طرز صحیح نشستن پشت پیانو و تنظیم درست ارتفاع صندلی ، اولین و اصلی ترین درسی است که هر هنرجوی پیانویی در کلاس موسیقی خود بیاموزد و در تمرینات خود رعایت کند. آشنایی و درک درست از دلیل و طرز صحیح نشستن پشت پیانو به شما کمک میکند تا از آسیب های احتمالی که ممکن است در دراز مدت به کمر و گردن شما وارد شود جلوگیری کنید و مدت زمان تمرین و نوازندگی شما را افزایش دهد. این نکات و اصول توسط اساتید بزرگ پیانو با سال ها تمرین و تجربه به دست آمده است تا به شما کمک کند تا بهترین بازدهی را از مدت زمان تمرینی خود داشته باشید و با خستگی کمتری حین تمرینات خود مواجه شوید.
چرا نشستن درست پشت پیانو مهم است؟
نشستن صحیح پشت ساز، اصولی دارد که هر نوازنده ای با رعایت آن ها میتواند در هنگام نوازندگی هم تسلط بیشتری روی ساز و اندام و عضلات خود داشته باشد و هم از آسیب های فیزیکی ناشی از تمرین اشتباه جلوگیری کند. نشستن صحیح پشت پیانو بخش مهمی از اکول نوازندگی شما را تشکیل می دهد.همه نوازندگان و به ویژه نوازندگان پیانو، به علت ساعت های طولانی تمرین و نشستن در یک حالت خاص بیشتر از بقیه افراد در معرض انواع کوفتگی و آرتروز هستند، به همین دلیل باید در هنگام استفاده از ساز خود دقت بیشتری داشته باشند و در حین تمرین از فشار بیش از حد به هر یک از نقاط بدن خود اجتناب کنند. دقت داشته باشید که اگر حین تمرین فشاری روی بخشی از بدن احساس کردید بدین معناست که ممکن است مدل نشستن شما دچار مشکل باشد.
طرز صحیح نشستن پشت پیانو چگونه است؟
با سازتان راحت باشید
هنگامی که شما به عنوان نوازنده پشت ساز خود قرار میگیرید باید به این نکات توجه داشته باشید:
- کلاویه های ساز باید نسبت به بدن شما ارتفاع مناسبی از زمین داشته باشند.
- دست و ساعد شما هنگام قرارگیری روی صفحه ی پیانو کاملا موازی با زمین باشد.
- حتما آرنج درست هایتان باید با صفحه کلید پیانو در یک ارتفاع قرار گیرد. اگر آرنج شما خیلی پایین یا خیلی بالاتر از کلاویه ها قرار بگیرد یا به مچ درست و یا ساعد شما فشار نامتعارف و زیادی وارد میکند که نواختن را سخت تر خواهد کرد.
- همچنین ارتفاع صندلی پیانو باید به گونه ای تنظیم شده باشد که کف پای شما به هنگام نشستن روی آن کاملا روی زمین قرار بگیرید و زانوهایتان بیش از حد طبیعی خود خم نشود. همچنین باید نحوه قرارگیری پاها به گونه ای باشد که تسلط کافی روی پدال های پیانو داشته باشید. صندلی های پیانو هم انواع ثابت و هم انواع تنظیم شونده دارند، بدو شک پیشنهاد ما به شما این است که از صندلی های قابل تنظیمی استفاده کنید که بتوانید مطابق با وضعیت جسمانی خود ارتفاع آن را تغییر دهید.
در نظر داشته باشید که جثه و اندام هر فردی ویژگیهای خود را دارد و باید با توجه به نکاتی که گفته شد ارتفاع صندلی را تنظیم نماید تا بهترین حالت تسلط و کمترین ناراحتی را حین تمرین و نواختن داشته باشد.
هرگز پشت پیانو قوز نکنید
یکی از مهم ترین نکات در طرز نشستن صحیح پشت پیانو وضعیت قرارگیری کمر و گردن نوازنده است. هرگز قوز نکنید و کمر خود را بدون اینکه فشار زیادی به بدنتان وارد شود صاف نگه دارید. در غیر این صورت از ناحیه کمر و گردن دچار آسیب میشوید. بهتر است در هنگام نشستن کمی به سمت لبه صندلی حرکت کنید تا بدن وضعیت بهتری برای دسترسی و حرکت روی همه ی کلیدهای پیانو داشته باشد.
صندلی خود را در فاصله مناسبی از ساز تنظیم کنید
محل قرارگیری صندلی نسبت به ساز باید به گونه ای باشد که نوازنده بدون اینکه بخواهد به جلو خم شود بتواند دست های خود را روی تمام اکتاوهای ساز حرکت دهد. صندلی نباید خیلی به ساز نزدیک و یا خیلی از آن دور باشد. البته فاصله ی صندلی با توجه به قد و جثه برای هر فردی متفاوت است و این مسئله بعد از چندین باز نشستن پشت ساز کاملا دستتان میآید.
نحوه قرارگیری انگشتان روی پیانو باید چگونه باشد؟
بهترین حالت قرارگیری انگشتان روی پیانو زمانیست که کف دست پیانیست دارای قوس است و به نظر میرسد که یک توپ کوچک را با دستان خود نگه داشته است. این حالت به نوازنده کمک میکند تا دست هایش بعد از مدتی دچار کوفتگی نشوند و احساس خستگی و درد نکند. همچنین این وضعیت بهترین حالتیست که به شما کمک میکند تا تمام کلاویه های سفید و سیاه را فشار دهید.
کدام بهتر است؟ صندلی یا نیمکت؟
اینکه برای نوازندگی از صندلی استفاه کنید یا نیمکت کاملا بستگی به انتخاب خودتان دارد، اما به شما توصیه میکنیم تا هنگام خرید پیانو هم صندلی و هم نیمکت را امتحان کنید و با هرکدام که راحت تر بودید از آن برای نوازندگی استفاده کنید. اما اگر بین استفاده از این دو شک دارید توصیه ما این است که برای تصمیم گیر بهتر به یک فروشگاه بروید و هر دوی آن ها را تست کنید و با توجه به اینکه در کدام یک احساس راحتی بیشتری دارید آن را تهیه کنید. صندلی های پیانو معمولا پایه قابل تنظیم و یک بالشتک جهت راحتی بیشتر دارند. این صندلی ها فقط مخصوص استفاده یک نفر است و امکان نشستن دو نقر جهت همنوازی در این صندلی ها وجود ندارد. اما نیمکت های مخصوص پیانو معمولا نود سانتی متر عرض دارند و همین مسئله به نوازنده کمک میکند تا به راحی در طول پیانو جا به جا شود و نت های بالا و پایین ساز را به راحتی اجرا نماید، نیمکت همچنین امکان دو نوازی روی ساز را فراهم میکند. با رعایت نکاتی که در این مقاله گفته شد، می توانید حتی در مدت مان طولانی بدون احساس درد و ناراحتی و یا خستگی پشت پیانو بنشینید و از نوازندگیتان لذت ببرید.
البته نظارت دقیق استاد و آموزش اصولی در مسیر یادگیری پیانو بسیار اهمیت دارد و اساتید دوره های آموزش آنلاین پیانو در وب نوازان همواره مراقب هنرجویان هستند که نشستن درست و اصولی را یاد بگیرند، چرا که اگر از ابتدا بدرستی فرا نگیرید بصورت غلط به آن عادت کرده و تصحیح آن مشکل و زمانبر خواهد بود.