اغلب هنرجویان مبتدی به دنبال آهنگهای ساده سنتور هستند تا بتوانند آنها را تمرین کنند و بنوازند. از طرف دیگر، همهی هنرجویان در ابتدای آموزش نوازندگی، اشتیاق زیادی برای نواختن یک آهنگ معروف و دلنشین دارند. به همین دلیل ما در این مقاله به معرفی تعدادی از بهترین آهنگهای سنتور پرداختهایم. آهنگهایی که در این مطلب معرفی شدهاند جزء آهنگهای معروف سنتور هستند که نواختن آنها برای شما هم ساده است. درواقع شما هم میتوانید بعد از یادگیری مطالب پایه و پیشنیاز سنتور، به نواختن یک قطعه معروف با سنتور بپردازید.
قبل از اینکه به معرفی قطعات بپردازیم شما را به مشاهده اجرای یکی از هنرجویان وب نوازان دعوت میکنیم.
مروری بر آهنگهای ساده سنتور
طبیعی است که در ابتدای آموزش سنتور، دلتان برای نواختن قطعههای معروف و ماندگار پر بکشد. به همین دلیل ما در ادامه به معرفی تعدادی از قطعاتی که احتمالا شنیدن و نواختن آنها برای شما نیز لذتبخش است، میپردازیم. در انتها شما میتوانید نتهای این قطعات را نیز دریافت کنید.
ای ایران
روحالله خالقی، قطعهی «ای ایران» را زمانی ساخت که کشور در اشغال نیروهای متفقین بود و جامعهی آن روز ایران به چنین سرودی نیاز داشت. آهنگسازی شورانگیز خالقی، شعر فاخر حسین گل گلاب و صدای جاودانی بنان، ترکیب خوبی بود تا این قطعه برای همیشه بر تارک موسیقی این مرزوبوم، بدرخشد. طوریکه پس از سالها، این قطعه همچنان بر زبان بسیاری از ایرانیان جاری است و نوازندگان زیادی علاقهمند به نواختن آن هستند.
نواختن این قطعهی حماسی و شورانگیز برای هنرجویان مبتدی و متوسط سنتور نیز لذتبخش و افتخارآمیز و ساده است.
الهه ناز
قطعهی الهه ناز عاشقانهای است که برای اولین بار در سال 1333 از رادیو ایران پخش شد و از محبوبیت باورنکردنی برخوردار شد. محبوبیتی که هنوز هم ادامه دارد و علاوهبر صدای گرم بنان، آهنگسازی اکبر محسنی و شعر کریم فکور، بوی نوستالژی نیز میدهد. الهه نار جزء آهنگهای ساده سنتور به شمار میرود. به همین دلیل اگر میخواهید لذت نواختن را تجربه کنید، نواختن آهنگ الهه ناز بنان با سنتور را به شما پیشنهاد میکنیم.
عزیز بشین به کنارم
یکی دیگر از آهنگهای معروف سنتور، قطعهی محلی «عزیز بشین به کنارم» است که احتمالا بارها آن را شنیدهاید. عزیز بشین به کنارم، از ترانههای محلی بیرجندی (خراسانی) است و با آواز دشتی اجرا میشود. یکی از بهترین و معروفترین ترانههای فولکلور است که زیبایی ویژهای دارد و منسوب به آهنگساز و ترانهسرای خاصی نیست. بلکه به صورت نسلبهنسل منتقل میشود و در خاطرهها میماند. اگر شما هم قطعههای محلی را دوست دارید، نواختن عزیز بشین به کنارم با سنتور، لذت خاصی برایتان خواهد داشت.
منتظرت بودم
جوانان دههی سی و چهل، شبهای زیادی را با زمزمهی قطعهی «شب انتظار» به صبح رساندهاند. قطعهای عاشقانه که در سال 1334 توسط مجید وفادار ساخته شد و داریوش رفیعی آن را خواند. این قطعه با ترجیعبند منتظرت بودم، برای بسیاری از جوانان دیروز و سالخوردگان امروز، خاطرهساز است. البته که نسلی از جوانان امروزی هم علاقهمند به نواختن این قطعهی عاشقانه هستند، چون نت این قطعه برای مبتدیان و نوازندگان سطح متوسط مناسب است. به همین دلیل لازم دیدیم قطعه شب انتظار یا همان منتظرت بودم معروف را نیز جزء آهنگهای ساده سنتور به شما معرفی کنیم.
گلنار
داریوش رفیعی صدای پرطرفدار دههی 30 بود که با همکاری مجید وفادار، قطعات ماندگاری را بر جای گذاشتند. علاوه بر شب انتظار، قطعه «گلنار» نیز از آهنگهای معروف داریوش رفیعی است که توسط مجید وفادار در دستگاه شور، آهنگسازی شد. شعر این قطعه را کریم فکور سروده بود. این ترانه هنوز هم الهامبخش بسیاری از ترانهسرایان و آوازخوانان است. خوانندگان بسیاری از جمله محسن نامجو، علی زند وکیلی، محسن یاحقی، پدرام درخشانی و… ترانه گلنار را بازخوانی کردهاند.
قطعا نواختن آهنگ گلنار با سنتور، برای شما لذتبخش و شورانگیز خواهد بود؛ زیرا یکی از آهنگهای ساده و معروف سنتور است.
دود و عود
در بین آهنگهای ساده سنتور نباید از قطعهی جاودان «دود و عود» غافل شد. قطعهای که در آلبومی با همین نام در دههی 60 منتشر شد. این قطعه ماندگار توسط نوابغ موسیقی ایران در سال 1366 ساخته شد. «پرویز مشکاتیان»، آهنگسازی این آلبوم شنیدنی را برعهده داشت. سپس «کامبیز روشنروان» آن را برای ارکستر سمفونیک تهران تنظیم کرد. در نهایت این قطعه با صدای «محمدرضا شجریان» در تاریخ موسیقی ایران، ماندگار شد.
لازم به ذکر است که اشعار آلبوم دود و عود از بین اشعار مولانا و عطار انتخاب و در دستگاه نوا اجرا شد. در اجرای این آلبوم، نوازندگان بسیاری همکاری داشتند که نوازندگی سنتور این آلبوم بر عهدهی «بهنام مناهجی» بود.
شهر آشوب
قطعهی «رنگ شهر آشوب» از آلبوم برگزیدهی استاد فرامرز پایور به همین نام و با پنج آهنگ است که در آن سنتورنوازی استاد پایور به زیبایی شنیده میشود. رنگ شهر آشوب از رنگهای قدیمی ملی ایران محسوب میشود. گفته میشود این قطعه ساخته دست یک استاد نبوده و توسط استادهای مختلفی ساخته میشود و به دست ما میرسد.
گل گندم
قطعهی محلی دیگری که انتخاب کردیم تا لذت سنتورنوازی را با آن تجربه کنید، قطعهی بیکلام گل گندم است. قطعهای شیرازی که در دستگاه دشتی نواخته شده است. همانطور که دررابطه با قطعهی «عزیز بشین به کنارم» اشاره کردیم، ترانههای محلی و به اصطلاح فولک، آهنگساز مشخصی ندارند و نسلبهنسل منتقل شده و بازخوانی میشوند. این قطعه نیز جزء آهنگهای ساده سنتور است که سنتورنوازان بسیاری آن را نواختهاند.
زرد ملیجه
قطعه «زرد ملیجه» از جمله آثار «استاد ابوالحسن صبا» است که از موسیقی محلی الهام گرفته شده است. نام این قطعه در اصل زرده ملیچه بوده که در گویش گیلکی به معنای گنجشک زرد یا همان قناری است. این قطعه را افراد بسیاری از جمله اردشیر کامکار، فرامرز پایور، محمدرضا لطفی و… اجرا کردهاند. اگر به دنبال نواختن بهترین آهنگهای سنتور هستید، میتوانید نواختن آهنگ زرد ملیجه با سنتور را نیز تجربه کنید.
نوایی
یکی دیگر از قطعات بسیار معروف در موسیقی محلی، قطعه «نوایی» است که یک قطعهی خراسانی است و نوازندگان و خوانندگان بسیاری نیز آن را اجرا کردهاند. این قطعه اولینبار توسط «غلامعلی پورعطایی» و «عثمان محمد پرست» در سال 1353 اجرا شد. شعر این قطعه را طبیب اصفهانی در دوران تیموریان سروده است.
خراسانیها این قطعه را با ساز دوتار مینوازند ولی نواختن آهنگ نوایی با سنتور نیز لطف دیگری دارد. اگر به دنبال آهنگهای ساده سنتور هستید، این قطعه پرسوزوگداز و زیبا را نیز فراموش نکنید.
جان مریم
از دیگر قطعات ماندگار و دوستداشتنی در موسیقی ایران، قطعهی «جان مریم» است که نوازندگان بسیاری از جمله سنتورنوازان، علاقهمند به نواختن آن هستند. این قطعه در سال 1335 توسط «کامبیز مژدهی» ساخته شد و «محمد نوری» نیز به خوبی آن را اجرا کرد. این قطعه دوستداشتنی نیز جزء آهنگهای ساده سنتور به شمار میرود. به همین دلیل بسیاری از هنرجویان علاقهمند به نواختن آهنگ جان مریم با سنتور هستند.
همانطور که مطالعه کردید در این مقاله، تعدادی از آهنگهای ساده سنتور را معرفی کردیم. قطعات ماندگار و خاطرهانگیزی که هر نوازندهای علاقهمند به نواختن آنها است. امیدواریم که شما نیز از مطالعهی این مطلب و شنیدن قطعات لذت کافی را برده باشید. همچنین بسیار امیدواریم که این معرفی، شوری در دل شما بیندازد تا با آموزش اصولی و تمرین بسیار، بتوانید تمامی قطعات یادشده را به خوبی بنوازید.
اگر در نواختن قطعات معروف سنتور مشکل دارید، یا آموزش خوبی دریافت نکردهاید و یا به اندازهی کافی تمرین نکردهاید. اگر مایل هستید تا از آموزش لذتبخش و اصولی برخوردار شوید میتوانید از کلاسهای آموزش آکادمی موسیقی آنلاین وب نوازان آغاز کنید. وب نوازان آموزشگاهی به وسعت جهان است که به شما در هر کجای این کره خاکی که باشید، کمک میکند تا موسیقی یاد بگیرید. فقط کافی است که با درخواست مشاوره رایگان ما را از اشتیاق خود باخبر کنید. مطمئن باشید که در پایان آموزش خود در وب نوازان، شما نه تنها این قطعاتی که یاد شد، بلکه بسیاری از قطعات معروف را نیر خواهید نواخت و شوری به راه خواهید انداخت.
در نهایت شما به ما بگویید که به عنوان هنرجوی مبتدی دوست دارید که چه قطعاتی را با سنتور خود بنوازید؟
خبرنامۀ وبنوازان را از دست ندهید!
هر هفته یک محتوای اختصاصی همراه با جدیدترین مقالات و نکات آموزشی موسیقی را برای شما میفرستیم.