تشویق کودکان به تمرین موسیقی از چه طریقی امکان پذیر است؟
تحقیقات علمی ثابت کرده است که کودکانی که یادگیری موسیقی را از سنین پایین شروع میکنند باهوش تر و اجتماعی تر از سایر هم سن و سالان خود میشوند. موسیقی علاوه بر اینکه به افزایش هوش و خلاقیت و بهبود مهارت های ارتباطی در کودکان کمک میکند مزیت دیگری هم برای آنان دارد و آن هم این است که تمرینات موسیقی قانونمندی و سخت کوشی را به کودکان آموزش میدهد.
زمانیکه فرزند ما میبیند که بعد از کوشش و تمرین میتواند آهنگ زدن یاد بگیرد و به موفقیت میرسد شخصیت او از همان دوران در جهت پویایی و قانونمندی شکل میگیرد.
نقش والدین در مسیر یادگیری موسیقی کودکان
تمام این مزایا باعث شده است که بسیاری از والدین از سنین خردسالی به فکر آموزش موسیقی به فرزندشان بیوفتند. پدر و مادرها در این راه با سوالات زیادی مواجه میشوند. سوالاتی مثل اینکه چه سازی برای آموزش موسیقی برای فرزندم مناسب است؟ چگونه یک آموزشگاه موسیقی خوب پیدا کنم؟ بهترین سن شروع موسیقی برای کودکان چه سنی است؟ و….
همه ی این سوالات برای زمانی است که شما تازه تصمیم گرفته اید که کودکتان را به سمت یادگیری یک ساز موسیقی هدایت کنید اما ثبت نام کودک در کلاس موسیقی و خریدن ساز برای او تازه شروع این مسیر است. برای اینکه فرزندتان از مزایای بی شمار یادگیری موسیقی بهره مند شود باید تمرین کند و تشویق کودکان به تمرین موسیقی و ایجاد علاقمندی در آنان مهم ترین وظیفه ای است که شما به عهده دارید.
اهمیت تشویق کودکان به تمرین موسیقی چیست؟
بسیاری از والدین برای اینکه کودکانشان را مجبور به تمرین موسیقی کنند به آن ها قول میدهند که اگر تمرینات خود را انجام دهند بتوانند پاداشی در قبال آن دریافت کنند. مثلا بتوانند انیمیشن مورد علاقه خود را تماشا کنند و یا اینکه خوراکی های مورد علاقه شان را بخورند.
روش دریافت هدیه برای کودکان جذاب است اما نکته ای که درباره این مسئله وجود دارد این است که این روش علاقه ی کودکان را برای پایان هر چه سریع تر تمریناتشان برمیانگیزد و هیچ اشتیاقی برای خود موسیقی در آنها ایجاد نمیکند.
در واقع منظور از تشویق کودکان به تمرین موسیقی این است که والدین تمرین کردن را برای کودکان به فعالیتی جذاب و سرگرم کننده تبدیل کنند. روش های متنوعی برای تمرین به شما داده می شود که با بکارگیری این روش ها می توانید برای دفعه بعد که زمان تمرین کودکتان رسید با گفتن : وقت تمرینه! کودک شما با علاقه و بدون بحث شروع به تمرین کند.
در ادامه تعدادی از این تکنیک ها و روش های تمرینی را به شما آموزش میدهیم:
بازی با مهره ها
تعدادی مهره ی رنگی زیبا تهیه کنید و هر بار که کودکتان در حال نواختن یک قطعه ی موسیقی است یکی از آن مهره ها را به او هدیه دهید. از او بخواهید که با این مهره ها گردنبند یا دستبندی برای خودش درست کند. زمانی که کودک موفق به جمع کردن تعداد زیادی مهره میشود هرکدام از آن ها برای او یادآور یکی از روزهای با ارزش تمرینی است و وقتی که میبیند چقدر زیاد تمرین کرده احساس قدرت و اعتماد به نفس او افزایش پیدا میکند.
استفاده از برچسب ها
کودکان عاشق این هستند که انجام کارهای مختلف مشارکت کنند و خودشان را به رخ بزرگترها بکشند. یکی از بهترین روش های افزایش انگیزه و تشویق کودکان به تمرین موسیقی است که برای او تعدادی برچسب رنگی و زیبا تهیه کنید.
سپس با مشورت با استاد موسیقی برای هر درس تعدادی برچسب تعیین کنید. و به کودک بگویید که زمانی که تمرین آن درس را تا انتها انجام داد میتواند برچسب هایی که برای او خریده اید را روی آن صفحه بچسباند.
البته بهتر است برای اینکه جذابیت این تکنیک برای او حفظ شود در فواصل زمانی مختلفی آن را تکرار کنید و برای هربار از برچسب های مختلفی استفاده کنید تا کودک از انجام این بازی لذت بیشتری ببرد.
پخت شیرینی و بیسکوییت
برای علاقمند کردن کودکان به انجام تمرینات میتوانید یک برنامه ی جذاب آشپزی با فرزندتان تدارک ببینید. البته این برنامه نباید یک روتین معمولی آشپزی باشد. میتواند با یکدیگر یکی از شیرینی های مورد او را انتخاب کنید و تصمیم به پخت آن بگیرید.
تمام مواد لازم برای آشپزی را آماده کنید و یک بازی جالب برای ادامه ی کار در نظر بگیرید. به کودک بگویید با نواختن هر قسمت از تمرین یا جمله ی موسیقی می تواند یک مرحله از پخت را انجام دهد.
روش دیگر این است که در هر ظرفی که مخصوص اضافه کردن مواد می باشد برگه ای بگدارید مثلا ظرف شکر با نواختن قسمتی از قطعه داخل آرد برگردانده می شود. یا ظرف شیر برگه ی مخصوص تمرین گام باشد.
این روش ها فقط تعدادی از راه های تشویق کودکان به تمرین موسیقی و جذاب تر کردن این مسئله برای آن ها است. شما میتوانید با استفاده از خلاقیت خودتان و شناختی که از فرزندتان دارید روش های دیگری را هم ابداع کنید.
یکی از موارد مهمی که در تشویق کودکان برای یادگیری و انجام تمرینات آن ها موثر است، استاد موسیقی و متد آموزشی او است. معلم موسیقی نقش بسیار مهمی در بروز خلاقیت در کودکان و کشف استعدادهای آن ها دارند. به همین دلیل والدین باید در انتخاب آموزشگاه موسیقی حساسیت و دقت زیادی به خرج دهند.