تأثیر موسیقی بر بدن انسان چگونه است؟ آیا تا به حال احساس کرده اید که بعضی اوقات هنگام گوش دادن به آهنگ خاصی حال و هوای شما تغییر کند؟ یا توجه کنید که چگونه دوز جدیدی از انرژی را برای اتمام آن تمرینی که خیلی دوست دارید به دست آوردید؟ این جادوی موسیقی است. باور کنید یا نکنید ، پشت این احساسات انبوهی از تغییرات است که تأثیر موسیقی بر بدن انسان را توضیح می دهد. امروز، ما برخی از آنها را توضیح خواهیم داد. در این سفر هیجان انگیز علم به ما بپیوندید!
تأثیر موسیقی بر بدن انسان : مغز ما
هزاران مطالعه انجام شده از این گفته پشتیبانی می کند: موسیقی توانایی های شناختی ما را بهبود می بخشد. چه یک آهنگ گوش دهیم و چه ساز بنوازیم ، سیستم ما ارتباطات عصبی ایجاد می کند که تقریباً در همه مناطق مغز – یعنی آنهایی که عملکردهای حرکتی ، زبانی ، شناختی ، احساسی یا حتی اجتماعی را کنترل می کنند – تأثیر می گذارد و آنها را فعال سازی و تحریک می کند. تقریباً هیچ مرکز مغزی دست نخورده باقی نمی ماند – که نشان دهنده تأثیرات گسترده تر و کاربردهای بالقوه موسیقی است. از این رو ، امروزه ، به طور گسترده ای از “موسیقی درمانی” برای درمان در بیماران مبتلا به اختلالات مانند بیماری پارکینسون (نوعی اختلال عصبی) ، زوال عقل یا اوتیسم، استفاده می شود. اما تأثیرات موسیقی بر روی مغز ما در اینجا متوقف نمی شود: موسیقی باعث فعالیت در جریانات مغز می شود که بر خلاقیت ، توانایی یادگیری ، درک درد ما تأثیر می گذارد. بدون شک موسیقی بیش از هر مورد دیگری مغز ما را فعال می کند!
دوز خوب انگیزه
از تأثیر موسیقی بر بدن انسان همچنین تولید یک ماده شیمیایی است که نام خاص خود را دارد: دوپامین! طبیعی است که وقتی به آهنگی گوش می دهیم ، محرک های عصبی که ما ذکر کردیم ، پاسخ های فیزیولوژیکی مانند ترشح این هورمون ایجاد می کنند که دارای مزایای متعددی است: تنظیم کننده خواب ، خلق و خو ، حافظه و توجه. واضح است که نام آن کاملاً مناسب انتخاب شده و مرکز لذت و انگیزه است!
همچنین ، بسته به نوع موسیقی که گوش می دهید ، مغز می تواند انتقال دهنده های عصبی دیگری را نیز آزاد کند. به عنوان مثال، موسیقی کلاسیک طبق برخی مطالعات باعث ترشح سروتونین می شود. سروتونین یک ماده شیمیایی است که باعث ایجاد استراحت و آرامش در سطوح استرس و اضطراب می شود.
تأثیر موسیقی بر بدن انسان ، ضربان قلب
آیا می دانید وقتی به موسیقی گوش می دهیم ، امواج مغزی ما تغییر می کند تا تنفس و ضربان قلب ما را با ریتم آهنگ تنظیم کند؟ این اثر فقط برای انسان و بعضی از پرندگان اتفاق می افتد و ممکن است توضیح دهد که چرا در هنگام ورزش ، سرعت و مقاومت ما با آهنگ های سریعتر بهبود می یابد. بعلاوه ، این نوع موسیقی همچنین باعث افزایش هوشیاری ، نبض و فشار خون ما می شود.
مطالعات جدید حاکی از آن است که موسیقی می تواند از دارو قدرتمندتر باشد. در اینجا پنج مورد وجود دارد که نشان می دهد موسیقی بر سلامتی و خوشبختی ما تأثیر می گذارد.
موسیقی استرس و اضطراب را کاهش می دهد
تحقیقات نشان داده است که گوش دادن به موسیقی – حداقل موسیقی با سرعت آرام و ضریب صدای کم ، بدون متن یا صدای بلند – می تواند مردم را حتی در حوادث بسیار پرتنش یا دردناک آرام کند. موسیقی می تواند از افزایش ضربان قلب و فشار خون ناشی از اضطراب جلوگیری کند و سطح کورتیزول – همه نشانگرهای بیولوژیکی استرس را کاهش دهد. در یک مطالعه ، محققان دریافتند بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار می گیرند و پس از عمل جراحی به موسیقی گوش می دهند ، سطح کورتیزول پلاسما را کاهش می دهند و برای کنترل درد به مورفین کمتری نیاز دارند.
اجرای موسیقی، در مقابل گوش دادن به موسیقی، همچنین ممکن است اثر آرام بخشی داشته باشد. در مطالعات با خوانندگان کُر بزرگسال ، آواز همان قطعه موسیقی تمایل به همگام سازی تنفس و ضربان قلب آنها داشت و باعث ایجاد یک اثر آرام بخش در سراسر گروه شد.
اگرچه گاهی اوقات در مطالعات دشوار است که تأثیرات موسیقی را از دیگر عوامل جدا کرد ، مانند تأثیرات مثبت ارتباط اجتماعی ساده ، اما حداقل یک مطالعه اخیر نشان داد که موسیقی سهم منحصر به فردی در کاهش اضطراب و استرس در کودکان دارد.
موسیقی درد را کاهش می دهد
موسیقی توانایی منحصر به فردی برای کمک به مدیریت درد دارد. در یک مطالعه در سال 2013 ، شصت نفر مبتلا به فیبرومیالژیا – بیماری که با درد شدید اسکلتی – عضلانی مشخص شد – به طور تصادفی برای گوش دادن به موسیقی یک بار در روز در یک دوره چهار هفته ای تعیین شدند. در مقایسه با گروه کنترل شده، گروهی که به موسیقی گوش می دادند کاهش چشمگیر درد و علائم افسردگی کمتری را تجربه کردند. در مطالعه دیگری، به بیمارانی که تحت عمل جراحی ستون فقرات قرار گرفتند، آموزش داده شد که قبل از عمل و تا روز دوم بعد از عمل ، به انتخاب خود موسیقی گوش کنند. هنگامی که سطح درد پس از جراحی اندازه گیری شد ، درد این گروه به طور قابل توجهی کمتر از گروه کنترل شده ای بود که به موسیقی گوش نمی دادند.
مشخص نیست که چرا موسیقی ممکن است درد را کاهش دهد ، اگرچه تأثیر موسیقی در انتشار دوپامین می تواند نقش داشته باشد. البته ، استرس و درد نیز ارتباط تنگاتنگی دارند. بنابراین تأثیر موسیقی در کاهش استرس ممکن است تا حدودی تأثیرات آن را توضیح دهد.
موسیقی می تواند عملکرد ایمنی بدن را بهبود بخشد
آیا گوش دادن به موسیقی در واقع می تواند به پیشگیری از بیماری کمک کند؟ برخی از محققان اینگونه فکر می کنند. محققان دانشگاه ویلکس بررسی کردند که چگونه موسیقی بر میزان IgA (ایمونوگلوبولین ، آنتی بادی مهمی برای اولین خط دفاعی سیستم ایمنی بدن ما در برابر بیماری ) تأثیر می گذارد. دانشجویان مقطع کارشناسی میزان IgA بزاقی خود را قبل و بعد از 30 دقیقه قرار گرفتن در معرض یکی از چهار شرایط اندازه گیری کردند – گوش دادن به یک کلیک صدا ، پخش رادیویی ، نوار موسیقی آرامش بخش یا سکوت. در آن دسته از دانشجویانی که در معرض موسیقی تسکین دهنده قرار داشتند ، افزایش IgA نسبت به سایر شرایط، به طور قابل توجهی بیشتر بود ، که نشان می دهد قرار گرفتن در معرض موسیقی (و نه صداهای دیگر) ممکن است ایمنی ذاتی را بهبود بخشد.
موسیقی می تواند به تقویت حافظه کمک کند
همانطور که گفتیم لذت موسیقی باعث ترشح دوپامین می شود و ترشح دوپامین با انگیزه گره خورده است که به نوبه خود در یادگیری و حافظه نقش دارد. شواهدی که نشان می دهد موسیقی به حافظه کمک می کند ، محققان را بر آن داشته است تا تأثیر موسیقی را روی جمعیت خاص مانند افرادی که به دلیل بیماری از دست می روند ، مطالعه کنند. در آزمایشی در سال 2008 ، بیماران سکته مغزی که در دوره توانبخشی به سر می بردند به طور تصادفی موظف شدند که روزانه یا به موسیقی انتخاب شده خود ، به یک کتاب صوتی یا به هیچ چیز (علاوه بر دریافت مراقبت های معمول خود) گوش دهند. سپس بیماران از نظر خلق و خو ، کیفیت زندگی و اقدامات شناختی مختلف در یک هفته ، سه ماه و 6 ماه پس از سکته مغزی مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که افراد گروه موسیقی به طور قابل توجهی حافظه کلامی و تمرکز توجه خود را نسبت به گروههای دیگر بهبود می بخشند و نسبت به گروه کنترل شده در هر یک از زمان های اندازه گیری، افسردگی و گیجی کمتری دارند. همچنین آواز و گوش دادن به موسیقی در مراقبین و بیماران مبتلا به زوال عقلی باعث بهبود خلق و خو ، توجه ، حافظه و تا حدی عملکرد اجرایی و همچنین مزایای دیگر می شود.
موسیقی در حین ورزش ایجاد انرژی و انگیزه می کند
چند نفر از ما هنگام تمرین به موسیقی راک اند رول یا موسیقی های خوب دیگر گوش می دهیم؟ به نظر می رسد که تحقیقات از آنچه ما به طور غریزی احساس می کنیم پشتیبانی می کند: موسیقی به ما کمک می کند تا یک ضربان بیشتر برای ورزش پیدا کنیم. همچنین گوش دادن به موسیقی هنگام ورزش مدت زمان ورزش را افزایش می دهد و اگر این موسیقی انگیزشی نیز باشد احساس بسیار بهتری هنگام ورزش در آن ها ایجاد می شود.
همچنین نتایج در مطالعه دیگری نشان می دهد که وقتی ورزشکاران با ضرب آهنگی سریعتر و همزمان با حرکت خود به موسیقی گوش می دهند ، بدن آنها اکسیژن را با کارآیی بیشتری نسبت به زمانی که موسیقی با سرعت کندتر و بدون هماهنگی پخش می شد ، مصرف می کند.
به گفته محققان ورزشی پیتر تری و کوستاس کاراگورگیس ، “موسیقی توانایی جلب توجه ، بالا بردن روحیه ، ایجاد احساسات ، تغییر یا تنظیم خلق و خوی ، برانگیختن خاطرات ، افزایش خروجی کار ، کاهش بازدارنده ها و تشویق حرکت ریتمیک در ورزشکاران را دارد – همه آنها در ورزش و تمرین دارای پتانسیل هستند. ”
منظور از این تأثیرات موسیقی بر بدن انسان می تواند موسیقیی باشد که خود نوازنده آن باشید و چه بسا اگر خود موسیقی را بنوازید بتواند تأثیراتی بسیار جذاب تر هم داشته باشد. زمان را از دست ندهید و یک ساز موسیقیایی برای آموزش خود انتخاب کنید.