افکت گیتار الکتریک قابلیتی جذاب و منحصر به فرد در این ساز است که گیتاریست های حرفه ای با استفاده از آن شور و شوق تازه ای به موسیقی خود میبخشند و اجراهای خود را گوشنوازتر میکنند. اگر دو نوازنده مبتدی و حرفه ای را در حال نواختن یک قطعه مشابه در نظر بگیرید متوجه میشوید که نوازنده ی حرفه ای چگونه با استفاده از افکت های مختلف گیتار ، صدایی متفاوت و تاثیرگذارتر را به معرض نمایش میگذارد. اما شاید برای شما هم این سوال به وجود آمده باشد که مگر افکت چیست و چگونه میتوان از آن در نوازندگی استفاده کرد. پس تا آخر این مقاله با ما همراه باشید تا پاسخ سوالات خود را پیدا کنید.
افکت گیتار الکتریک چیست؟
افکت گیتار الکتریک در واقع ابزاری حرفه ای است که به کمک آن میتوان صدای ساز را تغییر داد و تنوع و هیجان بیشتری به آن افزود. افکت ها مابین گیتار و آمپلی فایر قرار میگیرند و به منظور تعدیل و ایجاد تنوع در صدا ساخته شده اند. شما در هنگام نوازندگی میتوانید هر تعداد افکتی که میخواهید به کار ببرید و به هر ترتیبی که دوست دارید آن ها را تنظیم کنید تا حتی کوچکترین تغییرات صدایتان را به وسیله آن ها تحت کنترل خود درآورید.
برای درک بهتر طرز کار افکت گیتار الکتریک یک قطار را در ذهن خود مجسم کنید. در این قطار واگن ابتدایی که موتور و کنترل گر اصلی قطار است همان ساز شما و واگن انتهایی آن تقویت کننده صدا یا آمپلی فایر است. در این بین تمام واگن های موجود افکت هایی هستند که شما میتوانید آن ها را با هر ترتیبی که میخواهید کنار هم بچینید و ترکیب منحصر به فرد خود را به وجود آورید.
افکت گیتار الکتریک به شما این امکان را میدهند تا مثل یه طراح صدا هویتی خاص و متفاوت به قطعه ی مورد نظرتان ببخشید و یک صدای معمولی و ساده را به یک طنین آسمانی تبدیل کنید.
انواع ابزارهای ایجاد افکت کدام اند؟
برخی از افکت های گیتار رنگ صدا را تغییر میدهند و شکل جدیدی از همان صدا را تولید میکنند اما برخی دیگر صدای جدیدی را به صدای اصلی ساز اضافه میکنند و یا وضوح صدا را دستخوش تغییر میکنند. برای ایجاد افکت در گیتار از وسایل جانبی مختلفی مثل پدال، دستگیره و کلیدهای مخصوصی استفاده میشود. اما پدال های افکت برای ایجاد تغییرات گزینه بهتری هستند زیرا با توجه به اینکه روی زمین قرار دارند و از طریق پا کنترل میشوند نوازنده میتواند تمام تمرکز خود را بر روی تکنیک های نوازندگی و انگشت گذاری صحیح به کار بگیرد.
خود این پدال ها هم در دو گونه «یونیت» و «مولتی» در بازار وجود دارند. که هر کدام قابلیت های مختلفی را ارئه میکنند. مثلا پدال های یونیت فقط قابلیت تولید یک نوع افکت به صورت تخصصی را دارند اما پدال های مولتی میتوانند انواع مختلف افکت را شبیه سازی کرده و تنوع گسترده تری در اختیار نوازنده قرار دهند.
کدام یک از انواع پدال افکت برای من بهتر است؟
افراد حرفه ای و کارکشته در دنیای موسیقی همواره به دنبال کیفیت و نتیجه هستند و کمیت برای آن ها در اولویت دوم قرار میگیرد، بر همین اساس بسیاری از نوازندگان گیتار الکتریک ترجیح میدهند ابزاری داشته باشند که یک کار را با کیفیتی عالی انجام دهد تا اینکه از وسیله ای استفاده کنند که چندین قابلیت نصفه و نیمه داشته باشد. پس حتما متوجه شده اید که پدال های یونیت از دیدگاه بسیاری از افراد از پدال های مولتی سبقت میگیرند.
علاوه بر این مسئله، هیچ نوازنده ای به تمام افکت های موجود برای ساز الکتریک احتیاج پیدا نخواهد کرد و هرکس با توجه به سبک و سلیقه ی شخصی خود از محدوده ی خاصی از این افکت ها بهره میگیرد. البته پدالهای مولتی افکت هم میتوانند گاهی اوقات وسوسه کننده باشند زیرا تجربه ی استفاده از گستره ی وسیعی از اصوات را در اختیار نوازنده قرار میدهند.
پس نمیتوان به طور دقیق گفت که کدام یک ارزش خرید بیشتری دارند، بهترین کار این است که خودتان تمام این نکات گفته شده را در نظر بگیرید و با توجه به آن پدالی انتخاب کنید که افکت های مورد علاقه شما را داشته باشد. حتی میتوانید با کمی تحقیق درباره افکت هایی که نوازندگان محبوبتان استفاده میکنند مطلع شوید و اگر تمایل دارید خودتان هم از همان ابزارها استفاده کنید.
انواع افکت گیتار الکتریک و پدالهای آن
حال که با انواع ابزارهای موجود برای تولید افکت و دو گونه ی مختلف پدال آشنا شدیم نوبت به آشنایی با انواع افکت میرسد. به طور کلی محبوب ترین افکت های موجود برای گیتار الکتریک شامل این موارد اند:
- پدال های دیستورشن: محبوب ترین پدال گیتار الکتریک پدال دیستورشن است. صدای این افکت سنگین و کمی خشن است به همین دلیل در موسیقی راک و آلترنیتیو مورد استفاده قرار میگیرد.
- پدال های تیونر: این پدال یک ابزار دقیق و حرفه ای برای تنظیم کوک سیم های گیتار به شمار میرود که شما به کمک آن میتوانید بدون به صدا در آوردن ساز کوک آن را تنظیم کرده و یک اجرای دقیق و بی نقص ارائه دهید.
- پدال های تاخیر: همان طور که از نام این پدال مشخص است، سیگنال های صوتی با به کارگیری آن با کمی تاخیر پخش میشوند. لابد از خودتان میپرسید که چه فایده ای دارد؟ فایده اش در این است که هنگام استفاده از پدال های دیگر و نواختن صداهای مکرر ، شدت و تعداد صدا از طریق این پدال کنترل میشود.
- پدال های اکولایزر: پدال اکولایزر یکی از کاربردی ترین ابزارهای مورد نیاز در گیتار الکتریک است، این وسیله از بروز مشکلاتی مثل کاهش قدرت صدا در فرکانس میانی جلوگیری کرده و شفافیت صدا را در اجراها و به ویژه سولونوازی ها افزایش میدهد.
- پدال های فاز: این پدال نوعی از دیستورشن است که در واقع برای تقلید صدای ساکسیفون ساخته شده است. صدای تمیز و صاف این پدال تجربه ی گرم و گوشنوازی از نوازندگی را در اختیارتان قرار خواهد داد.