مترونوم وسیله ای است که پالس یا صدای ضربه ای با فاصله زمانی یکسان تولید میکند، این وسیله به نوازندگان کمک میکند تا هم در تمرین های خود نظم و ترتیب را رعایت کنند و هم گوش موسیقیایی خود را به خوبی تربیت نمایند.
انواع مترونوم کدام اند؟
مترونوم مکانیکی
این مدل جز سادهترینها و همچنین جز مدلهای سنتی و کلاسیک است که ظاهر جذاب و زیبایی دارد، این مترونومها بسیار دقیق هستند و به وسیله نیروی مکانیکی به صورت پاندولی حرکت میکنند و بیشتر افراد به دلیل حس نوستالژیکی که این مترونومها دارند علیرغم آمدن انواع مترونومهای جدید و دیجیتال به بازار از آن استفاده میکنند.
مترونوم دیجیتالی:
این مدل به دلیل اینکه امروزه بسیار پرکاربرد شده با ظاهر و کارکردی آسان مورد توجه بسیاری از افراد در حوزه موسیقی قرار گرفته است، امروزه این مترونومها معمول ترین نوع مترونوم هستند که معمولا دو کاره بوده و یک تیونر دارند که جهت کوک سازهای مختلف از آن استفاده میکنند.
در این نوع مترونوم ها قابلیت کم و زیاد شدن صدا نیز وجود دارد قیمت پایینتر و حجم کمتر این مدل باعث شده است که رواج بیشتری داشته باشد.
مترونوم نرم افزاری:
مدلهای نرم افزاری این مترونوم که قابل نصب در ویندوز و مک هستند باعث شده است که نوازندگان بیشتر از این وسیله در موسیقی استفاده کنند.
در سالهای اخیر نرم افزارهای بسیاری که قابل نصب در گوشی هستند به بازار آمدهاند که به راحتی میتوانید آن را بر روی گوشی خود نصب کنید و در هر زمان و مکان به آن دسترسی داشته باشید.
فواید استفاده از مترونوم چیست؟
بسیاری از افراد فکر میکنند که مترونوم فقط درجهت حفظ ریتم و وزن یک قطعه استفاده میشود. اما مترونوم بیش از این موضوع بر کیفیت تمرین های ما اثر میگذارد. برای اینکه بتوانیم به وسیله ی مترونوم کیفیت و عملکرد اجرایی خود را بهبود ببخشیم باید این نکته را رعایت کنیم:
تمرینات خود را با سرعت کم شروع کنید
سعی کنید تمرینات موسیقی خود را با سرعتی کمتر از سرعت تعیین شده شروع کنید و به مرور آن را سرعت ببخشید. برای مثال میتوانید برای قطعات معمولی سرعت را 40 شماره کمتر کنید و برای قطعاتی که تمپوی بالایی دارند، با توجه به توانایی های خود میتواند این میزان را باز هم کاهش دهید.
شروع با سرعت کم مزایای بسیار زیادی برای شما دارد، سرعت کم به شما کمک میکند تا تمام جزئیات قطعه ای که مینوازید را به خوبی درک کنید. سعی کنید در این سرعت قطعات خود را ضبط کنید و چندین بار آن را گوش دهید تا از صحیح اجرا شدن آن مطمئن شوید. بعد از اینکه از اجرای خود در سرعت پایین مطمئن شدید، سرعت را اندکی بالا تر ببرید. برای مثال اگر قطعه ای که مینواختید و در آن تمپوی سیاه برابر با 100 بود، شما با دور اول قطعه را با تمپوی 60 اجرا کرده اید، دور دوم آن را با تمپوی 61 اجرا کنید و به همین ترتیب در هر اجرا تمپو را یک شماره بالا تر ببرید و به این ترتیب شما یک قطعه را حداقل چهل دور و با تمپوهای متفاوت تمرین میکنید.
شیوه کار با مترونوم چگونه است؟
پیش از این که از مترونوم در تمرینات خود استفاده کنید بهتر است مدتی با آن وقت بگذرانید و روی هماهنگی خود با دستگاه کار کنید. این کار را تا جایی ادامه دهید تا با این دستگاه احساس راحتی کنید.
برای استفاده از مترونوم باید با کسر میزان قطعه آشنا باشید. کسر میزان روی برگه نت قطعه ای که میخواهید آن را اجرا کنید نوشته شده است. برگه نت از ضرب های هر میزان و ارزش زمانی آن به ما اطلاعاتی میدهد که با کمک این اطلاعات ما میتوانیم مترونوم خود را تنظیم کنیم.
اما فراموش نکنید که برای استخراج این اطلاعات و خواندن نت ها، شما باید به تئوری موسیقی مسلط شوید، پس اگر هنوز با آن آشنایی ندارید تا تئوری را خوب یادنگرفته اید ابتدا دانش تئوری موسیقی خود را تکمیل کنید.