خوب است بدانید که از همراهی و حمایت تا دخالت والدین در آموزش موسیقی فرزندان، راهی نیست! در سالهای اخیر، آموزش موسیقی کودکان از سوی والدین با استقبال زیادی مواجه شده است. پدر و مادرهای زیادی مانند شما وجود دارند که میخواهند، فرزندشان از سن کم، نواختن سازی را یاد بگیرد. این دغدغه، کاملا پسندیده و قابل تحسین است. چه چیزی بهتر از اینکه حواستان به رشد فرزندتان باشد؟ ما متوجه نگرانیها، دغدغهها و اشتیاق شما برای رشد هرچه زودتر و بهتر فرزندتان هستیم. با اینحال خوب است بدانید که آموزش موسیقی به ویژه برای کودکان، فرآیندی زمانبر است و نباید این مسئله را به پای آموزشگاه یا استاد گذاشت. گاهی نیز کودک به تنهایی دستودلش به تمرین کردن نمیرود و مدام بازیگوشی میکند و والدین نیز زمان کافی برای همراهی او ندارند و درنتیجه عدم پیشرفت را به پای نابلدی استاد میگذارند. برخی از پدرومادرها نیز از روی عادت و یا نگرانی بیش از حد، مدام در روند آموزش موسیقی کودک اختلال ایجاد میکنند. اصولا این موضوع در آموزش آنلاین موسیقی بیشتر نمود پیدا میکند، زیرا والدین در طول کلاس کنار فرزند خود هستند.
با توجه به اهمیت این موضوع خوب است بدانید که چرا و چگونه، دخالت بیش از حد والدین میتواند روند یادگیری موسیقی را مختل کند؟ و در مقابل، چگونه میتوان از نقش والدین به شکل مؤثر و سازنده استفاده کرد؟
مرز میان حمایت و دخالت والدین در آموزش موسیقی فرزندان کجاست؟
همه ما میدانیم که کودکان در مسیر آموزش موسیقی به پشتیبانی عاطفی، روانی، انگیزشی، مالی و محیطی نیاز دارند. اینجاست که شما به عنوان والد، نقش مهمی بر دوش دارید. حمایت از کودک میتواند شامل پیدا کردن آموزشگاه و استاد خوب، فراهمکردن ساز مناسب، ایجاد محیطی آرام برای تمرین، تشویق کودک پس از اجرای یک قطعه یا همراهی در انجام تمرینها باشد. اما گاهی والدین از این میزان فراتر میروند و همین موضوع چالشهای خاصی ایجاد میکند. مانند زمانی که والدین سعی میکنند، شیوه تدریس معلم را نقد کنند! یا به جای کودک پاسخ دهند یا حتی هنگام کلاس به او دستور دهند که چگونه ساز بزند. اگر شما هم دست به چنین کارهایی میزنید، بدانید که از فرزند خود حمایت و پشتیبانی نمیکنید، بلکه در روند آموزش او اختلال ایجاد میکنید.
در کلاسهای حضوری معمولاً چنین مداخلاتی کمتر اتفاق میافتد. اما در کلاس آنلاین موسیقی بخصوص آمورش موسیقی کودک، که والدین به دلیل حضور در خانه بیشتر در جریان کلاس قرار میگیرند، این اتفاق شایعتر است. برخی مادرها یا پدرها در حین تدریس، در کنار کودک نشسته و گاه و بیگاه نظر میدهند، با معلم بحث میکنند یا به فرزند خود دستور میدهند که چه کاری انجام دهد. این موضوع، به تدریج نظم کلاس را مختل کرده و استقلال کودک را از بین میبرد. البته اینها نمونههایی از دخالت والدین است. به طور کلی والدین ممکن است به شیوههای مختلف در کلاسهای موسیقی کودکانشان دخالت کنند که بستگی به وضعیت خاص هر فرد دارد.
دلایل دخالت والدین در شیوهی آموزشی استاد چیست؟
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، نقش والدین در موفقیت آموزشی موسیقی فرزندان بسیار مهم و تعیینکننده است. اما گاهی این نگرانی رنگوبوی دیگری میگیرد و با مداخلهی زیاد، کودک سردرگم، بلاتکلیف و بیانگیزه میشود. شاید برایتان جالب باشد بدانید که بیشتر پدرومادرها ناخواسته و از سر دلسوزی و نگرانی برای پیشرفت فرزندشان، در روند آموزشی او دخالت میکنند. گاهی تجربههای منفی قبلی یا شنیدههای نادرست باعث بیاعتمادی نسبت به معلم میشود. برخی والدین نیز با شیوههای نوین آموزش موسیقی آشنایی ندارند و تصور میکنند روشهای قدیمی همچنان بهترین گزینهاند. تعدادی از والدین نیز بسیار عجول هستند و میخواهند به سرعت شاهد پیشرفت فرزندشان باشند و دلیل عدم پیشرفت او را به پای شیوهی تدریس اشتباه استاد مینویسند.
البته نباید نقش فضای مجازی و گروههای تربیتی در شبکههای اجتماعی را نیز نادیده گرفت. چون برخی از والدین، بیش از پیش به مقایسه، نگرانی یا مداخله در آموزش فرزندشان گرایش پیدا کنند. همه این عوامل دست به دست هم میدهند تا والد، ناخواسته از جایگاه حامی خارج شده و وارد نقش مداخلهگر شود.
تاثیر دخالت والدین در آموزش موسیقی فرزندان
تا به اینجا ما دربارهی تفاوت حمایت و دخالت والدین در آموزش موسیقی فرزندان صحبت کردیم و به مرز باریک این دو پرداختیم. همچنین دلایل گرایش والدین به این نوع مداخلهگریها را نیز توضیح دادیم. اما خوب است بدانید که چرا و چگونه دخالت شما در روند آموزش موسیقی کودک و در یادگیری او اختلال ایجاد میکند:
کاهش اعتماد به نفس کودک
جالب است بدانید که دخالتهای شما بیشترین آسیب را به فرزند خودتان وارد میکند. زمانیکه شما به طور مداوم شیوه معلم را زیر سؤال میبرید یا دائم به کودک تذکر میدهید، کودک احساس میکند که نه خودش و نه معلمش مورد اعتماد نیستند.
تضعیف رابطه معلم و هنرجو
قطعا میدانید که یادگیری، نتیجهی شکلگیری اعتماد است. به همین دلیل، رابطهی مؤثر بین معلم و هنرجو، مبتنی بر اعتماد، تعامل و آرامش است. زمانی که شما مدام از استاد موسیقی فرزندتان انتقاد میکنید، این رابطه را متزلزل میکنید.
کاهش تمرکز و انگیزه
از دیگر معایب دخالت در آموزش موسیقی فرزندان، کاهش تمرکز و انگیزهی آنها است. درواقع کودک به جای تمرکز بر یادگیری و لذت بردن از موسیقی، بیشتر نگران قضاوت والد یا اشتباهکردن در حضور او است.
اختلال در روند آموزش
دخالتهای نادرست مانند تغییر مداوم استاد، روند آموزش را دچار اختلال میکند و روی روند یادگیری فرزندتان تأثیر منفی میگذارد. البته این موضوع به این معنا نیست که به هیچ وجه نباید استاد فرزندتان تغییر کند. طبیعی است که گاهی شیوهی تدریس یک استاد با روحیات فرزند شما سازگار نباشد و چه بسا باعث دلزدگی هنرجو از موسیقی هم شود. منظور ما اینجا بیشتر والدینی است که با بروز هر نوع مشکلی در روند آموزش موسیقی، سریع اقدام به تغییر استاد و یا آموزشگاه میکنند.
چند توصیه مهم به والدین
- به معلم فرزندتان اعتماد کنید؛ او سالهاست که تجربهی نواختن و تدریس موسیقی را دارد.
- در طول کلاس، اجازه دهید، فرزندتان خودش بیاموزد و اشتباه کند. اشتباهکردن بخشی از فرایند یادگیری است.
- اگر نظری یا نگرانیای دارید، آن را در خارج از زمان کلاس و از طریق راههای ارتباطی تعیینشده با آموزشگاه در میان بگذارید.
- کودکتان را تشویق کنید، نه کنترل. نقش شما ایجاد انگیزه و علاقه است، نه تصحیح مداوم تمرینها، این کار را به معلم او بسپارید.
- اجازه دهید کودک خودش درباره تجربهی کلاس حرف بزند. به احساسات او گوش دهید، نه اینکه پاسخها را به جای او بدهید.
آکادمی موسیقی وب نوازان برای مدیریت چنین چالشهایی چه میکند؟
ما در آکادمی وب نوازان، متوجه نگرانی و دغدغهی شما در رابطه با رشد فرزندتان هستیم. به همین دلیل تمام تلاش خود را میکنیم تا مسیر آموزشی خوبی برای او فراهم کنیم. اولین کاری که ما برای جلوگیری از هرگونه تنش در روند آموزشی فرزند شما انجام میدهیم این است که با توجه به روحیات فرزندتان، استاد انتخاب میکنیم. بدون شک استاد، نقش مهمی در آموزش فرزند شما دارد. درواقع خلقیات استاد، سطح دانش و تجربه، شیوهی آموزشی و نحوهی برخورد با کودک، جزء مواردی است که در انتخاب استاد مناسب در نظر میگیریم. همچنین پیش از آغاز دوره، شما امکان برگزاری یک جلسه مشاوره با استاد را دارید تا بتوانید بدون شک و تردید، تصمیمگیری کنید.
علاوهبراین ما در طول دوره، دغدغهها و نگرانیهای شما را میشنویم و در صورت لزوم به استاد انتقال میدهیم. گاهی نیز با توجه به شرایط و تجربهی چندین سالهمان، اقدام به تغییر استاد میکنیم. چون طبق تجربه، گاهی تغییر استاد و یا شیوهی آموزشی میتواند مفید واقع شود. به طور کلی توصیه میکنیم که نگرانیها و دغدغههایتان را به جای اینکه به استاد بگویید، به ما منتقل کنید تا بهتر و سریعتر پیگیری شود. زیرا گاهی یک مشکل کوچک، آنقدر بزرگ میشود که میتواند برای همیشه فرزندتان را از یادگیری موسیقی دلزده کند. هدف ما این است که در روند آموزش آنلاین موسیقی فرزند شما کمترین اختلالی رخ ندهد.
نتیجهگیری
آموزش موسیقی برای کودکان فرصتی ارزشمند برای رشد، خلاقیت و آرامش است. این مسیر اگر با همراهی سازنده والدین همراه باشد، میتواند به تجربهای لذتبخش و تأثیرگذار تبدیل شود. اما دخالت بیش از حد، هرچند با نیت خوب، میتواند نه تنها آموزش موسیقی بلکه شخصیت فرزندتان را دچار اختلال کند. در این میان استاد و آکادمی نقش مهمی را ایفا میکنند. گاهی با مدیریت آکادمی بسیاری از مشکلات و تنشها رفع میشود و هیچ آسیبی به آموزش کودک وارد نمیشود.
فراموش نکنید که به خاطر رشد همهجانبهی شخصیت فرزندتان، در جایگاه حامی و همراه باقی بمانید و بقیهی کارها را به استاد او بسپارید. در نهایت اگر نیاز به راهنمایی تخصصی و رایگان موسیقی دارید ما در وب نوازان مشتاق گفتوگو با شما هستیم!
خبرنامۀ وبنوازان را از دست ندهید!
هر هفته یک محتوای اختصاصی همراه با جدیدترین مقالات و نکات آموزشی موسیقی را برای شما میفرستیم.