آهنگ های ساده سنتور که هنرجویان تازه کار بتوانند آن ها را تمرین کرده و بنوازند، اغلب خواسته ی تمامی آنها در شروع راه است. همه هنرجویان در ابتدای آموزش نوازندگی، اشتیاق نواختن یک آهنگ معروف و دلنشین را دارند. شما هم میتوانید بعد از یادگیری مطالب پایه و پیش نیاز هر ساز، به نواختن یک قطعه معروف بپردازید. ما در ادامه قصد داریم به معرفی چند قطعه معروف و ساده سنتور برای هنرجویان مبتدی و متوسط این ساز بپردازیم. قبل از اینکه به معرفی قطعات بپردازیم شما را به مشاهده اجرای یکی از هنرجویان وب نوازان دعوت میکنیم.
ای ایران
آهنگ ای ایران با نواختن سنتور بسیار زیباست. این قطعه معروف ترین سرود ملی ایران است که ساخته ی استاد روح الله خالقی می باشد و توسط حسین گل گلاب سروده شد. این آهنگ به دوران جنگ جهانی دوم برمی گردد. هنرجویان مبتدی و متوسط سنتور می توانند با اجرای این قطعه لذت ببرند.
الهه ناز
یکی از قطعاتی که کمتر کسی هست که آن را نشنیده باشد می توان به الهه ناز اشاره کرد که بعنوان یکی از آهنگ های ساده سنتور هم در کلاسهای آموزشی استفاده می شود. این قطعه که گوشنواز همه ی مردم ایران است توسط غلامحسین بنان در سال 1333 از رادیو ایران پخش شد و بین مردم آن زمان و همینطور حال حاضر، بسیار محبوب و پر طرفدار گردید. این قطعه با تنظیم روح الله خالقی برای اجرا در ارکستر موسیقی ملی و آهنگسازی اکبر محسنی و سروده شده توسط کریم فکور می باشد.
عزیز بشین به کنارم
یک ترانه ی محلی که احتمالا بارها شنیده اید. عزیز بشین به کنارم از ترانه های محلی بیرجندی (خراسانی) است و با آواز دشتی اجرا می شود. از جمله ترانه های فولکلوریک یا فولک می باشد که زیبایی ویژه ای دارد و منسوب به آهنگساز و ترانه سرای خاصی نیست و همین طور به صورت نسل به نسل منتقل می شود و در خاطره ها می ماند. این قطعه ساده و روان و زیبا را هنرجویان سنتور علاقه مند به ترانه های محلی می توانند بنوازند و لذت ببرند. با نواختن نت این موسیقی با سنتور، لذت را به گوش های خود بدهید.
منتظرت بودم
قطعه ی زیبای “منتظرت بودم” یا «شب انتظار» به خوانندگی داریوش رفیعی می باشد که آهنگسازی آن توسط مجید وفادار انجام شده و کریم فکور آن را سروده است. نت این قطعه مناسب برای تمرین و نواختن هنرجویان متوسط می باشد که در ادامه آن را آورده ایم.
گلنار
ترانه ی معروف گلنار نیز مانند ترانه ی شب انتظار توسط کریم فکور سروده شده است و ساخته ی استاد مجید وفادار است که اولین اجرای این آهنگ را داریوش رفیعی انجام داد. این ترانه الهام بخش بسیاری از ترانه سرایان و آواز خوانان می باشد. خوانندگان ایرانی بسیاری از جمله محسن نامجو، علی زند وکیلی، سالار عقیلی، محسن یا حقی، پدرام درخشانی و… ترانه گلنار را بازخوانی کرده اند.
دود و عود
قطعه ی دود و عود از آلبومی با همین نام، اثری فوق العاده با آهنگسازی پرویز مشکاتیان می باشد که با همراهی آواز محمدرضا شجریان و تنظیم کامبیز روشن ساخته شد. اولین بار در ارکستر سمفونیک تهران به سال 1366 اجرا شد و در سال 1368 منتشر گردید.
شهر آشوب
قطعه ی رنگ شهر آشوب از آلبوم برگزیده ی استاد فرامرز پایور به همین نام و با پنج آهنگ می باشد که در آن سنتور نوازی استاد پایور به زیبایی شنیده می شود. رنگ شهر آشوب از رنگ های قدیمی ملی ایران محسوب می شود و گفته می شود این قطعه ساخته دست یک استاد نبوده و توسط استاد های مختلفی ساخته می شود و به دست ما می رسد.
گل گندم
قطعه ی محلی دیگری که انتخاب کردیم قطعه ی بی کلام گل گندم ترانه ای شیرازی می باشد. همانطور که در رابطه با قطعه ی عزیز بشین به کنارم اشاره کردیم، ترانه های محلی و به اصطلاح فولک آهنگساز مشخصی ندارند و نسل به نسل منتقل شده و بازخوانی می شوند.
زرد ملیجه
قطعه زرد ملیجه از جمله آثار استاد ابوالحسن صبا می باشد که از موسیقی محلی الهام گرفته شده است. نام این قطعه در اصل زرده ملیچه بوده و در گویش گیلکی به معنای گنجشک زرد یا همان قناری می باشد. این قطعه را افراد بسیاری از جمله اردشیر کامکار، فرامرز پایور، محمدرضا لطفی و… اجرا کرده اند.