیس از طرفداران سرسخت این نوع چوب هستند، صدای شفاف و تفکیک نت ها از ویژگی های گیتارهایی است که با افرا ساخته میشوند.
- چوب باسوود: اگر سازی میخواهید که با آن بتوانید انواع یژانرهای موسیقی را اجرا کنید سازهایی با چوب باسوود یکی از بهترین گزینه ها هستند. این چوب های نرم و نمدار صدا را به زیبایی مرتعش میکنند و فضای منسبی برای اجرای تکنیک های پیچیده ی نوازندگی فراهم میکنند.
- چوب ماهون: گیتارهایی که در ساخت آن ها از چوب ماهون استفاده شده باشد صدای بسیار گرم و پرحجمی دارند زیرا تراکم متوسط و رزونانس پایین چوب ماهون باعث ارتقای فرکانس های بم می شود
- چوب توسکا و سرده: این چوب ویژگی های تقریبا مشابهی دارند به همین دلیل در راهنمای خرید گیتار بیس ، ما آن ها را در یک دسته جای میدهیم. به طور کلی چوب توسکا و سرده رزونانس و هارمونیک مناسبی دارند که این خود یکی از موارد لازم برای یک گیتار بیس است.
چهار ، پنج یا شش سیم؟ کدام یک برای من مناسب تر است؟
همان طور که میدانید گیتار بیس از نظر تعداد سیم ها در سه طیف مختلف سازهای چهار سیمه، پنج سیمه و شش سیمه تقسیم بندی میشوند. اگر هنوز مبتدی هستید و تفاوت این سازها را با یکدیگر نمیدانید بهتر است گیتار بیس چهار سیم که استاندارترین نوع این ساز است را انتخاب کنید.
بیس های چهار سیم قسمت گردنشان از گیتارهای پنج و شش سیم باریک تر است به همین دلیل دست گرفتن و عادت کردن به ان نیز راحت تر از سایر مدل ها است. البته نا گفته نماند که تعداد سیم های بیشتر گیتار قابلیت بیشتری برای خلاقیت و نوآوری به نوازندگان میدهند و مورد علاقه سولونوازان بوده اند.
گیتار فرت دار بخرم یا بدون فرت؟
سوال بسیار خوب و مهمی است، احتمالا هنگامی که برای خرید ساز به یک فروشگاه موسیقی بروید، علاوه بر تمام موارد گفته شده با دو نوع طراحی مختلف در قسمت فرت بورد ساز مواجه میشوید: فرت دار و بدون فرت
در این راهنمای خرید گیتار بیس ، ما به شما توصیه میکنیم تا ساز فرت دار را انتخاب کنید، زیرا در این ساز، فرت های فلزی هر نیم پرده کروماتیک را از یکدیگر جد امیکنند و این ویژگی باعث میشود تا پیدا کردن نت ها بسیار آسان تر باشد.
البته در این میان برخی بیسیست ها معتقدند که سازهای بدون فرت صدای گرم تری دارند اما با این وجود آن ها هم خرید این مدل را به مبتدیان توصیه نمیکنند زیرا احتمال اشتباه نواختن با آن خیلی زیاد است.