آشنایی با موسیقی کلاسیک تجربهای بسیار لذت بخش و تکرار نشدنی است. تصور کنید که قطعهای مشهور از موسیقی کلاسیک را میشنوید و میتوانید آهنگساز و دورهی تاریخی آن را حدس بزنید و یا حتی داستان ساخته شدن آن قطعه را به یاد آورید. برای آشنایی با موسیقی کلاسیک منابع و کتاب های بسیار زیادی وجود دارند که همهی آن ها مفید و قابل تامل اند اما ما در این مقاله قصد داریم کتاب جذابی را معرفی کنیم که برای افراد مبتدی و یا افرادی که شناخت کمی با موسیقی دارند بسیار آموزنده و مفید میباشد.
زمانی که ما در مورد یکی از پدیده های اطرافمان اطلاعاتی عمیق تر از صرفا آن چیزی که حواس پنج گانهمان حس میکند داشته باشیم، آن پدیده هربار مثل یک معجزه ای جدید در ذهن ما اتفاق میافتد. مثلا زمانی که شما دانش موسیقی دارید، شنیدن یک قطعهی موسیقی هربار کشف و احساسات خاصی به همراه دارد و همین مسئله به زندگی شما رنگ و بوی تازهای میبخشد.
اگر شما هم قصد آشنایی با موسیقی کلاسیک را دارید، کتابی که در ادامه معرفی میکنیم از جذاب ترین و روان ترین کتاب هاییست که میتوانید به کمک آن اولین قدم های خود را برای ورود به دنیای عظیم و شگفت آور نوابغ موسیقی و درک آثار آن ها بردارید.
برای آشنایی با موسیقی کلاسیک چه بخوانیم؟
مهم نیست که شما از موسیقی کلاسیک لذت میبرید یا حتی این سبک را نمیپسندید، در هر صورت خواندن کتاب «یکصد سنفونی دوست داشنی» برایتان دلنشین خواهد بود. این اثر کتابی برای یادگیری لذت بردن و درک بهتر موسیقی است.
نویسندهی یکصد سنفونی دوست داشتنی ، لذت بردن از موسیقی را منوط به داشتن سواد موسیقی یا داشتن پیشینهی خاصی از آن نمیداند. به عقیدهی او سلیقه اشخاص همان طوری که در مورد خوردن یک غذا متفاوت است در گوش دادن به موسیقی هم میتواند متفاوت باشد. هیچ کس نمیداند که حالت شادی و علاقهای که از شنیدن یک موسیقی خاص در فرد به وجود میآید چگونه و به چه دلیل اتفاق افتاده است. اما بدون شک آشنایی و شناخت میتواند در لذت بردن از یک اثر هنری تاثیر گذار باشد.
در این کتاب زندگینامهی مختصری از برخی بزرگترین آهنگسازان کلاسیک مشاهده میکنیم که در ادامه نویسنده تعدادی از بهترین آثار و اجراهای آن ها را به ما معرفی کرده است.
یکی از نکات مثبت و جذاب این کتاب این است که در انتهای هر بخش توضیحاتی درباره نکات و تکنیک های فنی و همچنین مفهوم و معنای هر قطعه آورده شده است که این مسئله مخاطب را در گوش دادن به قطعه یاری میکند و به نوعی درک آن اثر را برای او آسان تر میکند.
کتاب حاضر دربردارندهی داستان یکصد سنفونی دوست داشتنی از آهنگسازانی چون ایگور استراوینسکی، فردریک اسمتانا، ریچارد اشتراوس، یوهان اشتراوس، ژورژ انسکو، یوهان سباستیان باخ ، لودویک وان بتهوون، یوهانس برامس و … می باشد.
همهی ما میتوانیم شنوندهی حرفه ای موسیقی کلاسیک باشیم
برای درک یک قطعهی موسیقی نیازی نیست که حتما در رشته موسیقی تحصیل کرده باشید. بیشتر مردم نمیتوانند یک سمفونی را تجزیه و تحلیل کنند و دلیل آن این است که خوب به آن گوش نمیدهند. اکثر ما فکر میکنیم موسیقی گوش دادن و فیلم دیدن فعالیت هایی مشابه یکدیگر اند.
زمانی که شما یک فیلم را برای بار دوم میبینیند درست است که نکات و جزئیات بیشتری از آن درک میکنید اما این فیلم هرچقدر هم که عالی باشد نمیتواند به اندازهی سری اول شما را شگفت زده کند. اما در مورد موسیقی قضیه کاملا برعکس است. هر چقدر که یک اثر فاخر را بیشتر گوش میکنیم به لایه های عمیق تری از آن هدایت میشویم و در واقع چیزی که در گوش دادن به موسیقی باعث لذت میشود درک آن است و نه صرفا چیزی که شنیده ایم.
درباره نویسنده کتاب
نویسنده این کتاب پل گراب است که در سال 1923 پس از تحمل سختی ومشقت های فراوان در روسیه به آمریکا آمد و در آمریکا به مشاغل مختلفی از جمله پیشخدمت رستوران ، معدنچی ، راننده تاکسی و تمام مشائلی که یک مهاجر فقیر برای امرار معاش و زنده ماندن آن را از روی اجبار میپذیرد پراخت.
داستان آشنایی با موسیقی کلاسیک و ورود او به حرفهی نویسندگی هم اتفاق جالبی است. زمانی که پل به تابعیت آمریکا در آمد از طریق یکی از دوستان جدیدش که کتابداری در یکی از محله های آمریکا بود به کتاب خوانی و ادبیات علاقمند شد. کتاب و موسیقی تنها همدم و تسلی دهنده او برای پشت سر گذاشتن روزهای سخت بود.
به تدریج مسیر زندگی پل امکان تحصیل او را در رشته علوم انسانی فراهم آورد و او از راه نویسندگی تمام احساسات و تجربیات خود را به گوش علاقمندان رساند. کتاب «داستان یکصد سنفونی دوست داستنی» یکی از مشهورترین کتاب های اوست که برای همهی افرادی که قصد آشنایی با موسیقی کلاسیک را دارند کتابی مفید و لذت بخش است.