یادگیری سنتور سخت است؟ چقدر طول میکشد تا بتوانیم سنتور بزنیم؟ برای پاسخ به این سوالات میخواهم تجربه ی شخصی خودم را برای شما تعریف کنم. زمانی که بیست و سه سال داشتم یک اجرای خیابانی زیبا مسیر زندگی مرا عوض کرد. هنگامی که از خیابان ولیعصر عبور میکردم مردی را در حال سنتور نوازی در کنار خیابان دیدم. صادقانه بگویم تا آن روز صدای سنتور برایم هیچ جذابیتی نداشت و اگر راستش را بخواهید به نظرم کمی هم گوش خراش بود. اما آن اجرا آنقدر جذاب و گوش نواز بود که باعث شد یک دل نه صد دل عاشق سنتور شوم و در همان لحظه آرزو کنم که کاش من هم میتوانستم سنتور یاد بگیریم.
بعد از اتمام اجرا به سراغ نوازنده که الان به یکی از بهترین دوستانم تبدیل شده رفتم. کمی با هم گفتگو کردیم و او درباره قطعه ای که مینواخت برایم توضیح داد. وقتی علاقه مرا به سنتور دید تعدادی از نوازندگان مشهور سنتور مثل فرامرز پایور ،منصور یاحقی و پرویز مشکاتیان را به من معرفی کرد تا با گوش دادن به آثار آنان بتوانم با دنیای جادویی سنتور بیشتر آشنا شوم.
شب که به خانه رسیدم بدون معطلی شروع به پیدا کردن قطعات و کنسرت های این نوازندگان کردم و بدون کوچکترین تردیدی تصمیم خودم را گرفتم. من باید یادگیری سنتور را شروع میکردم!!! اما یک مسئله وجود داشت و آن این بود که من وقت زیادی برای تمرین کردن نداشتم و تفکر اشتباهی داشتم مبنی بر اینکه یادگیری موسیقی برای من دیر شده و سن من برای اینکه بتوانم یک سنتور نواز موفق بشوم بالاست. برای همین مدام شک داشتم که یادگیری سنتور سخت است یا نه؟ من میتوانم از پس آن بربیایم؟
اگر شما هم مثل آن روزهای من میخواهید بدانید که مداحل یادگیری سنتور چیست و اینکه آیا یادگیری سنتور سخت است یا نه در ادامه با من همراه باشید.
مراحل یادگیری سنتور چگونه است؟
به طور کلی یادگیری سنتور پنج مرحله دارد که برخی از آن ها کوتاه و برخی به مدت زمان بیشتری احتیاج دارد.
مرحله اول: خرید ساز
انتخاب ساز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است زیرا زمانی که ما صدای سازمان را دوست داشته باشیم و از شنیدن آن لذت ببریم انگیزه مان برای یادگیری بالا میرود. به همین دلیل باید یک سنتور خوب و با کیفیت برای شروع آموزش هایمان تهیه کنیم. از ویژگی های سنتور خوب کیفیت بالای چوب و کوک آسان تر آن است پس در هنگام خرید حتما به این نکات دقت کنید.
مرحله دوم: انتخاب آموزشگاه موسیقی خوب
شاید بتوان گفت که آموزشگاه موسیقی و متد آموزشی مناسب مهم ترین نقش را در یادگیری سنتور ایفا میکند. زیرا اگر شما علاقه ی زیادی برای یادگیری سنتور داشته باشید و با کلی ذوق و شوق ساز تهیه کنید اما آموزش های غیر استانداری دریافت کنید ممکن است تمام علاقه خود را به نوازندگی از دست بدهید و دیگر تمرین نکنید. من به شخصه برای انتخاب آموزشگاه وقت زیادی صرف کردم و به دنبال راهی بودم علاوه بر داشتن یک آموزش عالی و باکیفیت، زمان بندی کلاس ها و سرفصل های آموزشی مطابق با توانایی و برنامه روزانه من باشد.
مرحله سوم: یادگیری تکنیک های ساده
پایه ای ترین مرحله از آموزش هر سازی به یادگیری تکنیک ها ابتدایی و آشنا کردن دست و اندام های بدن به نوازندگی آن ساز اختصاص دارد. این تمرینات تمرینات پایه ای و مهمی هستند که در آینده به ما کمک بسیار زیادی میکنند.
مرحله چهارم: تمرین روزانه
و خب نوبت میرسد که تمرین کردن. یکی از بزرگترین دغدغه های من برای یادگیری سنتور تمرین کردن بود. من همیشه فکر میکردم که زمان لازم برای تمرین کردن را ندارم و به همین دلیل نمیتوانم ساز زدن یاد بگریم. اما از روش هایی استفاده کردم که هم به من کمک کردند زمان بیشتری برای تمرینات داشته باشم و هم اینکه هر روز و بدون وقفه تمرین کنم.
اول از همه من آموزش آنلاین سنتور را انتخاب کردم و از تمام زمان هایی که برای رفت و آمد به اموزشگاه تلف میشد برای تمرین کردن استفاده میکردم. یکی از مزیت هایی که آموزش آنلاین سنتور برای من داشت این بود که میتوانستم ویدئو جلسات خود را ضبط کنم و هر زمانی از روز که میخواستم به آن دسترسی داشته باشم.
دومین روشی که در انجام تمرینات به من کمک کرد این بود که خودم را مجبور میکردم هرروز تمرین کنم حتی برای پنج دقیقه! شاید به نظرتان بی فایده بیاید اما باید بدانید که مدت زمان مناسب برای تمرین موسیقی با توجه به کیفیت تمرینات انتخاب میشود و حتی ده دقیقه تمرین با تمرکز معادل دو ساعت تمرین بدون تمرکز تاثیر میگذارد.
مرحله آخر: انتخاب فرم موسیقی
پس از مدتی یادگیری سنتور و زمانی که تسلط خوبی روی ساز زدن پیدا کردیم نوبت به این میرسد که چند فرم موسیقیایی انتخاب کرده و آن ها را یاد بگیریم. زیرا اگر بخواهیم اجرا یا کنسرتی داشته باشیم این فرم های موسیقیایی شامل: ضربی ، فرود ، آواز و تصنیف بوده که در موسیقی ایرانی بکار برده می شود.
آیا یادگیری سنتور سخت است؟
یادگیری سنتور مانند هر ساز دیگری به تکرار و تمرین احتیاج دارد. نواختن این ساز در ابتدا آسان است اما بعد از چند سال تمرین کردن روند یادگیری کندتر میشود و این مسئله کاملا طبیعی است. اما نگران نباشید زیرا هر چقدر جلوتر میروید چاپکی و حرکت دستان شما بهتر میشود و بدون هیچ مشکلی میتوانید تکنیک های سخت تر را نیز یاد بگیرید.
پس اگر شما هم مانند من شیفته ی صدای این ساز فوق العاده هستید، همین الان یادگیری آن را شروع کنید.