آیا تا به حال به این فکر کردهاید که چرا صدای پیانو در هر قطعهای متفاوت به نظر میرسد؟ گاهی لطیف و رویایی، گاهی هیجانانگیز و پرانرژی! این تفاوت جادویی به سبکهای پیانو برمیگردد. زیرا پیانو، جزء منعطفترین سازهای جهان است که در ژانرهای گوناگونی مثل کلاسیک، جز، بلوز، پاپ و راک نواخته میشود.
احتمالا شما به عنوان هنرجوی مبتدی، در انتخاب سبک موردعلاقهتان دچار شک و تردید شدهاید. شاید بین چندین سبک سردرگم هستید و نمیدانید که در کدام سبک میتوانید نهایت مهارت خود را به نمایش بگذارید. مطمئن باشید اگر شناخت خود را از انواع سبکهای پیانو افزایش دهید، تصمیمگیری برایتان راحتتر خواهد شد. برای افزایش اطلاعاتتان مطالعه این مطلب را پیشنهاد میکنیم.
اهمیت آشنایی با سبکهای پیانو
بدون شک در ابتدای آموزش پیانو نیازی به انتخاب سبک خاصی نیست. چون هنرجو ابتدا باید مراحل مقدماتی را طی کند و با تکنیکها و اصول اولیه آشنا شود. ولی در ادامه هر هنرجویی که قصد یادگیری حرفهای پیانو را داشته باشد، باید با سبکهای مختلف پیانو آشنا شود تا بتواند سبک موردعلاقهی خودش را انتخاب کند.
همانطور که میدانید هر کدام از سبکهای پیانو، ویژگیهای منحصربهفردی دارند و ملودی، ریتم و هارمونی در آنها متفاوت است. به همین دلیل آشنایی با سبکهای مختلف به هنرجویان کمک میکند تا درک عمیقتری از موسیقی پیدا کنند. برای مثال، در موسیقی کلاسیک، هنرجو با فرمهای پیچیده و دقت در اجرا آشنا میشود؛ در حالی که در سبک جز، بداههنوازی و انعطافپذیری اهمیت دارد. شناخت این تفاوتها باعث تقویت مهارت شنیداری و توانایی اجرای متنوعتر میشود. همچنین آشنایی با سبکهای مختلف به هنرجو کمک میکند تا سلیقه موسیقایی خود را بهتر بشناسد و مسیر هنریاش را آگاهانهتر انتخاب کند. همچنین، نوازندگانی که به سبکهای مختلف تسلط دارند، میتوانند خلاقتر عمل کرده و در تنظیم یا آهنگسازی مهارت بیشتری پیدا کنند.
مهمترین سبکهای پیانو
به عنوان یک هنرجوی مبتدی، شاید هنوز ندانید که کدام سبک برای شما جذابتر است یا حتی تصور کنید که یادگیری یک سبک کافی است. البته که آشنایی با انواع سبکهای پیانو نه تنها مهارت نوازندگی شما را افزایش میدهد، بلکه درک عمیقتری از موسیقی به شما میبخشد.
همانطور که میدانید پیانو به عنوان ساز مادر و پایه شناخته میشود؛ زیرا امکان نواختن آن در تمامی سبکها و ژانرهای موسیقی وجود دارد. در ادامه به سبکهای محبوب پیانو در جهان میپردازیم.
سبک کلاسیک، سبکی ساختارمند، متعادل و ملودیک
برای بررسی سبکهای پیانو باید از سبک کلاسیک شروع کرد که به نوعی پایه و اساس سایر سبکهای پیانو نیز است. سبک کلاسیک یکی از مهمترین و بنیادیترین سبکهای موسیقی پیانو است که یادگیری آن به هر نوازندهای کمک میکند تا تکنیک، دقت و درک موسیقایی عمیقی پیدا کند.
این سبک از پیانونوازی از اواسط قرن 18 تا اوایل قرن 19 رایج بود. یعنی دورانی که موسیقی هنوز در نزد اشرافزادگان بود و دست عامهی مردم از آن کوتاه بود و نوای پیانو فقط در دربارهای سلطنتی به گوش میرسید. جالب است بدانید که این سبک، چهار دوره باروک، کلاسیک، رمانتیک و کلاسیک مدرن را پشت سر گذاشته است.
بدون شک اگر پیانیستهایی مانند باخ، بتهوون، موتزات و شوپن نبودند، الان اسمی از سبک کلاسیک پیانو نبود. هر کدام از این پیانیستها با نبوغ بیمانند خود، قطعات ماندگار و محبوبی بر جای گذاشتند که باعث شده بعد از صدها سال هنوز سبک کلاسیک جزء محبوبترین سبکها در نواختن پیانو به شمار برود.
اگر به آهنگهای معروف پیانو در سبک کلاسیک گوش داده باشید، متوجه شدهاید که در این سبک، بداههنوازی بسیار محدود است و به جای آن نتها در ساختار مشخص و با فرم منظمی نواخته میشوند. درواقع نظم، تعادل و هارمونی در سبک پیانو کلاسیک بسیار مهم است. به طوریکه هر قطعه دارای ساختار مشخصی مانند سونات، سمفونی و کنسرتو است.
به طورکلی، با یادگیری این سبک، شما نه تنها درک بهتری از موسیقی خواهید داشت، بلکه مهارتهایی کسب میکنید که در سبکهای دیگر نیز به کارتان میآیند.
بداههنوازی پیانو با سبک جاز
شاید بتوان گفت که سبک پیانو جاز، واکنشی بر اشرافیگری و مالکیت موسیقی توسط اشراف و نجیبزادگان بود که توسط سیاهان آفریقاییتبار ابداع شد. این سبک از پیانو نوازی، ترکیبی از سبکهای بلوز، رگتایم و موسیقی آفریقایی–آمریکایی است که در اواخر قرن 19 و اوایل قرن 20 رایج شد.
مهمترین تفاوت سبک جاز و کلاسیک در بداههنوازی است. درواقع چیزی که سبک جاز را بسیار منحصربهفرد میکند، بداههنوازی و آزادی در اجرای نتها است. این آزادی عمل، دست نوازنده را برای تغیر ریتم و ملودی باز میگذارد.
به طور کلی سبک پیانو جاز، ساده ولی چالشبرانگیز است. درواقع هنرجو برای یادگیری این سبک باید درک عمیقی از موسیقی داشته باشد. از جمله پیانیستهایی که با نوازندگی رها و آزادانهی خود، این سبک پیانو نوازی را به اوج خود رسانند باید به دوک الینگتون، اسکار پترسون، اسکات جاپلین و … اشاره کرد.
برای شروع نوازندگی جاز، بهتر است با آکوردهای پایه، ریتم سوینگ و بداههنوازی آشنا شوید. البته به هیچ وجه نباید گوش دادن به اجراهای بزرگان جاز را فراموش کنید.
سبک راک- پاپ، همآمیزی سبکهای مختلف پیانو
بدون شک جدیدترین سبک پیانو نوازی که امروزه طرفداران زیادی هم دارد، سبک راک- پاپ است. اواخر دهه 1950 و اوایل دهه 1960 بود که سبک جدیدی در نواختن پیانو با الهام از سبکهای راک اند رول، بلوز و فولکلور، شکل گرفت. سبکی که در مدت زمان کوتاهی، طرفداران بسیاری پیدا کرد، زیرا از یک سو، انرژی و ریتمهای پرقدرت راک را داشت و از سوی دیگر شامل ملودیهای احساسی میشد.
در این سبک، پیانو اغلب به عنوان ساز همراه برای خواننده یا گروه عمل میکند. آکوردهای ساده و قدرتمند، ریتمهای پایدار، و ملودیهای جذاب از ویژگیهای این سبک هستند. در قطعات راک، پیانو میتواند صدایی پرانرژی و تهاجمی داشته باشد، در حالی که در قطعات پاپ، اجرای ملایمتر و احساسیتری دارد. بداههنوازی در راک بیشتر از پاپ دیده میشود، اما هر دو سبک تأکید زیادی بر احساس و بیان شخصی دارند. این سبک توسط التون جان، بیلی جوئل، فردی مرکوری، کارول کینگ به اوج شهرت خود رسید. آنچه که این سبک را بین سبکهای پیانو خاص می کند آمیختگی پیچیدگیهای سبک کلاسیک، بداههنوازی سبک جاز و موسیقی الکترونیکی است.
برای یادگیری این سبک، تمرین روی آکوردهای پایه، ریتمهای متنوع و تقلید از اجرای بزرگان آن توصیه میشود.
سبک پیانو گاسپل و موسیقی مذهبی
از دیگر سبکهای پیانو، سبک گاسپل است که یکی از تأثیرگذارترین سبکهای موسیقی است که ریشه در موسیقی مذهبی کلیساهای آفریقایی-آمریکایی دارد. این سبک در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم در آمریکا شکل گرفت و ترکیبی از موسیقی روحانی، بلوز و جَز است. گاسپل در ابتدا برای اجرای سرودهای کلیسایی استفاده میشد، اما به مرور زمان به یکی از سبکهای مستقل موسیقی تبدیل شد و بر ژانرهای دیگر نیز تأثیر گذاشت.
سبک پیانو گاسپل روی نتها و ترکیبهای تکراری، تمرکز میکند. در واقع این سبک دارای آکوردهای غنی است که دارای توالیهای چهارتایی است. از آنجاییکه این سبک از موسیقی مسیحی سرچشمه گرفته، ریتمهای پرجنبوجوش و روحانگیزی دارد.
سبک پیانو لاتین، ریتمیکترین سبک پیانو نوازی
اگر به موسیقی آمریکای لاتین علاقهمندید و با شنیدن آن دچار شور و هیجان میشوید، خوب است دربارهی سبک پیانو لاتین و ویژگیهای آن اطلاعاتی داشته باشید. بدون شک یکی از پرانرژیترین، ریتیمکترین و پرتحرکترین سبکهای پیانو، سبک لاتین است که ریشه در فرهنگ کشورهای آمریکای لاتین دارد. این سبک آمیزهای از سبکهای موسیقی آفریقایی و اروپایی است که در قرن 20، به محبوبیت جهانی رسید. پیانو نیز از همان ابتدا به عنوان یکی از سازهای کلیدی مطرح شد و توانست جایگاه خاصی برای خودش دستوپا کند.
از آنجاییکه موسیقی لاتین بر پایه ریتمهای چندلایه و پرانرژی بنا شده، پیانو نوازی در این سبک، دارای ریتمهای پیچیده و پرتحرک است. اصولا هارمونیها در این سبک از پیانو، گرم و سرزنده هستند. لازم به ذکر است که موسیقی سبک لاتین، شامل زیرسبکهایی مانند سالسا، بوسانوا، تانگو و سامبا است.
سبک پیانو بلوز، راهی برای بیان احساسات عمیق
بدون شک یکی از تأثیرگذارترین سبکهای موسیقی که در اواخر قرن نوزدهم در جنوب آمریکا شکل گرفت، سبک بلوز است. سبکی از موسیقی که بیانگر احساسات، غمها و امیدهای مردم آفریقایی تبار جنوب آمریکا است. سبک بلوز از موسیقی سنتی آفریقایی-آمریکایی و سرودهای مذهبی کلیسایی (اسپیریچوالها) ریشه گرفته است. پیانو از همان ابتدا نقش مهمی در این سبک داشت و به مرور زمان به یکی از سازهای اصلی در اجرای بلوز تبدیل شد.
روش نواختن پیانو در سبک بلوز به این صورت است که پیانیست باید تکنیکهایی مانند تکنیک گلیساندو، سوینگ را اجرا کند تا بتواند احساسی عمیق را القا کند.
سبک کانتری، ترکیب شور و شادی
سبک پیانو کانتری یکی از سبکهای پیانو آمریکایی است که تأثیر زیادی از موسیقی فولک، بلوز و جاز گرفته است. این سبک بیشتر بین سفیدپوستان ایالتهای جنوبی آمریکا رایج است. از جمله ویژگیهای پیانونوازی در این سبک، میتوان به لحن شاداب و ریتمهای پرجنبوجوش اشاره کرد. درواقع از پیانو در این سبک، برای ایجاد ظرافت و پیچیدگیهای خاص استفاده میشود.
سبک نئوکلاسیک در پیانو و القای آرامش
یکی از سبکهای موسیقی که در اواخر قرن بیستم به اوج خود رسید، سبک نئوکلاسیک یا نیو ایج بود. این سبک موسیقی از ملودیهایی بسیار آرام تشکیل میشود تا حس آرامش را به شنونده القا کند. در نتیجه از سازهایی استفاده میشود که بتواند احساسی عمیق القا کند و در این بین، پیانو نقش مهم و اساسی ایفا میکند.
ویژگیهای اصلی پیانو نئوکلاسیک یا نیو ایج، شامل استفاده از ملودیهای ساده و روان، تکرار موتیفها و استفاده از آکوردهای معلق و دلنشین است. این سبک معمولاً از پیچیدگیهای موسیقی کلاسیک یا جاز فاصله میگیرد و بیشتر بر لذت شنیداری و تأثیر روانی تمرکز دارد..
هنرجویان مبتدی برای یادگیری و نواختن پیانو در این سبک، باید بر روی ایجاد تنش ملایم و استفاده از داینامیکهای نرم و روان تمرکز کنند. آکوردها معمولاً ساده و تدریجی اجرا میشوند، بنابراین توجه به ریتمهای آهسته و انعطافپذیر بسیار مهم است. استفاده از تکنیکهای پدالگیری صحیح و نواختن با احساسات دقیق نیز برای اجرای این سبک اهمیت دارد. از پیانیستهای معروف و محبوب این سبک باید به جرج وینستون و یانی اشاره کرد.
همانطور که مطالعه کردید، سبکهای پیانو مختلفی وجود دارد که نشان دهندهی قدرت بالای پیانو است. این امر دست هنرجویان را باز میگذارد تا بتوانند آیندهی حرفهای خود را در یکی از سبکهای پیانو ادامه دهند.
در نهایت شما برای اینکه بتوانید در یکی از سبکهای پیانو، به شکل حرفهای بنوازید باید از همان ابتدا به خوبی اصول و تکنیکهای اولیهی این ساز را یاد بگیرید. در نتیجه نوع آموزش بسیار مهم است. پس بهتر است که از همان ابتدا، آموزشگاه معتبری را برای آموزش انتخاب کنید.
در این راستا میتوانید روی دانش و تخصص آکادمی موسیقی آنلاین وب نوازان حساب باز کنید. زیرا این آکادمی، اساتید خود را با دقت و بعد از ارزیابی کامل انتخاب میکند. همچنین به عنوان اولین آموزشگاه آنلاین آموزش موسیقی ، تجربه کاملی در ارائهی آموزش آنلاین دارد.
پیشنهاد میکنیم برای کسب اطلاعات بیشتر از امکان مشاوره رایگان استفاده کنید و بعد از دریافت مشاوره از کارشناسان آکادمی وب نوازان، با خیال آسودهتر تصمیمگیری کنید.
خبرنامۀ وبنوازان را از دست ندهید!
هر هفته یک محتوای اختصاصی همراه با جدیدترین مقالات و نکات آموزشی موسیقی را برای شما میفرستیم.