کتاب خوب برای آموزش سنتور یا متد آموزشی کارآمد برای یادگیری سنتور شاید یکی از دغدغه های شما در شروع راه باشد. که البته تعداد کتابهای آموزشی که در بازار بازار یافت می شود محدود بوده و متد آموزشی اکثریت اساتید سنتور مشابه می باشد. از معروف ترین کتاب خوب برای آموزش سنتور می توان به شیوه سنتور نوازی پشنگ کامکار و دستور سنتور فرامرز پایور اشاره داشت. در ادامه به توضیح جزییات این کتابها وهمچنین مقایسه این دو کتاب خواهیم پرداخت.
شیوه سنتور نوازی
پشنگ کامکار
کتاب شیوه سنتور نوازی اثر پشنگ کامکار کتابی ویژه با درسهای متنوع و قطعاتی شیرین است. اساتید اغلب از این کتاب برای آموزش قطعات متفاوت به هنرجویان استفاده می کنند.
دستور سنتور
فرامرز پایور
این کتاب از جمله مهترین و نخستین کتاب های آموزش سنتور در ایران می باشد. کتاب دستور سنتور پایور برای هنرجویان مبتدی نوشته شده است و بخشهایی از مطالب تئوری را نیز شامل می شود.
دستور سنتور
پرویز مشکاتیان
این کتاب تنها در یک سال منتشر شده و متأسفانه تجدید چاپ نشده و در بازار هم موجود نیست. این کتاب با تئوری ( قوانین نت نویسی ، نکاتی راجع به میزان و فواصل در موسیقی) آغاز می شود. سپس قطعات مختلف برای سنتور درج شده است. برخلاف دو کتاب معرفی شده این کتاب بیشتر شامل اتود های سنتورنوازی است تا قطعات زیبا و محلی ایرانی.
سی قطعه ترانه برای سنتور
پشنگ کامکار
این کتاب در پیشرفت تکنیک نوازندگی مفید است و برخی از اساتید بعد از کتابهای شیوه سنتور نوازی قطعات این کتاب را به هنرجویان آموزش می دهند.
کتاب خوب برای آموزش سنتور یعنی دستور سنتور فرامرز پایور؟
این کتاب پس از تألیفات استاد صبا از جمله مهترین و نخستین کتاب خوب برای آموزش سنتور در ایران می باشد. کتاب دستور سنتور پایور برای هنرجویان مبتدی نوشته شده است و بخشهایی از مطالب تئوری را نیز شامل می شود.
این کتاب با توضیحاتی کلی در خصوص تئوری موسیقی، نحوه ی مضراب گرفتن و نحوه نواختن آغاز می شود. سپس درس های بصورت اتود به هنرجو آموزش داده می شود. این درسها یا به اصطلاح اتود فقط برای تمرین نت و مضراب زدن ابتدایی می باشد و اصلا آهنگین نیستند.
بتدریج روند دروس این کتاب از تمپوی سریعتر و نتهای با ارزش زمانی کمتر (مانند چنگ و دولا چنگ) استفاده می شود. این کتاب برای شروع به سنتور نوازی بسیار مناسب است و با وجود اینکه اولین کتاب خوب برای آموزش سنتور می باشد و قدمتی دراز دارد ولی هنوز بهترین اثر مکتوب است و به هنرجویان سنتور پیشنهاد می شود تا با این کتاب شروع کنند و سپس به کتاب های دیگر و سبک های متفاوت بپردازند. هر چند که این کتاب شاهکار استاد پایور است اما بدون نقص و اشکال نیست و گاهی هنرجویان کتاب را خشک و کسل کننده می دانند. تمام درس های این کتاب مورد استفاده هنرجو نیست و می توان گزیده ای از آن ها را به هنرجو آموزش داد.
کتاب دستور سنتور یا شیوه سنتور نوازی؟
کتاب شیوه سنتور نوازی به چند دلیل برای شروع سنتور نوازی کتاب بسیار خوبی است. این کتاب شامل قطعات محلی متنوعی است که اکثرا قطعات شادی هستند و برای هنرجوی مبتدی بسیار جالب و مفید خواهد بود. همچنین قطعاتی برای کودکان در نظر گرفته شده (مانند: توپ سفید، ترن قشنگ من، عروسک جون، آدم برفی) که برای آموزش به کودکان بسیار مناسب میباشد. که البته لازم است استاد شعر آهنگها را بخوبی برای هنرجو بخواند و از او هم بخواهد در این کار با او همکاری کند تا از همان ابتدا تلفیق شعر و موسیقی را یاد بگیرد.
این کتاب همچنی شامل قطعاتی از موسیقی ملل است که جهت آشنایی با فواصل و موسیقی خارجی بسیار مفید است. بنابراین از کتاب شیوه سنتور نوازی می توان برای مقاصد مختلفی استفاده کرد. آموزش قطعات محلی کوتاه، آموزش و یادگیری قطعات شاد برای کودکان، آموزش سرود، قطعات سنتی و قطعات سنتورنوازی نوین ( مانند خوابهای طلائی). کتاب “شیوه سنتور نوازی” نسبت به کتاب “دستور سنتور” کتاب پیشرفته تری میباشد. حرکات و تزئیناتی مانند ریز، تریل، تریوله ، تریمولو را در این کتاب میتوان برای اولین بار به هنرجو آموزش داد.
همانطور که می دانید کتاب خوب برای آموزش سنتور به تنهایی مفید نخواهند بود و دروس باید بصورت قدم به قدم با اساتید پیش برود. آموزش ساز اصیل ایرانی سنتور در مجموعه آموزشی وب نوازان در قالب دوره هایی مقدماتی و تخصصی برای هنرجویان ارائه می گردد. در دوره های آموزش موسیقی آنلاین وب نوازان اساتید به آموزش پایه ای اصول موسیقی می پردازد و با استفاده از کتاب های آموزشی مربوط به این سازها که در ادامه به معرفی برخی از آنها می پردازیم مهارت نواختن این سازها را به شما هنردوستان می آموزد. چنانچه مایل به شروع یادگیری ساز مورد علاقه خود از هرجایی و هرزمان که بخواهید، هستید درخواست ثبت نام و مشاوره خود را ثبت نمایید تا کارشناسان آموزش با شما تماس بگیرند و در این خصوص راهنمایی لازم را انجام هند.