آیا استعداد در یادگیری پیانو نقش دارد؟ این سوالی است که بسیاری از هنرجویان و والدین آنها در آغاز یادگیری پیانو میپرسند. بدون شک نمیتوان نقش استعداد را در یادگیری مهارت جدیدی مانند نواختن پیانو نادیده گرفت ولی واقعیت این است که استعداد همه چیز نیست. درواقع مهم نیست که چقدر استعداد داریم، بلکه مهم این است که این استعداد را چطور تقویت کنیم. پس اگر فرزندتان علاقهمند به یادگیری پیانو است و این سوال ذهنتان را درگیر کرده است، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
بررسی نقش استعداد در یادگیری پیانو
درواقع برای اینکه بدانیم استعداد در یادگیری پیانو چقدر نقش دارد اول باید بدانیم که استعداد دقیقا چیست؟ چرا برخی از افراد از این موهبت برخوردارند و برخی نه؟ و آیا استعداد و توانایی ذاتی در یادگیری پیانو حرف اول را میزند؟
این ایده که بعضی از افراد با توانایی باورنکردنی به دنیا میآیند یا سریعتر از دیگران، میآموزند، اغلب بهانهی بسیاری از هنرجویان برای توجیه کمکاریهایشان است. چنین هنرجویانی در پاسخ به هر ضعفی تنها پاسخ میدهند که من فقط به میزان لازم استعداد ندارم. بسیاری از مواقع نیز، تمام زحمات و تلاشهای یک فرد دیگر را به استعداد زیادش، تقلیل میدهند و میگویند، فلانی از استعداد زیادی برخوردار است. اگر فرزند شما هم از همان بدو آموزش پیانو چنین باوری دارد باید سعی کنید او را از این اشتباه برحذر دارید.
البته کم نیستند پدر و مادرانی که گمان میکنند، فرد با استعداد از یک نیروی ذاتی و ژنتیکی برخوردار است که از بدو تولد با او بوده. اگر شما هم، چنین دیدگاهی نسبت به استعداد دارید، باید بگوییم که استعداد، به این شکل که شما تصور میکنید، افسانهای بیش نیست.
به طور کلی منظور از استعداد این است که فرد بتواند کاری را در مدت زمان کوتاه با کیفیت بالایی نسبت به دیگران انجام دهد. ضمن اینکه افراد بااستعداد، توانایی بالایی در توجه به جزئیات مهم، موقعیتهای خاص و شکار فرصتها دارند. به طور کلی استعداد، موهبتی درونی و ژنتیکی و انتسابی است، ولی شکوفایی و رشد آن یک مهارت اکتسابی است. بسیاری از پیانیستهای معروف با استعداد، بدون تلاش بیوقفه، فکرش را هم نمیکردند که روزی نامشان بر سر زبانها بیفتد. ضمن اینکه پیانیستهای زیادی هم وجود دارند که بدون استعداد اولیه و صرفا با پشتکار زیاد توانستهاند به هنر خود اعتلا ببخشند. در نتیجه استعداد، حکم خمیرمایهای را دارد که برای ورز آمدن نیاز به عوامل دیگری نیز دارد.
روش پرورش و تقویت استعداد در یادگیری پیانو
همانطور که متوجه شدید، نمیتوان نقش استعداد در یادگیری پیانو را نادیده گرفت، ولی صرف وجود استعداد برای پیانیست شدن کافی نیست. درواقع فرزند شما هرچقدر هم که فرد با استعدادی باشد، هنوز بیتجربه و خام است و باید با تمرین زیاد، توانایی خودش را تقویت کند. زیرا در یادگیری پیانو ، عوامل مختلفی نقش دارند که یکی از آنها استعداد و توانایی ذاتی است. پس باید به سایر عوامل نیز توجه کرد. در ادامه به مهمترین عواملی که کمک میکنند تا استعداد اولیه و چه بسا نهفتهی هنرجو تقویت شود؛ میپردازیم.
داشتن علاقهی زیاد به نواختن پیانو
استعداد میتواند کاملا ارثی باشد. کم نیستند خانوادههایی که همگی یا بیشتر اعضای خانواده دستی بر آتش دارند. بدون شک در چنین خانوادههایی، موسیقی جایگاه بالایی دارد و همیشه حرف از دنیای موسیقی است. طبیعی است که در چنین خانههایی استعداد نهفتهی فرزندان سریعتر بروز پیدا میکند و کشف میشود. با اینحال نمیتوان از تمامی افراد خانواده انتظار موزیسین شدن داشت. زیرا علاقه و انگیزه از استعداد مهمتر است. پس شاید شما خودتان به خوبی پیانو بزنید و این استعداد را در فرزندتان نیز ببینید، ولی او ساز دیگری را ترجیح بدهد. حتی شاید هیچ علاقهای به موسیقی نداشته باشد و ترجیح بدهد وقتش را صرف ورزش خاصی کند. همانطور که میدانید، موسیقی کاری کاملا حسی است و باید از درون جاری شود. با این حساب بدون علاقه و عشق به موسیقی و به طور خاص پیانو نمیتوانید انتظار چندانی از فرزند خود داشته باشید. البته که روشهایی برای ایجاد علاقه به پیانو در کودک وجود دارد. ولی اگر فرزند شما علاقهی زیادی به نواختن پیانو دارد، لحظهای تعلل کنید و پیگیر فرآیند آموزش او شوید.
تمرین بسیار زیاد
اگر نگاهی به زندگی پیانیستهای معروف از باخ گرفته تا بتهوون و شوپن بیندازید، همگی در کودکی استعداد خاصی در نواختن پیانو داشتهاند. با اینحال آنها زمانی توانستهاند جای پای خود را در دنیای موسیقی محکم کنند و طرفدارانشان را انگشت به دهان کنند که با پشتکار زیاد تمرین کردند. پس فرزند شما، هرچقدر هم که با استعداد باشد، بدون تمرین درجا خواهد زد و نمیتواند رشد کند. همچنین اگر فکر میکنید او به اندازهی کافی استعداد ندارد، بهتر است او را تشویق کنید تا خیلی زیاد تمرین کنید.
البته میزان تمرین، به هدف فرزندتان نیز بستگی دارد. آیا او میخواهد یک پیانیست حرفهای شود؟ یا همین که بتواند برخی از قطعات معروف را بنوازد و هر از چندگاهی، حالوهوای خانه را تغییر دهد کافی است؟ قطعا برای بهترین شدن نیاز به تمرن بیشتری است.
برخورداری از امکانات اولیه
همانطور که خودتان در جریان هستید، پیانو ساز گرانی است. به همین دلیل بسیاری از افراد نمیتوانند این ساز را تهیه کنند. کودکان بسیاری وجود دارند که علیرغم استعداد و علاقه به این ساز، به دلیل وضعیت اقتصادی خانوادهشان، به پیانو دسترسی ندارند. پس دسترسی به ساز، کلاس آموزش پیانو و سایر ملزومات، پیشزمینههای تقویت استعداد فرزند شما هستند. در غیر این صورت، به مرور زمان این استعداد ذاتی به فراموشی سپرده میشود و در لایههای عمیق وجود او تهنشین و تبدیل به حسرتی اندوهبار میشود. اگر توانایی این را دارید که امکانات لازم را برای عزیز دلتان فراهم کنید، بهتر است سریع اقدام کنید و این قضیه را پشت گوش نیندازید. چون بحث آیندهی دخترتان در میان است.
بهرهمندی از آموزش صحیح
استعداد یادگیری پیانو در صورتی بروز پیدا میکند که پای آموزش صحیح در میان باشد. بدون وجود استادی که بتواند این استعداد و توانایی را در وجود عزیزدردانهی شما تشخیص و رشد دهد، نمیتوانید انتظار چندانی از فرزندتان داشته باشید. درواقع نقش استاد و شیوهی آموزشی او و نحوهی ارتباطگیریاش با فرزند شما، تعیین میکند که چقدر میتوانید به آیندهی موسیقایی او امیدوار باشید. گاه برخی از افراد استادنما با شیوهی آموزش اشتباه باعث دلزدگی هنرجوهای کم سنوسال میشوند. طبیعی است که در چنین حالتی استعداد کودک کور میشود و دیگر نمیتوان امید چندانی به او داشت. پس در انتخاب استاد حواستان را حسابی جمع کنید و بیگدار به آب نزنید.
برخورداری از صبر و حوصلهی بالا
اگر میخواهید یک پیانیست حرفهای به جامعهی موسیقی تحویل دهید، باید بسیار صبور باشید و عزیز دلتان را نیز به صبوری تشویق کنید. موزیسین شدن یک شبه اتفاق نمیافتد و در این مسیر افرادی به خط پایان میرسند که صبوری میکنند. در واقع استعداد در یادگیری پیانو زمانی به اوج خود میرسد که تمرین و پشتکار با صبر و حوصله تلفیق شود. پس بهتر است در این مسیر طولانی و گاهی سخت و طاقتفرسا، فرزندتان را همراهی کنید و مشوق او باشید. مطمئن باشید روزی میرسد که نوای پیانو او در سالن کنسرت بپیچد و دلتان غنج برود و افتخار کنید که پدر این دختر هنرمند هستید.
تقویت هوش موسیقایی
یکی از نشانههای وجود استعداد در یادگیری موسیقی، برخورداری از هوش موسیقایی بالا در برخی از افراد است. به نظر شما شوپن هشت ساله چطور توانست اولین کنسرت خود را بدون داشتن دانش موسیقایی و بلد بودن تئوری موسیقی، اجرا کند؟ بله همه چیز زیر سر هوش بالای او در موسیقی بود. به همین دلیل توانست در سن بسیار کم، با توانایی بالا، افراد حاضر در سالن را مسحور نوازندگی خود کند.
به عبارت دیگر پیشزمینهی استعداد در یادگیری پیانو ، برخورداری از هوش موسیقایی است. البته که این هوش باید تقویت شود. لازم به ذکر است که این هوش یادگرفتنی است و میتوان با تمرین و تمرکز آن را آموخت.
منظور از هوش موسیقایی، شناخت ریتم، درک سطوح مختلف موسیقی، توانایی بالا در تشخیص نتها، دقت شنوایی بالا، به خاطرسپاری آهنگها و ملودیها مختلف است. اگر فرزند شما این تواناییها را دارد، با ثبتنام او در کلاسهای آموزشی معتبر کمک کنید تا استعدادش تقویت شود. ولی اگر حس میکنید که فرزندتان از هوش موسیقایی چندانی برخوردار نیست، نگران نباشید چون این توانایی با تمرین و تمرکز قابل کسب است.
آموزش آنلاین ، مسیری میانبر، برای تقویت استعداد در یادگیری پیانو
هنوز هم افراد زیادی فکر میکنند که هیچ نوع آموزشی به پای آموزش حضوری نمیرسد. با تمام مزایایی که این نوع آموزش دارد، روزبهروز بر موانع و محدودیتهایش افزوده میشود. اگر شما هم جزء آن دسته از افرادی هستید که از صبح تا شب درگیر گرفتاریهای ریز و درشت هستند، به خوبی این محدودیتها را میشناسید. محدودیتهایی مانند کمبود زمان، فاصلهی مکانی زیاد تا آموزشگاه موسیقی ، عدم دسترسی به استاد خوب و کارکشته و … برای بسیاری از هنرجویان پیانو مسئلهساز است. در رابطه با هنرجویان کودک و نوجوان این مسئله مهمتر نیز میشود چون هنرجویان کودک باید توسط والدین خود به کلاس حضوری مراجعه کنند. درحالی که اصولا والدین درگیر هستند و زمانی برای رسیدگی به این امور ندارند. از طرف دیگر خود بچهها نیز با کمبود وقت مواجه هستند، چون اصولا موسیقی فقط بخشی از زندگی آنها است. اکثر بچهها علاوه بر موسیقی درگیر مدرسه، کلاس زبان، یادگیری نقاشی و یا رشتهی ورزشی خاصی هستند. در چنین شرایطی آموزش آنلاین راه میانبری برای تقویت استعداد در یادگیری پیانو است.
ما در آکادمی موسیقی آنلاین وب نوازان ، با ارائهی آموزش آنلاین پیانو سعی میکنیم راه را برای شما و فرزندتان هموار کنیم. میدانیم که به عنوان یک پدر دغدغهمند، چقدر نگران رشد دخترتان هستید. به همین دلیل با برگزاری کلاسها در بستر مناسب و با اساتید مجرب، خیال شما را آسوده میکنیم. چه چیزی بهتر از اینکه دخترتان در خانه و کنار خودتان آموزش موسیقی ببیند و رشد کند؟
پس بهتر است آستینها را بالا بزنیم، ما شرایط آموزش مناسب را فراهم میکنیم و شما هم امکانات لازم برای آموزش پیانو در خانه را فراهم کنید. برای مشاوره رایگان نیز روی ما حساب کنید.
بعد از خواندن این مقاله هنوز دارید به نقش استعداد در یادگیری پیانو فکر میکنید؟ بهتر نیست به جای فکر کردن به این موضوع، روی رشد موسیقی فرزندتان تمرکز کنید؟ چون همانطور که مطالعه کردید، استعداد تنها یکی از عوامل مهم در یادگیری پیانو است و بدون عوامل دیگر راه به جایی نمیبرد. پس پیشنهاد میکنیم در فرآیند آموزش پیانو دخترتان، نقش یک پدر صبور و مشوق را بازی کنید و در لحظات سخت و ملالآور کنار او باشید. مطمئن باشید در آینده، فرزندتان قدردان این لطف شما خواهد بود. اصلا چه لذتی بزرگتر از اینکه به دردانهی زندگیتان کمک کنید تا به آرزویش برسد و روزی با افتخار زیاد روی سن اجرا کند و آن را به شما تقدیم کند؟
خبرنامۀ وبنوازان را از دست ندهید!
هر هفته یک محتوای اختصاصی همراه با جدیدترین مقالات و نکات آموزشی موسیقی را برای شما میفرستیم.