اسدالله ملک نوازنده ی ویولن ، کمانچه ، آهنگساز و ملودی پرداز اهل ایران می باشد. او در میان نوازندگان ویولن جزء شیرین نوازان این ساز محسوب می شود و بیشتر پیرو شاپور نیاکان است و آثار این هنرمند را با زیبایی خاصی می نواخت. اسدالله ملک در 14 مرداد 1320 خورشیدی در دروازه دولت تهران چشم به جهان گشود.
دوران کودکی
پدر او درود گری ماهر بود که هر سه فرزند او یعنی عبدالله، حسین و اسدالله به موسیقی روی آوردند.اسدالله از همان دوران کودکی به موسیقی علاقه مند بود. او با ساز ویولنی که در خانه داشتند آشنا بود و چندی بعد به مدت سه سال از محضر ابوالحسن صبا بهره مند شد و به یکی از شاگردان برتر او تبدیل می شود. او به دلیل علاقه به رشته موسیقی به هنرستان موسیقی می رود و از محضر بزرگانی چون روح الله خالقی بهره مند می شود. اما در ویولن نوازی بیش از همه از شاپور نیاکان تاثیر پذیرفته بود.
اولین همکاری
ملک همکاری خود را با رادیو مثل بسیاری دیگر از هنرمندان در روزگار جوانی شروع کرد و آثار بسیاری را با همکاری ارکستر گلها و دیگر نوازندگان پدید آورد. شاید بتوان برجستهترین ساخته ملک در سن 17 سالگی را قطعه گریه لیلی دانست. قطعهای که در موتیف و جمله بندیها شاهکار است. او این قطعه را با کوک ابداعی ر می دو لا در مایه دشتی و قطعه چهار مضرابی در مایه اصفهان با کوک مخصوص دو لا لا می و اجرای آنها با ویولن اشتهار فراوان یافت. از آن هنگام به بعد او با سبک منحصر به فرد خود در نوازندگی و آهنگسازی درهای بسته بسیاری را برای این موسیقی گشود.
همکاری دلکش و اسدالله ملک
اسدالله ملک با پشتیبانی خواننده نامدار دلکش به رادیو راه پیدا کرد و نخستین آثار ملک را نیز دلکش با صدای رسایش جاودانه ساخته است.
همکاری ملک با خوانندگان دیگر
از جمله خوانندگانی که ملک با آنها همکاری کرده است را می توان به حمیرا، اکبر گلپایگانی، محمود محمودی خوانساری، پوران، ایرج، بهرام حصیری، محمدرضا شجریان، کورس سرهنگ زاده و.. اشاره نمود.
پس از انقلاب
پس از انقلاب اسدالله ملک تلاش خود را برای اعتلای موسیقی متوقف نکرد و حتی بسیاری از هنرمندان گلها را به همکاری مجدد فرا خواند که می توان به اساتیدی چون فضل الله توکل اشاره کرد و استاد ملک به دعوت ایشان پاسخ مثبت دادند. در اواخر عمر او شروع به ضبط آثار ارکستری خود با سازهای مختلفی مانند ویولن- عود، سنتور- سه تار، قانون- ویولن، عود- سنتور و …کرد که می توان به کاست های نغمه رویایی ، سمیرا، نغمه ها و.. اشاره کرد که هر کدام از آنها سرشار از قطعات زیبایی برای همنوازی می باشد.
آشنایی یهودی منوهین با ملک
یهودی منوهین که یکی از نوازنده های معروف ویولن در تاریخ موسیقی جهان محسوب می شود . در سفرش به ایران به صورت اتفاقی با استاد ملک آشنا می شود و به شدت شیفته مکتب استاد می شود که این آشنایی موجب دعوت های بین المللی از استاد ملک شد. استاد ملک به همراه گروهی از اساتید در جشنواره هایی در ایتالیا و فرانسه و … شرکت می کند و رتبه اول را در برخی جشنواره ها به دست می آورد.
نوازندگی کمانچه
استاد ملک جدا از نوازندگی ویولن کمانچه را به خوبی می نواخت ولی متاسفانه آثار تصویری زیادی از کمانچه نوازی وی در دست نیست.
شاگردان
نوازندگانی همچون بیژن مرتضوی، مهیار فیروز بخت، سعید مودبیان، لقمان ادهمی، شهرام خسروی از شاگردان وی بودند.
آثار
از آثار او می توان به آفتاب، سمیرا، آبنوس، آتش انگیز، ترکم نکن، غروب کوهستان، گریه لیلی، آناهیتا، باربد، آزاده، نغمه ها، هدیه و.. اشاره کرد.