کتاب ردیف های مرتضی محجوبی برای پیانو به کوشش نوازنده پیانو «شهرام محذوف» نوشته شده است. نویسنده این کتاب برای نوشتن پیش درآمدها ، تصنیف ها، قطعات ضربی و رِنگ ها پنج سال زمان صرف کرده است. هدف او از نوشتن این کتاب اعتلای هنر و به ویژه موسیقی ایرانی است. او همچنین تلاش بر این داشته تا تکنیک های بی نظیر استاد مرتضی محجوبی را برای تمام علاقمندان و نوازندگان پیانو جمع آوری و به نگارش در آورد.
درباره استاد مرتضی محجوبی
مرتضی محجوبی در سال 1279 در خانواده ای هنر دوست چشم به جهان گشود. به همین دلیل علاقه به هنر و به ویژه موسیقی از همان ابتدا در سرشت او نقش بست.
محبوبی به مدت شش سال نزد حسین خان هنگ آفرین ردیف های موسیقی را اموزش دید و پس از آن نزد استاد محمود مفخم الممالک نوازندگی پیانو را یاد گرفت. او تنها ده سال داشت که به همراه عارف قزوینی کنسرت بزرگی در لاله زار برگزار کرد و ستایش تمام حضار را برانگیخت.
وجه تمایز مرتضی محجوبی از سایر نوازندگان زمان خود این بود که او این ساز را مانند سازهای اصیل ایرانی استفاده میکرد. محجوبی برای این مسئله کوک پیانوی خود را طبق پرده ها و فواصل ایرانی تنظیم کرده بود.
او با یک ساز کاملا اروپایی موسیقی ایرانی را مینواخت و به همین علت یکی از بزرگترین بنیان گزاران موسیقی ایرانی به شمار میرود.
درباره کتاب ردیف های مرتضی محجوبی برای پیانو
مبنای نوشتن این کتاب دست نوشته های به جا مانده از استاد محجوبی هستند. استاد مرتضی محجوبی برای یه نگارش در آوردن نت های شیوه مخصوص خود را داشتند که در آن از علائم نگارشی خاصی استفاده میشد. بسیاری از هنرجویان ایشان هنوز هم دست نوشته هایی از جزوات و ردیف های پیانویی که از ایشان دریافت میکردند را نزد خود دارند.
این کتاب دارای 12 مقام است که شامل 7 دستگاه و 5 آواز میشوند. در جهت استاندارد سازی آموزش های استاد محجوبی، در تمام طول کتاب از علامت ها و اختصارات بین المللی ساز پیانو استفاده شده است تا هنرجویانی که آموزش موسیقی را به شیوه غربی دیده اند بتوانند فقط با تغیر کوک پیانو خود از آن استفاده کنند.
در ردیف های مرتضی محجوبی از نظر نوشتار، تمام فاصله بین نت ها در قسمت آوازی با مقیاسی که استاد محجوبی مشخص کرده اند گفته شده است. در نت های بین المللی این کتاب تمام سکوت ها به صورت دقیق و درست همان طوری که محجوبی در دست نوشته هایش بود، لحاظ شده است. سکوت های نوشته شده در این کتاب از حساسیت و دقت بالاتری نسبت به ردیف های موسیقی در کتاب های دیگر هستند.
در کتاب ردیف های مرتضی محجوبی برای پیانو سعی بر این بوده تا آموزش های ایشان برای تمام هنرجویانی که به موسیقی ایرانی علاقه دارند مانوس و قابل استفاده باشد.
آثار دیگر مرتضی محجوبی
یکی از آثار ارزشمند دیگری که از استاد محجوبی به جای مانده است، آلبوم چند مضراب است. این آلبوم مجموعه ای است از آثار مرتضی محجوبی، استاد صبا، رضا ورزنده و لطف الله مج که شامل 13 قطعه چهار مضراب در دستگاه های شور، دشتی و همایون است.
همچنین آلبوم پیانو برترو گل های ناز نیز یکی دیگر از آثار صوتی این هنرمند است که در آن 15 قطعه تک نوازی در دستگاه های مختلف ایرانی نواخته شده است. یکی از معروف ترین قطعات استاد یعنی قطعه «کاروان» نیز در این آلبوم واقع شده است.