آیا یادگیری موسیقی استعداد میخواهد؟ شاید شما عادت کرده اید که درباره همه ی سوالاتی که به نقش استعداد در انجام کارها اشاره میکنند پاسخ منفی بدهید و این طور فکر کنید که استعداد هیچ تاثیری در آموزش و یادگیری هیچ مهارتی ندارد اما این بار قرار است بفهمیم که واقعا نقش استعداد چیست؟ آیا یادگیری موسیقی استعداد میخواهد؟ و اینکه آیا فقط افرادی که استعداد دارند میتوانند نوازنده یا موسیقیدان خوبی بشوند؟
آیا یادگیری موسیقی استعداد میخواهد؟
بگذارید خیلی صادقانه درباره این مسئله صحبت کنم اگر زمانی که از شخصی سوال کردید که آیا یادگیری موسیقی استعداد میخواهد؟ و او پاسخ منفی داد سریعا فرار کنید و بدانید که از همین ابتدا دارد اشتباه میکند. در حقیقت یادگیری موسیقی نیاز به استعداد و درک ذاتی دارد ولی خبر خوب این است که این استعداد به میزان های مختلفی در همه ی ما وجود دارد. یعنی نمیتوانیم بگوییم شخصی در دنیا وجود دارد که اصلا برای یادگیری موسیقی ، استعداد نداشته باشد.
اصلا استعداد چیست؟
استعداد یعنی اینکه بتوانیم بدون تلاش زیادی یک مهارت را یاد بگیریم. مثلا شخصی که در نقاشی استعداد دارد میتواند حتی با چند جلسه کلاس طراحی شروع به کشیدن نقاشی هایی فراتر سحطی که در آن آموزش میبیند بکند.
در مورد موسیقی وقتی میگوییم فردی برای مثال در گیتار زدن استعداد دارد منظورمان این است که این فرد در شروع میتواند بعد از چند بار تلاش قطعات ساده را بدون مشکل بنوازد.
پس نتیجه میگیریم که استعداد در یادگیری موسیقی نقش دارد. افراد با استعداد معمولا در شروع کار چیزی حدود بیست درصد اولیه مسیر را بهتر عمل میکنند. آن ها استعداد یادگیری موسیقی را در خود میبینند. میتوانند زیر و بم ریتم ها را شناسایی کنند، اندام های مختلف بدن آن ها معمولا کمی زودتر از بقیه با ساز سازگار میشود و به طور کلی میتوانیم بگوییم این افراد در شروع مسیر کارشان از بقیه راحت تر است.
البته استعداد موسیقی انواع مختلفی دارد و وقتی میگوییم افرادی استعداد دارند منظورمان این نیست که همه ی آن ها استعداد موسیقی یکسانی داشته باشند. برخی از افراد ممکن است در شناخت ریتم استعداد داشته باشند، برخی ملودی ها را بهتر درک کنند و یا اینکه کسی بتواند به خوبی از عهده ی آکورد نوازی بر بیاید. خلاصه که هر گل یک بویی دارد.
انگیزه خودت را از دست نده!!
با وجود تمام این صحبت هایی که در پاسخ به سوال « آیا یادگیری موسیقی استعداد میخواهد؟ » گفتیم باید این نکته را اضافه کنیم که برای تبدیل شدن به یک موسیقیدان واقعی بیست درصد مسیر به تنهایی کافی نیست. هنرجویان باید از این ها فراتر بروند و مهارت های مهم دیگری را به دست آورند. آن ها باید گوش موسیقی خود را تقویت کنند حافظه ی عضلانی را به کار بگیرند و تکنیک های پیچیده تری را هم یاد بگیرند. همه ی نوازندگان برای عبور از این مراحل و دست و پنجه کردن با آموزش های پیچیده تر به تلاشی به یک اندازه احتیاج دارند.
در بیشتر موارد مردم مدتی بعد از شروع یادگیری موسیقی را کنار میگذارند، زیرا با مشاهده افراد با استعدادی که در شروع مسیر به سرعت از آنها پیشی میگیرند دلسرد میشوند. اما آن ها نمیدانند که این مسئله فقط در مورد شروع یادگیری صدق میکند و پس از مدتی همه ی هنرجویان موسیقی باید در یک سطح به تلاش و کوشش برای موفقیت بپردازند.
علاقه از استعداد مهم تر است
پس برای یاد گرفتن موسیقی هیچ وقت دنبال استعداد نباشید!! تنها چیزی که به آن نیاز دارید «علاقه» است. فقط علاقه است که میتواند انسان را به سخت کوشی و تلاش برای رسیدن به اهدافش کمک کند. زمانی که کودک بودید را به خاطر بیاورید. در آن دوران با وجود تمام زمان هایی که از روی دوچرخه زمین میخوردیم بازهم از جای خود بلند میشدیم و تلاش میکردیم تا دوباره سوار دوچرخه شویم. فقط به این خاطر که دوست داشتیم دوچرخه سواری یاد بگیریم و لذت یک سواری پرهیجان و آزادانه را تجربه کنیم.
وقتی عاشق کاری باشید، هیچ وقت از انجام آن احساس سختی نمیکنید. تنها چیزی که باعث پیشرفت شما میشود لذتی است که در هر مرحله از رسیدن به اهداف خود تجربه میکنید. این لذت میتواند تجربه ی یادگیری یکی از قطعاتی که دوستش دارید باشد و یا حتی برگزاری یک کنسرت بزرگ برای صدها تماشاچی!!!
چگونه میتوانیم بفهمیم که آیا واقعا به موسیقی علاقه داریم یا نه؟
گاهی اوقات تصمیم گیری برای اینکه آیا ما واقعا چیزی را دوست داریم یا نه میتواند سخت باشد!!! مثلا تصور کنید شما فکر میکنید که گیتار زدن علاقمند هستید. پس یک گیتار میخرید و شروع به یادگیری میکنید اما بعد از مدتی که تمرینات شما کمی پیچیده میشود به خودتان میگویید «آیا واقعا بهش علاقه دارم؟» و یا اینکه «حس میکنم نمیتونم از پسش بربیام.»
یک قانون ساده برای اینکه بفهمید واقعا به چیزی علاقه دارید یا نه وجود دارد و آن این است که از خودتان بپرسید: «اگر به یک نوازنده ی خوب تبدیل شوم ولی با این وجود در قبال آن چیزهایی مثل پول و یا تحسین دیگران را به دست نیاورم، باز هم دوست دارم تا آخر عمر این کار را انجام دهم؟» اگر پاسخ مثبت باشد شما بدون هیچ تردیدی عاشق نوازندگی هستید. اما اگر پاسختان این است که «نمیدانم» و یا «مطمئن نیستم». چرا یک ساز ارزان قیمت نمیخرید شانس خود را امتحان نمیکنید؟
از زیر سوال بردن مهارت های خود دست بردارید و به جمع تمام نوازندگانی بپیوندید که همیشه آن ها تحسین میکردید. حتی آمادئوس موتزارت و بسیاری از موسیقیدانانی که به اوتیسم و یا اختلالات ذهنی جدی دچار بودند اجازه ندادند تا این مسئله به بهانه ای برای متوقف شدن مسیر حرکت رویاهایشان تبدیل شود. پس بی هیچ بهانه ای همین الان شروع کنید و برای یادگیری ساز موسیقی مورد علاقه خود اقدام کنید.