دست گرفتن دف و نحوهی نشستن هنگام نوازندگی این ساز جزء اصول اولیهای است که هر هنرجویی در آغاز آموزش دف با آن آشنا میشود. در واقع تا وقتی شما نتوانید این ساز را به درستی در دست بگیرید نخواهید توانست آوای خوشی با آن ایجاد کنید. در این مطلب به طور کامل به استایل نوازندگی دف میپردازیم.
روش صحیح دست گرفتن دف هنگام نوازندگی
بسیاری از هنرجویان به شدت عجول هستند و از همان آغاز به فکر این هستند که خیلی سریع بتوانند دف نوازی کنند. این هنرجویان نمیدانند که یادگیری هر سازی اصول خاصی دارد و باید مرحلهبهمرحله پیش بروند تا بتوانند در نهایت نوازندهی خوبی شوند. در رابطه با ساز دف نیز این امر صدق میکند. دست گرفتن دف یکی از نکات ابتدایی در شروع یادگیری این ساز است که بسیاری از هنرجویان آن را جدی نمیگیرند. این درحالی است که نحوهی گرفتن دف حکم الفبای دف نوازی را دارد و در صورت عدم توجه به آن نمیتوان دف نواز خوبی شد. برای مثال آنچه که اساتید این حوزه مانند بیژن کامکار را از دیگران جدا میکند، تکنیکهای خاصی است که چنین اساتیدی اجرا میکنند. طبیعتا برای اجرای درست هر تکنیکی در دف زدن باید ساز را در درستترین حالت خود نگه داشت. به طور کلی استایل نوازندگی دف از رموز موفقیت در نوازندگی و اجرای بیعیب و نقص است. در ادامه به روش صحیح نشستن و دست گرفتن دف برای اجرای تکنیکهای دف نوازی میپردازیم:
صاف نشستن
اولین گام برای اینکه بتوانید دف بنوازید این است که درست بنشینید. همانطور که میدانید برای نواختن هر سازی، استایل خاصی وجود دارد. در غیر این صورت نقص و خطا در نوازندگی پیش میآید. برای دف زدن هم باید کاملا صاف و بدون خمیدگی بنشینید و پشت خود را به پشتی صندلی تکیه ندهید.
نحوهی نگهداشتن ساز
دومین مرحله در آموزش دست گرفتن دف و نحوهی نشستن هنگام نواختن دف، نحوهی نگه داشتن ساز است. شما باید ساز را با هر دو دست نگه دارید و مطمئن شوید که وزن آن به طور یکسان بین هر دو دست تقسیم میشود.
محل قرارگیری انگشتها
اگر راست دست هستید، قسمت شستی را با دست چپ نگه دارید و اگر چپ دست هستید برعکس عمل کنید و شستی را با دست راست خود بگیرید. برای گرفتن شستی ساز، باید شست دست خود را در قسمت فرورفتگی ساز وارد کنید و سپس انگشت اشاره را تا بند دوم به سمت بیرونی ساز خم کنید. توجه کنید که انگشت نباید با ساز تماس داشته باشد. فراموش نگنید که نحوهی انگشتگذاری در استایل نوازندگی دف نقش مهمی ایفا میکند.
شست دست مقابل باید در مقابل قسمت میانه کمانه قرار گیرد، درواقع باید کمانه را به سه قسمت تقسیم و انگشت شست را در وسط آن قرار دهید.
تنطیم فاصلهی ساز با بدن
باید ساز دف را به گونهای نگه داربد که کمی به سمت خودتان متمایل شود. همچنین دست باید صاف باشد و مهمتر از همه اینکه در قسمت مچ دست هیچ نوع شکستگی به وجود نیاید. ارتفاع نگهداری ساز نسبت به بدن نباید خیلی بالا و یا خیلی پایین باشد. بهتر است موقع نگه داشتن، قسمت بالایی ساز تا اواسط صورت بالا بیاید. البته نباید آنقدر بالا بیاید که جلوی دید نوازنده را بگیرد. همچنین فاصلهی ساز از بدن نباید خیلی کم یا زیاد باشد. ساز باید در فاصلهای مناسب و کمی نزدیک به بدن در حالت مایل در دست گرفته شود.
تمامی تکنیکها و نکاتی که گفته شد، به مرور و با تمرین به دست میآید. پس اگر در آغاز نوازندگی در دست گرفتن دف و نحوهی نشستن هنگام نوازندگی دف کمی سردرگم شدید نگران نشوید. این مسئله کاملا طبیعی است و به مرور حل میشود. البته اگر به ویدئو نوازندگان بزرگ نگاه کنید، شیوهی دف نوازی آنها به مرور در ذهن شما حک میشود. و روی مهارتهای نوازندگی شما تاثیر میگذارد. فراموش نکنید که این آموزشها مهمترین و ابتداییترین نکات در یادگیری دف است. از اینرو برای یادگیری صحیح این مهارتها بهتر است آموزش خود را با استاد حاذقی پیش ببرید.
یکی از بهترین روشهایی که به شما این امکان را میدهد تا در هر مکان و زمانی که قصد دارید بتوانید دف را یاد بگیرید، آموزش آنلاین دف است. در این شیوه درست مانند کلاس حضوری تمام حرکات و نوازندگی شما توسط استاد مشاهده و اصلاح میشود. علاوه بر این یکی از بزرگترین مزایای کلاس آنلاین موسیقی این است که شما در هر مکان و زمانی میتوانید، بدون محدودیت آموزش ببینید. همچنین از وجود اساتید حرفهای و باتجربه بهره ببرید. در نهایت اگر میخواهید که دف نوازی را یاد بگیرید، ما در وب نوازان کنار شما هستیم.
خبرنامۀ وبنوازان را از دست ندهید!
هر هفته یک محتوای اختصاصی همراه با جدیدترین مقالات و نکات آموزشی موسیقی را برای شما میفرستیم.