حسین قلمی ، نوازنده و پیشکسوت ساخت سازهای ایرانی در تاریخ دهم مهرماه 1328 در شهرستان گلپایگان به دنیا آمد. او یکی از سرشناس ترین چهره های موسیقی معاصر ایران است که با عشق و علاقه در مسیر سازگری قدم گذاشت و نام خود را برای همیشه جاودانه کرد.
سازگری یکی از اصیل ترین و قدیمی ترین هنرهای صنعتی به شمار میرود که تاریخچه آن در ایران قدمتی چند صد ساله دارد. این صنعت حتی با وجود سختی ها و مشکلاتی که در راه آن وجود دارد به همت عاشقان موسیقی همچنان به مسیر خود ادامه میدهد و سازهایی توسط هنرمندان ایت پیشه تولید میشود که از نظر کیفیت و خوش صدایی زبانزد جهانیان است. از میان تمام هنرمندان و زحمت کشان این صنعت امروز میخواهیم درباره یکی از اساتید بزرگ و صاحب سبک این رشته صحبت کنیم.
زندگی شخصی و شروع فعالیت در رشته سازگری
استاد حسین قلمی، تحصیلات خود را در شهرستان گلپایگان به پایان رساند. او از زمان کودکی استعداد و علاقه ی سیری ناپذیری در زمینه ی ساخت آثار هنری و به ویژه سازهای موسیقی در خود احساس میکرد، به طوری که از همان سن با وسایل بسیار ساده و ابتدایی ماکت های کوچکی از سازهایی که تا آن زمان دیده بود برای خودش میساخت.
این استعداد ذاتی او را به این فکر انداخت تا اصول و فنون ساختن آلات موسیقی را فرا بگیرد از این رو در سال 1353 تحت تعلیم استاد ابراهیم قنبری مهر فنون سازسازی را فرا گرفت و سرانجام در سال 1378 در کارگاه سازسازی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تهران مشغول به کار شد و به مدت پنج سال در این سازمان پیشه ی سازگری را ادامه داد.
حسین قلمی در طی این سال ها سازهای چون تار، رباب ، قیچک ، کمانچه ، سه تار و دوتار را میساخت و در جشنواره های و نمایشگاه های موسیقی مختلفی به عنوان داور و کاشناس ارزیابی سازها حضور پیدا کرده بود. او همچنین در سال 1383 موفق به دریافت مدرک درجه یک هنری در رشته سازسازی گردید و مقام اول در ساخت ساز رباب در جشنواره موسیقی فجر را نیز به دست آورد.
تدریس و شاگردان حسین قلمی
در طی سالهای فعالیت در حوزه ی ساخت ساز و آموزش این هنر اصیل، شاگردان زیادی تحت آموزش حسین قلمی وارد این حرفه شدند که از جمله آنان میتوان به سیامک قلمی فرزند ایشان، پرویز نصیری، پرویز حسینی و ایرج طباطبایی اشاره کرد.
از جمله موسساتی که حسین قلمی در آن ها آموزش شیوه ی ساخت و اصول و فنون سازسازی را آموزش داده اند میتوان به دانشگاه هنر کرج، و مرکز آموزش هنرهای سنتی در خانه استاد بهزاد که زیر مجموعه سازمان میراث فرهنگی است اشاره کرد.
سازهای استاد حسین قلمی
سازهای موسیقی استاد قلمی توسط بسیاری از هنرمندان و گروه های مشهور موسیقی در داخل و خارج از کشور مورد استفاده قرار گرفته است.
یکی از نکات قابل توجه درباره ساخت ساز رباب در سال های اخیر که سازی سه اکتاو است و خورشید نام دارد این است که این ساز توسط سعید ساغرچی طراحی و توسط حسین قلمی ساخته شده است.
این ساز در یازدهمین جشنواره موسیقی نواحی کشوری توسط سعید ساغرچی رونمایی و به عموم معرفی شد. در این مراسم درباره طراحی و نحوه ساخت این ساز توضیحات مفصلی داده شد. رباب خورشید که بسیار خوش صدا بود به تایید اساتید محترم از جمله کیوان ساکت ، فریدون شهبازی، داریوش پیرنیاکان و… رسید.
سرانجام استاد حسین قلمی در تاریخ پنجم تیرماه 1399 در سن 71 سالگی به علت عارضه قلبی دار فانی را وداع گفتند.