تعویض سیم سنتور ، یک مهارت بسیاری کاربردی و کار آمد است که به هنرجویان کمک میکند تا در صورت لزوم خودشان برای تعویض سیم های سازشان دست به کار شوند و به این ترتیب حتی در هزینه ها و زمان خود صرفه جویی کنند.
ویژگی های سیم سنتور چیست؟
سیم های که در ساز سنتور مورد استفاده قرار میگیرند، بسته به جنس صدایی که تولید میکنند ضخامت متفاوتی دارند. درست مانند بسیاری از سازهای دیگر، جنس سیم سنتور نیز در کیفیت و زیبایی صدای ساز بسیار موثر است. سنتورهایی که کیفیت ساخت معمولی دارند با سیم های برنجی زرد رنگ ساخته میشوند و سنتورهای درجه یک و حرفه ای سیم هایی از جنس برنز در ساختار خود دارند.
اینکه ساز شما بعد از چه مدتی به تعویض سیم احتیاج پیدا میکند، به میزان استفاده و نحوه مراقبت از آن ساز بستگی دارد. مثلا اگر شما هنرجوی معمولی سنتور هستید و به میزان متوسطی از سازتان استفاده میکنید، سیم های سازتان حدودا دو سال یک بار نیاز به تعویض دارد.
اما اگر شما یک نوازنده حرفه هستید و ساعت های زیادی را صرف نوازندگی میکنید، بسته به میزان استفاده شما، سیم های این ساز ممکن است بین چهار ماه تا یک سال تعویض گردد.
چرا باید سیم های سنتور خود را عوض کنیم؟
سیم های ساز سنتور هنگام مواجهه با هوای مرطوب اکسید شده و تغییر رنگ میدهند، اما با این حال ممکن است دو سنتور در شرایط یکسانی قرار داشته باشند ولی یکی از آن ها سیم هایش سیاه تر شود، علت این مسئله تبادل الکترون در سیم های سنتور است. هنگامی که سیم های شما سیاه شد، نیازی به تعویض آن وجود ندارد و شما میتوانید فقط با یک سمباره روی آن را تمریز کنید.
اصلی ترین دلیل تعویض سیم های سنتور این است که این سیم ها در اثر فشار روی فلز در قسمت شیطانک فاسد میشوند. این فشار به مرور زمان باعث تغییر شکل سیم میشود و در این حالت ما نمیتوانیم به کوک مورد نظر خود برسیم.
یکی از دیگر دلایل تعویض سیم های سنتور این است که با چرخش گوشی های این ساز سیم ها هم میچرخند و ممکن است پاره شوند. به همین دلیل مجبور میشویم آن ها را تعویض کنیم.
نحوه تعویض سیم های سنتور چگونه است؟
در ابتدا به اندازه طول هر خرک سیم مناسب آن را ببرید، البته دقت داشته باشید که مقداری سیم برای پیچاندن دور گوشی سنتور و مقداری سیم اضافه تر هم برای پیچاندن و انداختن قلاب دور سیم گیر هم در نظر بگیرید.
سیم را به صورت حلقه در بیاورید و آن را به وسیله انبردست بپیچانید تا حلقه محکم شود و اندازه آن تغییر نکند. زمانی که حلقه را میپیچانید گره ای که ایجاد میشوند باید کاملا تمیز و مرتب باشد. اگر گره های شما روی هم به شکل نامنظمی قرار بگیرند ساز شما به سرعت کوک خالی میکند. در این مرحله نباید یکی از سیم ها به دور دیگری بپیچد بلکه هر دو سیم با نظم دور یکدیگر بپیچند.
حلقه ای که درست کرده اید باید اندازه ی مناسبی داشته باشد، اگر حلقه کوچک یا بزرگ باشد احتمالا بریده شدن سیم و پارگی آن وجود دارد.
سعی کنید برای ساز سنتور از سیم های با کیفیت و مرغوب استفاده کنید، زیرا اگر سیمی که استفاده میکنید مناسب نباشد در همین مرحله احتمالا بریده شدن آن وجود دارد.
بعد از آماده شدن حلقه، سیم اضافهی آن را برش دهید و آن را دور سیم گیر سازتان بیندازید. سپس سیم را کشیده و به سمت گوشی سنتور میبریم. سیم را به درون سوراخ سیمگیر میاندازیم و سیم را از بالا به سمت راست میکشیم تا سیم پیچانده شده بصورت یکنواخت و منظم درآید. باید چک کرد که سیم دقیقا درون شکافهای تعبیه شده بیافتد. و هنگامی که سیم کمی محکم شد کار انداختن سیم به پایان رسیده است.
همه سیم های سنتور را میتوانید به همین ترتیب خودتان در منزل تعویض کنید.